Bangladéš

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Bangladéšska ľudová republika
Hlavné mesto: Dháka
Rozloha: 143 998 km² 
Počet obyvateľov: 163 187 000 (2017)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: južná Ázia
Časové pásmo: Slovensko +4 hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Dháka online 
Podnebie:

tropické, mierne zimy (október až marec), teplé vlhké letá (marec – jún), monzún od júna do konca septembra

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V DHÁKA

Mena: 1 taka (BDT)
Jazyky: bengálčina (95%), angličtina
Správne členenie: 7 provincií
Národnost. zloženie: Bengálci (95%)
Náboženstvo: islam (87%), hinduizmus (12%), budhizmus
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR pre Bangladéš  
50-M, Niti Marg, 110 021  Chanakyapuri, New Delhi, India  
Telefón: +91 11 268 890 71, +9 111 261 110 75, +911 126 885 340
Mobilný telefón:  +91 981 879 9477
Fax: +91 11 2687 7941
E-mail: emb.delhi@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/dilli  

Konzulát  Bangladéšskej ľudovej republiky  
Juraja Hronca 44, 841 01 Bratislava
Tel.: +421 2 64 46 20 00
Fax: +421 2 64 46 20 00
E-mail: sasenko@rainside.sk

Veľvyslanectvo Bangladéšskej ľudovej republiky  
Embassy of the People’s Republic of Bangladesh
Kaiserin-Augusta-Allee, 10553 Berlin, Germany
Tel: +49 30 3989 7531
E-mail: info.berlin@mofa.gov.bd

Honorárny konzulát SR v Dháke  
Konzul: Miran ALI
822/3 Begum Rokeya Sharani, Shewrapara Mirpur, Dhaka-1216  
Tel: +880 2 805 3418
Fax: +880 2 805 3438
E-mail: miran@bitopi-group.com

Víza a doklady:

Občania Slovenskej republiky podliehajú vízovej povinnosti. Bangladéš nemá na území SR zastupiteľský úrad, pre SR je v súčasnosti akreditované veľvyslanectvo Bangladéša v Berlíne, kde je možné požiadať o vízum.

Pri podávaní žiadosti je potrebné mať: platný cestovný pas (platný min. 6 mesiacov), digitálnu fotografiu 37 x 37mm vo formáte JPEG (max. veľkosť 300kB), adresu v Bangladéši (napr. hotel), a ďalšie náležitosti závislé od typu žiadaných víz (pozn.: k žiadosti o turistické víza je potrebné predložiť kópiu obojsmernej letenky a potvrdenie ubytovania – rezervácie hotela alebo originál pozvania s kontaktnými údajmi na pozývateľa.) Od 1. mája 2015 žiadatelia podávajú žiadosť „on-line“ v nasledujúcich krokoch: vyplniť a odoslať on-line žiadosť, vytlačiť vygenerovaný formulár (s čiarovým kódom naspodku strany), zaslať formulár s požadovanými dokumentmi a dokladom zaplatení vízového poplatku na adresu veľvyslanectva: Embassy of Bangladesh, Dovestrasse 1, 10587 Berlin, SRN/Germany. Podrobné informácie nájdete na: https://www.bangladeshembassy.de. Poplatky za víza sa vyberajú bezhotovostne – bankovým prevodom alebo vkladom na účet. 

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Územie bolo osídlené už v 4. storočí pred n. l. Neskôr bolo pod nadvládou budhistickej dynastie Pálov a hinduistickej dynastie Sénov. Okolo roku 1200 boli budhisti aj hinduisti vytlačení islamom. Na konci 15. storočia sem prišli prví portugalskí misionári, ale od polovice 18. stor. krajinu ovládali Angličania. Krajina bola súčasťou anglickej koruny ako provincia Bengálsko a Asám až do rozdelenia Britskej Indie na hinduistickú Indiu a moslimský Pakistan v r. 1947. Bangladéš bol súčasťou Pakistanu až do roku 1971, kedy bola vyhlásená nezávislá ľudová republika. 70. a 80. roky – časté vojenské prevraty, striedavo sa obmedzovali a uvoľňovali demokratické práva. V roku 1991 sa tu prvýkrát konali slobodné voľby, návrat k parlamentnej demokracii.

Bezpeč. riziká: Bangladéš je krajina plná priateľských a otvorených ľudí. Keďže je aj krajinou s pomerne vysokou mierou chudoby, niektorí ľudia sa snažia hľadať spôsoby, ako využiť cudzincov - pozor na bežné podvody a vreckárov. Pozor tiež na hygienické postupy miestnych ponúkajúcich pouličné jedlo a občerstvenie. Rizikom sú aj rýchle vozidlá, najmä autobusy, ktoré v krajine spôsobujú mnoho úmrtí. Dopravné značky a semafory sú nimi často ignorované.

Zdravotníctvo: Bangladéš patrí medzi zdravotne ohrozené oblasti, treba počítať s tým, že lekárska starostlivosť nie je na európskej úrovni. Je absolútne nevyhnutné dodržiavať základné hygienické návyky a piť dostatok tekutín kvôli vysokým teplotám (v lete môže byť až do 50°C v tieni pri relatívnej vlhkosti vzduchu až 99%). Vzhľadom na veľké množstvo riek (okolo 230) a časté záplavy hrozí neustále nebezpečenstvo uštipnutia komármi, preto je vhodné mať so sebou antimalariká. Cestovanie do Bangladéša je spojené s určitými zdravotnými rizikami, odporúčajú sa niektoré očkovania podľa plánovanej dĺžky pobytu (podrobné informácie poskytnú oddelenia tropických a cudzokrajných chorôb).

Internet (.bd): www.virtualbangladesh.com, www.bangladesh.net

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky:

Ubytovanie – slušnejšie ubytovanie v Dháke je možné získať za sumu 500 takov, mimo Dháky už od sumy 100 takov.

Strava – prevažuje vegetariánska, silne korenená a pikantná. K dispozícii je však aj kuracie, bravčové a hovädzie mäso, ryby a morské živočíchy, všade je dostatok ovocia.

Nápoje – neodporúča sa piť vodu z miestnych zdrojov ani miešané nápoje z nej vyrobené, najlepšia je voda z uzavretých fliaš, alkohol je možné kúpiť len v drahých reštauráciách.

Elektrina – na mnohých miestach nie je vôbec zavedená. Veľmi časté sú výpadky elektriny, napätie je 220 voltov.

Peniaze a ceny – základné potraviny z miestnej produkcie sú oveľa lacnejšie ako v SR, dovážaný tovar je však predražený, nízkej cene tovaru zodpovedá jeho nízka kvalita. Odporúčame neprijímať poškodené bankovky.

Spojenie a cestovanie – telefónne linky sú preťažené, faxové spojenie je rýchlejšie. Letiskové poplatky sú na medzinárodné lety 1000 takov, na vnútroštátne linky 50 takov, je možné využiť vlakové spojenie medzi veľkými mestami. (mzvsr)

Doprava

Letecká: je cenovo dostupná a pohodlná. Domáce letecké spoločnosti na trh stále prichádzajú a odchádzajú, takže stojí za to zistiť, kto je najnovším a najspoľahlivejším dopravcom. Kvalita služieb a stav lietadiel majú tendenciu klesať po otvorení novej leteckej spoločnosti. Letiská existujú vo všetkých častiach krajiny, dokonca aj v niektorých malých mestách. Väčšinu domácich letísk obsluhuje spoločnosť Biman Air. Spoločnosti Novoair, United Airways, Regent Airways a US Bangla Airways sú súkromnými operátormi, ktorí ponúkajú vynikajúce vnútroštátne a medzinárodné lety.

Autom: cestná sieť je pomerne dobrá, ale uhýbať sa iracionálnym vodičom autobusov je v celku náročné. Vodičské štandardy sú tu jedny z najhorších na svete, o čom svedčia mnohé autá, ktoré majú nárazníkové tyče, ktoré obklopujú celé auto. Doprava v Dháke sa vôbec neodporúča, v prípade potreby sa odporúča najať miestneho vodiča. Nočná jazda je podstatne nebezpečnejšia, pretože nákladné vozidlá často ignorujú menšie vozidlá.

Autobusová: sa veľmi návštevníkom neodporúča. Miestne bangladéšske autobusy sú vo všeobecnosti preplnené, niekedy cestujúci sedia dokonca aj na streche. Do tejto kategórie zvyčajne patria štátne autobusy Bangladéšskej cestnej dopravy (BRTC). Vyhnite sa všetkým nízkonákladovým autobusom - sú ľahko viditeľné pre ich extrémne  zlý stav.

Vlaková: ceny lístkov sú primerané a zvyčajne podobné cenám autobusových lístkov, niekedy aj lacnejšie. Lístky si môžete rezervovať aj cez telefón, ale pokiaľ nehovoríte miestnou rečou, budete mať väčšiu šancu uspieť v jednej z cestovných kancelárií. Vlaky sú vo všeobecnosti pohodlné, s väčším priestorom pre nohy ako autobusy a poskytujú čaj, vodu a občerstvenie. Hoci vozne vo všeobecnosti nie sú veľmi čisté, sedadlá AC a sedadlá 1. triedy sú v poriadku. Železničná stanica Kamlapur v Dháke je veľká a moderná. Slúži všetkým veľkým mestám.

Musíte vidieť

Dháka - hlavné mesto;

Čitágaon - druhé najväčšie mesto v Bangladéši na rieke Karnapuli;

Cox´s Bazar - jediné prímorské stredisko na hraniciach s Barmou;

Mainimati – centrum budhizmu zo 7. – 12. storočia;

Sundarbans - svetové dedičstvo UNESCO, najväčší mangrovový les na zemi;

Ostrov St. Martins - jediný korálový ostrov Bangladéša;

Mowdok Mual - najvyšší vrchol krajiny;

Vodopád Nafa-khum - najväčší vodopád Bangladéša a tiež miesto, kde si môžete vychutnať rafting;

Národný park Lawachara - tropický prales Bangladéša;

Padma River - jedna z hlavných riek krajiny;



Zdroj: MZV, Euroinfo, CIA-The World Factbook

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa