Indonézia

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Indonézska republika
Hlavné mesto: Jakarta
Rozloha: 1 904 569 km2
Počet obyvateľov: 261 115 456 (2016)
Štátne zriadenie: prezidentská republika
Geografická poloha: súostrovie v juhovýchodnej Ázii.
Časové pásmo: Slovensko +5 až +7 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Jakarte.
Podnebie:

V celej krajine je horúco počas celého roku. Obdobie dažďov (október až apríl) je horúce a vlhké, obdobie sucha (máj až september) je suché a horúce. Teploty sa v prímorským regiónoch šplhajú nad 31°C, vo vnútrozemí sú o málo nižšie. Najpríjemnejšia klíma je od apríla do októbra, severné  ostrovy sú daždivé po celý rok.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V JAKARTE

Mena: indonézska rupia (IDR)
Jazyky: indonézčina (úradný), angličtina, holandčina, javánčina
Správne členenie: 27 provincií
Národnost. zloženie: Jávanci (39,4%), Sunďania, Malajci
Náboženstvo: moslimovia (86%), kresťania (8%), hinduisti (2%), budhisti (1%)
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Indonézie pre SR
Brnianska 31, Bratislava
Telefón: +421 2 5441 9886
E-mail: indonesia@indonesia.sk

Veľvyslanectvo SR v Indonézii
Embassy of the Slovak Republic
JI. Prof. Mohammad Yamin SH, 29, 103 10, Jakarta, Republic of Indonesia (Indonézia)
Telefón: +62 21 310 1068, +62 21 315 1429
Fax: +62 21 310 1180
E-mail: emb.jakarta@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/jakarta

Víza a doklady:

Slovenskí občania môžu vstúpiť na územie Indonézie bez víz na krátku dobu pobytu, nepresahujúcu 30 dní za presne špecifikovaným účelom: turistika; návšteva rodiny/príbuzných; spoločenský účel; umenie a kultúra; plnenie vládnych úloh; účasť na seminároch a konferenciách; účasť na medzinárodných výstavách; účasť na rokovaniach s ústrednými a regionálnymi orgánmi/zastúpeniami Indonézskej republiky. Bezvízový styk je bez možnosti zmeny účelu alebo predĺženia pobytu v Indonézii a dá sa uplatňovať len cez vybrané hraničné vstupy (29 letísk, 88 prístavov a pri výstupe aj 7 pozemných hraničných prechodov).

Na ostatné účely potrebujú slovenskí občania pre vstup na územie Indonézie naďalej vízum, o ktoré je možné požiadať na Veľvyslanectve Indonézie v Bratislave alebo ho získať po príchode do krajiny, tzv. „Visa on arrival“ na vybraných medzinárodných letiskách a prístavoch. Poplatok za vydanie víza na je 35 USD na 30 dní. Je potrebné predložiť platný pas a spiatočný cestovný lístok, resp. lístok do ďalšej destinácie.

Cestovný pas pri vstupe do Indonézie musí byť platný minimálne ešte 6 mesiacov od dátumu vstupu do  Indonézie.

Slovensko má s Indonéziou uzatvorenú dohodu o bezvízovom styku pre držiteľov diplomatických a služobných pas.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Doklady potvrdzujúce osídlenie ostrovov sú staré 1,1 milióna rokov (Homo erectus – tzv. Jávsky človek). Predkovia dnešných obyvateľov osídľovali ostrovy z kontinentálnej juhovýchodnej Ázie medzi r. 2500 až 500 pred n. l. – tzv. austronézske osídľovanie. Od 1. stor. n. l. vznik prvých štátnych útvarov na Jáve, od 4. stor. prenikanie hinduizmu, neskôr budhizmu; od 14. stor. sa z Indie šíri islam. Po storočiach roztrieštenej vlády jednotlivých ostrovov sa podarilo v 14. storočí hinduistickej ríši Madžapahit ovládnuť väčšinu Indonézie. Od začiatku 16. stor. prenikali na ostrovy Portugalci, na prelome 16. a 17. stor. ich vystriedali Holanďania. Budovanie Nizozemskej tzv. východnej Indie, najmä po založení nizozemskej Východoindickej spoločnosti (1602) pokračovalo až do zač. 20. stor. Počas druhej svetovej vojny ostrovy okupovali Japonci a ihneď po skončení vojny bola vyhlásená Indonézska republika, čo však vyvolalo britskú a nizozemskú intervenciu, nezávislá Indonézska rep. bola vyhlásená až po haagskej konferencii v r. 1949. V roku 1965 sa ujal moci diktátor Suharto, ktorý vládol až do mája 1998, kedy bol pod tlakom masových demonštrácií donútený odstúpiť. S príchodom nového prezidenta prišla do Indonézie nádej na demokratickejší režim – po dvadsiatich rokoch nová vláda umožnila, aby sa vo Východnom Timore, ktorý Indonézia anektovala, konalo referendum. To rozhodlo, že sa Východný Timor od ostrovnej ríše oddelí (2002). Indonézia je najväčšou ostrovnou a najľudnatejšou moslimskou krajinou na svete.

Bezpečnost. riziká: Na celom území Indonézie pretrváva všeobecná hrozba terorizmu. Bezpečnostné zložky IR a spravodajské služby iných štátov upozorňujú na informácie o ďalších plánovaných teroristických útokoch, osobitne proti cudzincom a objektom navštevovaným, alebo vlastneným cudzincami alebo zahraničnými firmami. Zvýšené nebezpečenstvo trvá v  provinciách, kde sa náboženské a separatistické konflikty.

Indonézia bola v poslednom období zasiahnutá viacerými prírodnými katastrofami. Oblasti v provincii Aceh a na severe Sumatry sa zo tsunami v roku 2004 úplne nespamätali. V máji 2006 bolo územie okolo Yogjakarty v centrálnej časti ostrova Jáva zasiahnuté veľkým zemetrasením. Pangaradan na južnej časti ostrova Jáva bol zdevastovaný vlnou tsunami v júli 2006. Návštevníci týchto území musia rátať s pomalou rekonštrukciou, ktorá zasahuje aj do dopravy a infraštruktúry regiónov.

Vysoko aktívne vulkány sú Mount Merapi na ostrove Jáva, Mount Karangetang na ostrove Siau, severne od ostrova Sulawes. Pred návštevou sa odporúča sledovať médiá, informujúce o zvýšenej aktivite vulkánov.

Miera kriminality sa zvýšila, ale zostáva väčšinou vo forme nenásilných činnov a prítomnosť zbrane je zriedkavá. Lúpeže, krádeže a vydieračstvo sú bežné v Indonézii najmä na trhoch, verejnej doprave a nadjazdoch pre chodcov. Nenoste preto výrazné šperky, zlaté hodinky alebo veľké fotoaparáty.

Zdravotníctvo: Zodpovedajúcu zdravotnícku starostlivosť európskeho štandardu je možné získať iba v niekoľkých zariadeniach v hlavnom meste Jakarte. Na mieste je potrebné uhradiť náklady. V Indonézii sa vyskytuje malária, žltá zimnica, horúčka dengue, týfus, hepatitída, cholera a ovčie kiahne.

Internet (.id): www.tourismindonesia.comwww.indonesia-tourism.com , www.indonesia.sk

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O(áno)

Bez záruky: Národný indonézsky pamätník, stojaci na námesti Merdeka, je enormný mramorový stĺp. Na jeho vrchu je zlatý oheň. Aj keď má symbolizovať hrdú nezávislosť Indonézie, miestni ho prezývajú podľa prvého prezidenta Indonézie - „posledná erekcia prezidenta Sukarna .“

Doprava

Letecky: Počas ekonomickej krízy, koncom 90. rokov, boli vnútroštátne lety obmedzené. Po deregulácii cien a príchode nových spoločností sa linky obnovujú. Letenky predávané v zahraničí a platené v USD sú o 50% drahšie, ako tie isté kúpené v Indonézii a platené v rupiách. Letenky je dôležité ešte raz potvrdiť, inak je pasažier zo zoznamu cestujúcich vyradený.

Cestná doprava: Hlavné cestné ťahy majú kvalitné cesty. Miestni obyvatelia cestujú autobusmi triedy „ ekonomi.“ Tieto sú lacné, ale medzi cestujúcich patrí všetko od kurčiat, po prasatá. Vyššou triedou sú expresné autobusy, vezúce rovnaký náklad, ale do cieľa prídu skôr. Najdrahšie sú luxusné, klimatizované autobusy. Požičovne áut, motoriek alebo bicyklov sú  dostupné vo veľkých mestách alebo v turistických centrách. Angkot je typ verejného minivanu, ktorý je dostupný vo všetkých mestách a často aj vo vidieckych oblastiach (niekedy nazývaný angdes, "village transport"). Premávajú na pevnej trase (obvykle označenú farbou alebo číslom), ale neexistuje žiaden pevný rozvrh, ktorého sa držia a ani pevné zastávky. Ak chcete nastúpiť, jednoducho zdvihnite ruku. Ak chcete vystúpiť, jednoducho zakričte "Kiri!". Cena v rámci mesta je zvyčajne 2 000 až 5 000 Rp.

Železnice sú obmedzené len na ostrovy Jáva a Sumatra. Indonézske vlaky sú buď pomalé, mizerné a lacné, alebo komfortné a drahé. Lístky sa odporúča kupovať aspoň deň vopred.
Mezi niektorými ostrovmi plávajú pravidelne trajekty, hlavným dopravcom je spoločnosť Pelni.
Na ostrovoch Kalimantan a Papua nie sú vybudované cesty, miestna doprava prebieha po vode alebo po vzduchu. 

Najrozšírenejšie dopravné prostriedky v Indonézii sú bemo ( pickupy so sedadlami na každej strane, opelet (minibusy), bajaj (auto – rikše), becak (bicyklové rikše) a dokar ( vozy ťahané koňmi); väčšina z nich je veľmi lacná. V mnohých mestách jazdia taxíky, cenu je určite lepšie dojednať vopred.

Lodná: lode sú v Indonézii už dlho najobľúbenejším prostriedkom cestovania medzi ostrovmi. Využiť môžete buď trajekty, ktoré vás zoberú na dlhé výlety - pokojne aj na niekoľko týždňov, alebo využiť výlety loďami medzi ostrovmi na niekoľko hodín. Výlety do niektorých destinácii, ako je Karimunjawa a Tisíce ostrovy, ponúkajú jachtové služby, ktoré sú rýchlejšie, bezpečnejšie a pohodlnejšie. Ceny sú ale, samozrejme, vyššie. Najväčšou spoločnosťou je štátna spoločnosť PELNI, ktorého obrovské trajekty navštevujú prakticky každý obývaný ostrov v Indonézii.

Taxíkom: Pre skupinu dvoch až štyroch osôb môže byť pre krátke cesty taxi najlepšou voľbou. Cestovné je pomerne lacné a relatívne jednotné v celej krajine.

Musíte vidieť

Bali – ostrov bohov, jeho malebné kulisy tvoria masívy hôr, divoké pobrežie, piesočnaté pláže, efektné ryžové terasy a neúrodné svahy vulkánov;

Jakarta – ak zvládate silný smog a máte veľa peňazí, potom je Jakarta jedna s najzaujímavejších metropolí regiónu. Mesto sa dá pokladať za 'veľký durian' – smradľavé exotické ovocie, ktoré niektorí nezvládnu a iní mu podľahnú;

Lombok – je menej rozvinutý ako Bali, s lepšími plážami, vyššou sopkou a pestrejšiu krajinou. Turistický ruch nie je veľmi vyspelý, dajú sa tu obdivovať podmorské krásy, surfing, alebo treking, ale aj unikátna kultúra ostrova;  

Bohorok Orang-utan Viewing Centre – slávne centrum založené v roku 1973, s cieľom pomôcť primátom vrátiť sa naspäť do prírody. Dnes ponúka ojedinelú možnosť zblízka vidieť divoké orangutany;

Borobudur – kolosálna budhistická pamiatka, jeden z pokladov juhovýchodnej Ázie, ktorý odolal prachu sopky Gunung Merapi, povodniam, teroristickým útokom. Borobudur má tvar masívnej, symetrickej stupy, ktorej základ má rozmer štvorca s hranou 118 metrov, na ktorých je položených šesť štvorcových terás;

Gunung Kawi – desať  hrobiek vytesaných do skaly, najstaršia a najväčšia pamiatka ostrova  Bali;

Kelimutu – meniace sa farebná jazerá, určite najzaujímavejšia atrakcia ostrova Nusa Tenggara. Dnes by malo byť jedno jezero tyrkysové, druhé čokoládovo hnedé, tretie tmavozelené. Pre niekoľkými rokmi boli jazerá modré, tmavopurpurové a čierne, v 60.tych rokoch modré, červenohnedé a farby bielej kávy;

Lore Lindu – vzdialený, turistickým ruchom dlho nedotknutý národný park. Motýľe sú tu väčšie ako ľudská dlaň, tiež je tu niekoľko pôvodných kmeňov. Medzi atrakcie parku patria megalitické stavby v údoliach Bada, Besoa a Napu, vzdialené vrchy, a veľké jazero Danau Lindu;




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa