Kazachstan

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Kazašská republika
Hlavné mesto: Astana
Rozloha: 2 717 300 km2
Počet obyvateľov: 18 050 488 (2017)
Štátne zriadenie: republika, dvojkomorový parlament
Geografická poloha: stredná Ázia.
Časové pásmo: Slovensko +3 až +4 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Kazachstane.
Podnebie:

veľmi rôznorodé klimatické podmienky, nakoľko ide o obrovskú krajinu, rozlohou porovnateľnú s Európou; v Astane je náročná klíma, typická najmä mimoriadne chladnými zimami s bežnými teplotami – 30°C a nezriedka až – 45°C, zima trvá od októbra do mája, letá sú horúce a teploty dosahujú až 35 °C

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V ASTANE

Mena: tenge (KZT)
Jazyky: kazaština, ruština
Správne členenie: 14 oblastí, 2 mestá s osobitným štatútom (Astana a Alma-Ata)
Národnost. zloženie: Kazaši (67%), Rusi
Náboženstvo: sunnitský islam (50%), pravoslávne, protestanti
Diplomatické zast.: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Astane
mikrorajón Samal č. 12, Z10F1M5, Astana, Kazachstan
Tel.: +7 717 279 0688
Fax: +7 717 279 0689
Mobil (pohotovostný: +7 7016725597
E-mail: emb.astana@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/astana

Kancelária Veľvyslanectva Kazachstanu v SR
Gunduličova 6 811 05 Bratislava–Staré mesto
Tel.: +421 2 207 780 07
Email: kazdip@gmail.com
Web: www.kazembassy.cz
Víza a doklady:

K vstupu slovenských občanov do Kazachstanu je potrebný platný cestovný pas. V prípade vstupu a pobytu nepresahujúceho 30 dní nepotrebujú od 1.1.2017 občania SR víza. Ak je plánovaný pobyt dlhší ako 30 dní vízum sa vyžaduje. K žiadosti o vízum nad 30 dní, je potrebné predložiť pozvanie zaregistrované Ministerstvom vnútra alebo Ministerstvom zahraničných vecí Kazachstanu. Kompetencie ministerstiev sú rozdelené v závislosti od typu víz. 

Vízum má formu nálepky do cestovného dokladu – platí pre vstup a pobyt na území Kazachstanu, vycestovanie z Kazachstanu, alebo tranzit územím Kazachstanu. Platnosť cestovného dokladu nesmie byť kratšia ako 3 mesiace odo dňa ukončenia platnosti víza.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: V 15. storočí vznikol kazašský chanát, naviazal na štátne útvary, ktoré na území vznikli pred mongolským vpádom v 13. storočí. V 19. storočí bol Kazachstan súčasťou Ruska a neskôr i Sovietskeho zväzu. Nezávislosť vyhlásil v roku 1991 po rozpade ZSSR, vlády sa ujali postkomunisti, ktorí v roku 1997 preniesli hlavné mesto z tradičnej Alma-Aty na sever krajiny do Astany.

Bezpečnost. riziká: Bezpečnostné podmienky sú zhruba na rovnakej úrovni, ako v iných krajinách SNŠ. Je potrebné dodržiavať základné pravidlá bezpečnosti (pohyb po bezpečných miestach, vo dne, opatrnosť a kontrola osobných vecí na rušných miestach, akými sú napr. trhy a pod., zvýšená pozornosť na cestách).

Zdravotníctvo: Úroveň zdravotníckej starostlivosti je pomerne nízka a cudzinci si ju plne hradia, avšak zaplatia 3 až 5-násobne viac v porovnaní s občanmi KR. Dohoda o bezplatnom poskytovaní zdravotníckych služieb medzi Slovenskom a Kazachstanom nie je, a preto sa pri cestách do KR odporúča komerčné cestovné zdravotné poistenie.

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Letecká: Najdôležitejším dopravcom je spoločnosť Air Astana, ktorá lieta do Almaty a Astany z Abu Dhabi, Moskvy, Dillí, Pekingu, Istanbulu, Bangkoku, Hannoveru, Londýna, Amsterdamu, Baku, Kuala Lumpuru, Frankfurtu a Soulu. Air Astana si udržiava monopol na niektorých medzinárodných trasách tým, že obmedzuje, ktoré letecké spoločnosti môžu lietať do Kazachstanu. Lufthansa tiež prevádzkuje denné lety do Almaty, odkiaľ môžete ísť kamkoľvek cez miestneho dopravca SCAT, ktorý lieta do väčšiny miest v Kazachstane. K dispozícii je aj nepretržité spojenie dvakrát týždenne z Prahy. Turkish Airlines je dobrým osobným dopravcom s letmi do Istanbulu.

Vlaková: Vlaky v Kazachstane sú pomalé, ale pohodlné a čisté. Populárne trasy zahŕňajú cestu z Almaty do/z Moskvy (77 hodín), Novosibirsku (35 hodín) a Ürümqi (34 hodín). Pripočítajte si ale ešte 3-4 hodiny pobytu na ruskej hranici alebo 6-8 hodín na čínskej hranici. Vlaky v Kazachstane je možné rezervovať aj on-line.

Autobusová: Je pomerne jednoduché cestovať z Ürümqi do Almaty autobusom, a to najmä vtedy, ak nie ste v zhone a nevadí vám, že v autobuse budete 24 až 36 hodín. Samotný hraničný priechod je trochu výletom. Víza si môžete vyzdvihnúť v Kazachstane aj na konzuláte v Ürümqi.

Taxíkom: Použitie taxi je veľmi lacné, 2 až 6 EUR v rámci mesta. Upozorňujeme ale, že dostať sa na letisko v Almate môže byť drahé. Taxíky na letisko sa totižto značne líšia. Nesúhlaste s prvou cenou, pretože to bude mať za následok nadmerné zvýšenie ceny. Lepšou možnosťou sú minibusy a autobusy, ktoré idú na letisko.

Lodná: Rôzne spoločnosti pravidelne prevádzkujú cesty medzi Baku a Aktau. Všimnite si však, že je bežné, že lode sa pred vstupom do prístavu zadržiavajú - dokonca aj na niekoľko týždňov. Dajte preto pozor, aby ste mali dostatok zásob potravín a vody pred nástupom na loď.

Musíte vidieť

Alma-Atu, hlavné mesto Astana (bývalý Celinograd), Medeu a Šimbulak. Ďalšie tipy nájdete tu.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa