Východný Timor

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Demokratická republika Východný Timor/ Timor-Leste / East Timor
Hlavné mesto: Dilí
Rozloha: 15 007 km2
Počet obyvateľov: 1 296 582 (2018)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: ostrov v juhovýchodnej Ázii.
Časové pásmo: Slovensko +7 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie vo Východnom Timore.
Podnebie:

V krajine je extrémne obdobie dažďov aj obdobie sucha. Od mája do novembra na severnom pobreží takmer neprší, vo vnútrozemí a na južnom pobreží sú zrážky príležitostné. Dažde sa rýchlo premenia na záplavy. V Dili je prevažne sucho, dažde padajú od decembra do marca. 

Teploty na severe krajiny dosahujú na prelome októbra a novembra viac ako 35°C. Juh krajiny je chladnejší teploty dosahujú okolo 30°C, v noci klesajú na 20°C. V horských oblastiach sú denné teploty podobné, rozdiely v noci sú citeľnejšie.

Predpovede.sk

POZITE SI AKTUÁLNE POČASIE V DILÍ

Mena: americký dolár (USD)
Jazyky: Tetun, portugalský (úradný), indonézsky, anglický, existuje ešte 16 pôvodných jazykov
Správne členenie: 13 administratívnych jednotiek
Národnost. zloženie: katolíci (98%), moslimovia, protestanti, hinduisti, budhisti, animisti
Náboženstvo: moslimovia (87,2%), kresťania (8%), hinduisti (2%), budhisti (1%)
Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo.Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Jakarte
JI. Prof. Mohammad Yamin SH, 29, 103 10, Jakarta, Indonézia
Tel.: +62 213 101 068
Fax: +62 213 101 180
Mobil (pohotovostný): +62 816 783 043
Email: emb.jakarta@mzv.sk

Víza a doklady:

Dohoda o bezvízovom styku medzi Európskou úniou a Východným Timorom bola podpísaná 26. mája 2015 s predbežným výkonom odo dňa podpisu. Občania EÚ a Východného Timoru, ktorí sú držiteľmi platných cestovných, diplomatických, služobných a špeciálnych/zvláštnych pasov, vydaných niektorou z členských krajín EÚ alebo Východného Timoru, môžu vstúpiť a zdržiavať sa bez víz na území Východného Timoru/ EÚ po dobu nepresahujúcu 90 dní v rámci 180-dňového obdobia. Bezvízový styk sa týka všetkých kategórii osôb, ktoré cestujú za účelom turistiky, návštevy príbuzných a známych, služobných ciest, či účasti na kultúrnych, spoločenských a vedeckých podujatiach, s výnimkou výkonu zárobkovej činnosti. Cestovný pas pri vstupe do Východného Timoru musí byť platný minimálne ešte 6 mesiacov po plánovanom ukončení pobytu vo Východnom Timore.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: O obyvateľoch Timoru pred rokom 1500 sa vie len veľmi málo. Portugalskí obchodníci sem prišli okolo roku 1509 a v roku 1566 dominikánski frátri založili prvé portugalské osídlenie v mestečku Lifau. O región sa tiež zaujímali Holanďania, a ich spory s Portugalcami ukončila až Lisabonská dohoda rozdeľujúca Timor na dve časti. Portugalcom pripadla východná časť ostrova spolu so severozápadnou časťou Oecussi. Vo svojej časti ostrova vládli Portugalci prostredníctvom miestnych náčelníkov až do 20. storočia, kedy získali kontrolu nad celým  ostrovom. Timor bol dôležitým strategickým bodom počas druhej svetovej vojny. Niekoľko stoviek austrálskych vojakov tu gerilovým spôsobom odolávalo dvadsaťtisícovej japonskej presile.  Austrálčanom sa podarilo odolať s výdatnou pomocou miestnych obyvateľov, ktorých straty prevýšili 60 000 mŕtvych. Po vojenskom prevrate v Portugalsku v roku 1974, Východný Timor začal uvažovať o vyhlásení nezávislosti. O rok neskôr do krajiny vpadli indonézske vojská,  a 17. júla 1976 sa Východný Timor stal dvadsiatou siedmou indonézskou provinciou.        

Indonézska okupácia bola brutálna, navyše ozbrojené krídlo politickej strany Fretilin viedlo proti indonézskej armáde gerilovú vojnu. Počiatočné úspechy vystriedalo neúspešné obdobie. Počas okupácie zomrelo okolo stotisíc obyvateľov Východného Timoru. Ilegálne pripojenie krajiny nebolo akceptované žiadnou krajinou, okrem Austrálie. V roku 1991 sa Východný Timor opäť dostal do centra svetovej pozornosti, keď vojaci začali strieľať na protestujúcich obyvateľov na cintoríne Santa Cruz v Dili. V roku 1996 dostal Nobelovu cenu katolícky biskup Carlos Belo a hovorca za nezávislosť Východného Timoru José Ramos-Horta. Po skončení vlády indonézskeho prezidenta Suharta, jeho nástupca prezident Habibie vyhlásil referendum o autonómii Východného Timoru. V máji roku 1999, podpísali Indonézia a Portugalsko dohodu o poskytnutí mandátu OSN na vyriešenie sporu.

V referende sa 80% obyvateľov vyslovilo za nezávislosť krajiny. Oslavy nezávislosti boli kruto potlačené indonézskou armádou. Zabitých bolo okolo stotisíc stúpencov nezávislosti. V septembri roku 1999 do krajiny vstúpili vojská OSN, vedené Austráliou. Predtým ako bol nastolený poriadok prišlo o život mnoho obyvateľov, okolo pol milióna obyvateľov z krajiny utieklo, a infraštruktúra v krajine sa rozpadla. Napriek zlepšeniu situácie s v krajine zostalo na indonézskom území okolo stotisíc utečencov z Východného Timoru.  Prvé prezidentské voľby sa uskutočnili v apríli roku 2002, a ich víťazom sa stal Xanana Gusmao. V máji roku 2002 bola vyhlásená nezávislosť krajiny. Po spore s Austráliou získal Východný Timor ropné ložiská v Timorskom mori. Peniaze OSN, Portugalska a iných krajín pomohli stabilizovať ekonomiku krajiny. V máji roku 2004 sa počet jednotiek OSN zmenšil z tritisíc na sedemsto vojakov. V roku 2006 sa okolo tisíc austrálskych vojakov snažilo utlmiť vojnu gangov v hlavnom meste Dili.

Bezpečnost. riziká: Nakoľko ide o pomerne mladý štát (samostatne jestvuje od roku 2002) s dosiaľ presne nevymedzenými kompetenciami úradov a zložiek, zaznamenávame v krajine vysokú kriminalitu a nestabilitu vnútornej situácie. Obzvlášť rizikové sú cesty do prihraničných oblastí s Indonéziou a pohyb mimo hlavného mesta bez sprievodcu, oboznámeného so situáciou v krajine, neodporúčame. V uliciach Dili sa konali násilné protesty a jednotky OSN hliadkujú na uliciach. Cestovateľom sa odporúča extrémna ostražitosť, tiež sa doporučuje vyhýbať sa demonštráciám a protestom, v otázkach bezpečnosti sa oplatí sledovať miestne médiá. Hranice východného Timoru boli dočasne uzavreté, cestovateľom sa odporúča sledovať informácie ohľadom vstupu do krajiny. V celej krajine, aj v hlavnom meste Dili dochádza k častým výpadkom elektrického prúdu.

Zdravotníctvo: Mimoriadne nepriaznivá situácia je v poskytovaní lekárskych služieb a úkonov. Nedostatočné je tiež zásobovanie liekmi. Odporúča sa vyhnúť  jedeniu surovej zeleniny a ovocia, studených mäsových výrobkov. Zásadne sa neodporúča piť nič, čo preukázateľne nepochádza z riadne uzavretej fľaše známej značky.  Do cestovnej lekárničky sa doporučuje pridať  aj prostriedky proti tropickým chorobám. V súvislosti s hojným výskytom nepríjemného, bodavého hmyzu sa odporúča využívať repelenty a primerané oblečenie.

Internet (.tp): www.timor-leste.gov.tl/ https://www.wildjunket.com/east-timor-travel-guide/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), 0(áno)

Bez záruky: MZV SR: „Východný Timor rozhodne nie je vhodnou destináciu pre pokojné strávenie rodinnej dovolenky.“

Doprava

Cestná doprava: hranica s indonézskou časťou ostrova je otvorená ale nepremávajú cez ňu žiadne autobusové linky. Krajina má množstvo spôsobov verejnej dopravy, jazdia tu autobusy, taxíky. Dostať sa z mesta do mesta alebo okolo hlavného mesta Dili nie je problém, je možné požičať si motorku, bicykel, alebo auto. Taxíky sú jedným z najlepších dopravných prostriedkov v Dili, aj v okolí, a ceny sú pomerne nízke. Auto si je v Dili možné prenajať približne za 85 USD na deň. Pripravte sa však na dobrodružstvo - okrem zložitých ciest je tu aj nedostatok dopravných značiek. Kým v Dili budete musieť vaši rýchlosť obmedziť na 40 km/h, na bočných cestách môžete ísť až 50-60 km/h. Pred jazdou sa uistite, že máte so sebou platný vodičský preukaz alebo povolenie. Môže byť buď z vašej krajiny, alebo si ho môžete dať vystaviť vo Východnom Timore. Vaša licencia by mala špecifikovať druh vozidla, ktoré máte povolenie viesť.

Letecky: letecké spojenie letiska Comoro neďaleko Dili zo svetom je pomerne obmedzené. Denne sem lieta spoločnosť North z austrálskeho Darwinu ( let trvá dve hodiny). Ďalšie spojenie je let na ostrov Bali a potom prestup na linku Merpati Denpasar-Dili (lieta štyrikrát do týždňa). Pri medzinárodných odletoch sa platí poplatok okolo 10 dolárov.

Loďou: medzi Dili a  Oecussi premáva raz týždenne trajekt, plný nákladu a pasažierov, osobné lode medzi Indonéziou a Východným Timorom nepremávajú.

Musíte vidieť

Dili – vojnou narušené ale príjemne lenivé mesto, s atmosférou tropickej portugalskej kolónie;   

Oecussi – izolovaná časť  krajiny, kultúrne bližšia indonézskej časti ostrova, mesto Oecussi ponúka vysoké útesy a čisté more, výborné na potápanie;

Atauro – idylický ostrov viditeľný z Dili, ponúkajúci potápanie svetovej úrovne;

Com -  obľúbené letovisko obyvateľov Dili, s krásnymi plážami a čistým morom;

Fatusuba – pripomienka portugalskej koloniálnej minulosti, stará pevnosť nad mestom Pantemakassar; 

Maubara – zachovalá portugalská pevnosť zo 17. storočia;

mys Fatucama – magický kus pobrežia s reštauráciami a barmi, s čarovnými jaskyňami a plážami;

Carnival de Timor - každoročný karnevalový festival, ktorý sa koná v Dili v polovici apríla (niekedy v máji, v závislosti od obdobia dažďa). Carnival de Timor, ktorý iniciovalo ministerstvo cestovného ruchu v roku 2010, sa zameriava na zábavu, hudbu a multikulturalizmus. Na tomto každoročnom festivale sa prezentujú aj moderné, aj tradičné kroje, pričom prehliadka začína končí v Palacio do Governo. Karneval pokračuje v tanečnom duchu, so živou hudbou, do noci.




Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa