Srí Lanka

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Demokratická socialistická republika Srí Lanka, starý názov - Cejlón
Hlavné mesto: Kolombo / Colombo
Rozloha: 65 610 km2
Počet obyvateľov: 20 227 597 (2012)
Štátne zriadenie: parlamentná republika
Geografická poloha: južná Ázia, ostrov v Indickom oceáne.
Časové pásmo: Slovensko +3,5 -4,5hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie na Srí Lanke.
Podnebie:

tropické, monzúnové, severovýchodný monzún od decembra do marca, juhozápadný od júna do októbra; teplota po celý rok približne rovnaká asi 27 °C, najpríjemnejší je juh a západ ostrova   od novembra do apríla, východné pobrežie od mája do septembra;

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V KOLOMBE

Mena:

Srílanská rupia (LKR)

Jazyky: sinhálčina, tamilčina, angličtina
Správne členenie: 9 provincií, 25 okresov
Národnost. zloženie: Sinhálci (74%), indickí Tamilovia (5%), srílanskí Tamilovia (4%)
Náboženstvo: budhisti (69%), hinduisti (7%), moslimovia (7%), katolíci 6(%)
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SL pre SR:
Embassy of Sri Lanka
Weyringergasse 33, 4. posch., 1040-Vienna Austria
Telefón: +43 1 503 79 88 ( -1)
Fax: +43 1 503 7993
E-mail: embassy@srilankaembassy.at

Embassy of the Slovak Republi for SL in India
Embassy of the Slovak Republic
50-M, Niti Marg, Chanakyapuri, New Delhi 110 021, India
Telefón: +91 11 2688 9071, +91 11 2611 1075, +91 11 2688 5340
Mobilný telefón: +91 98 1879 9477
Fax: +91 11 2687 7941
E-mail: emb.delhi@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/dilli

Konzulát SR na Sri Lanke
Consular Office of the Slovak Republic
130 Nawala Road Narahenppita, Narahenpita, Colombo 5, Sri Lanka
Mobil: +94 777 317 766
Tel: +94 11 451 3466, +94 11 451 3469
Fax: +94 11 451 3464
E-mail: slovak@sltnet.lk

Víza a doklady:

Občania SR môžu za účelom turistiky vstúpiť na územie Srí Lanky bez víz a zotrvať tam po dobu nepresahujúcu 30 dní. Pri pobyte nad 30 dní musia mať platné vízum, o ktoré je možné požiadať na Veľvyslanectve Srí Lanky vo Viedni,

Vízum je možné taktiež predĺžiť na:
Department of Immigration & Emmigration
Galle Buck Road, Colombo 1
Tel.: +941 288 1363

Predtým je potrebné požiadať o registráciu na adrese:
Aliens Bureau
Ground Floor, New Secretariat Building, Colombo 1

Od 1. januára 2012 je vstup do krajiny spravovaný prostredníctvom systému ETA (Electronic Travel Authorization). Pre občanov SR sa vyžaduje registrácia prostredníctvom on-line portálu https://www.eta.gov.lk.

Pri registrácii je potrebný kontakt formou e-mailu, na ktorý do 24 hodín žiadateľ získa potvrdenie o prijatej platbe, ako aj ďalšie potvrdenie so súhlasom k vstupu do krajiny. ETA (víza) pre turistov sú platné max. 30 dní s možnosťou dvoch vstupov do krajiny. K vstupu do krajiny je potrebný pas s platnosťou min. 6 mesiacov. Povolenie môžu turisti získať aj pri vstupe na letisku v Kolombe, ale treba rátať s časovým zdržaním.

Poplatky

  • Turistické víza/ETA – 35 USD (resp. 40 USD na letisku)
  • Pre podnikateľov – 40 USD (resp. 50 USD na letisku)
  • Deti do 12 rokov – bezplatne (podliehajú však procedúre ETA)
  • Tranzitné víza – bezplatne  (podliehajú však procedúre ETA)

V prípade cesty za iným ako turistickým účelom je potrebné žiadať o víza na veľvyslanectve Srí Lanky v Rakúsku (adresa: Weyringergasse 33, 4 poschodie, 1040 Vienna).

Predĺženie víz
Víza je možné predĺžiť na imigračnom úrade v Kolombe (Department of Immigration and Emigration, 41 Ananda Rajakaruna Mw, Punchi Boralla Colombo 10, https://www.immigration.gov.lk).

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Ostrov bol osídlený už v paleolite, pôvodných obyvateľov nahradili predchodcovia dnešných Veddov, od 6. stor. pred n. l. predchodcovia dnešných Sinhálcov. Prvý ostrovný štát založený v 2. pol. 3. stor. pred n. l.; šírenie budhizmu. Od 2. stor. pred n. l. až do 13. stor. n. l. prenikanie indických Tamilov. V dobách európskych moreplaveckých výprav ostrov postupne ovládali Portugalci (16. stor.), Holanďania (od 1658) a v 18. stor. Angličania. V roku 1948 sa stal Cejlón (Ceylon) nezávislým domíniom v rámci Commonwealthu, ktorého vládcom naďalej zostával anglický panovník. V rok 1972 sa Cejlon prehlásil za republiku a prijal sinhálsky názov – Srí Lanka. V 90. rokoch minulého storočia sa vystupňoval dlhotrvajúci konflikt s tamilskými separatistami požadujúcimi samostatnosť pre svoje územie, nazývané Tamilský Ilám, a na severe krajiny vypukla občianska vojna.

8.apríla 2010 sa skončilo hlasovanie v parlamentných voľbách. Podľa predvolebných prieskumov by mali výsledky volieb do 225-členného parlamentu upevniť moc súčasného prezidenta Mahindu Radžapakseho. Prezident obhájil svoj prezidentský mandát v januárových voľbách, v ktorých porazil svojho súpera a bývalého spojenca generála Saratha Fonseku, ktorého dal zatknúť. Prvé výsledky by mali byť známe v piatok. Srílanský prezident Mahinda Radžapakse rozpustil 9. februára 2010  parlament. Radžapakse už vo februári vyhodil asi desiatku vysoko postavených armádnych veliteľov s odôvodnením, že predstavujú "priame ohrozenie" pre národnú bezpečnosť a že by mohli pripravovať prevrat.

Radžapakse získal v prezidentských voľbách 57,9 percenta hlasov a s výrazným náskokom porazil svojho najvážnejšieho súpera Fonseku. Voľby nového prezidenta Srí Lanky boli prvými od skončenia dlhoročnej občianskej vojny (2009), v ktorej tamilskí povstalci bojovali za nezávislosť tejto menšiny.

Bezpečnost. riziká: Obnovenie bojov medzi vládnymi jednotkami a tamilskými tigrami (LTTE) znamená, že situácia na severe a východe krajiny sa zhoršila. Nebezpečné sú hlavne územia severne od hlavnej cesty z Puttalamu cez Anuradhapura do Trincomalee, a východne od Batticaloa, tiež oblasti okolo Ampary a zálivu Arugam. Cesty do týchto regiónov sa odporúča zvážiť.

Od roku 2010 sa viackrát zopakovali teroristické samovražedné útoky v hlavnom meste a jeho okolí. Vo všetkých navštevovaných lokalitách je však vysoký dohľad nad bezpečnosťou a vo všeobecnosti viac ľudí zabijú dopravné nehody, ako terorizmus.

Nudizmus je prísne zakázaný. Pri návšteve posvätných miest a chrámov je nevhodné plážové oblečenie.

Zdravotníctvo: Odporúča sa uzavrieť pred cestou zdravotné poistenie v SR a priniesť si so sebou základné lieky vrátane antimalarík. Plná aklimatizácia trvá asi dva týždne, počas nej  sa vyskytujú pocity malátnosti, únavy a bolesti hlavy. Dôležitá je prevencia a ochrana pred hmyzom prenášajúcim nebezpečné choroby (repelenty, elektrické odpudzovače hmyzu, antimalariká).

Banky a zmenárne – výmena cestovných šekov je bezproblémová, akceptovateľná je mena USD, banky sú otvorené od pondelka do piatku od 9.00–13.00 hod, centrálna banka „Bank of Ceylon, York Street, Colombo 1“ od 8.00 – 22.00 hod. Výmenu odporúčame zapísať do „Customs and Immigration Form“. Najčastejšie používané kreditné karty sú VISA a MasterCard.

Pošty a telefóny – sú vo väčšine miest a dedín, otvorené od pondelka do piatku od 10.00 do 17.00 hod, hlavná pošta v Kolombe nepretržite 24 hod. Medzinárodné telefonické spojenie je možné aj cez „International Direct Dialing Center“, spojenie z hotelov je až trikrát drahšie, je možné použiť telefónnu kartu.

Elektrina – napätie 230 –240 voltov, avšak kvôli neštandartným zásuvkám nie je možné používať európske spotrebiče, adaptéry je možné zohnať veľmi zriedkavo.

Ubytovanie – dostatok ubytovacích zariadení rôznych kategórií. V cenách už od 60.00 Rs. – v tomto prípade však s nízkou úrovňou hygienických zariadení a čistoty a vo vzdialených a hlučných lokalitách. Izba s WC a vodou /bez uterákov, mydla a toal.papiera/ je od 250.-Rs, pre skupiny je častokrát poskytovaná zľava.

Strava - prevláda ryža a morské produkty, často silne korenené, vegeteriánstvo nie je veľmi rozšírené, dostať rôzne druhy tropického ovocia, nápoje sú bezpečné len z uzavretých fliaš, je dobré preveriť uzáver. Neodporúča sa piť nápoje s ľadom, alkohol je bežne dostať, dovozové nápoje sú pomerne drahé. Neodporúčame konzumovať potraviny, na ktoré má prístup hmyz /šaláty/, nejesť surovú zeleninu, z ovocia šupky sťahovať /jablko/. Mlieko býva pasterizované, je nezávadné, avšak pozor na nepasterizovaný syr.

Internet (.lk): www.srilankatourism.org, www.explorelanka.com

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Letisko: www.srilankan.aero

Bez záruky: Obyvatelia Srí Lanky jedia len špičkami prstov pravej ruky. Vraj je to ťažšie ako vyzerá, ale údajne je to oslobodzujúce... Ak vám to nepôjde, takmer všade vám prinesú príbor.

Doprava

Letecká: prvým vybudovaným v krajine, a tiež najväčším srílanským letiskom, je medzinárodné letisko Colombo-Bandaranaike. V roku 2013 bolo otvorené ďalšie medzinárodné letisko -  letisko Mattala Rajapaksa, v južnej časti krajiny, približne 250 km od Colomba. Vlajkovou spoločnosťou je SriLankan Airlines, ktorá prevádzkuje lety z miest v celej Európe, juhovýchodnej Ázii, Číne, Japonsku, na Strednom východe, v Indii a Pakistane. SriLankan Air tiež lieta do blízkych destinácií, ako sú Chennai, Trivandrum, Mumbai, Dillí, Cochin, Bangalore a Maledivy. Z miest mimo Ázie, Blízkeho východu a Európy neexistujú do krajiny žiadne priame lety. V závislosti od vašich preferencií a toho, koľko voľného času máte, môžete uvažovať aj o medzipristátí v Ázii, alebo si z Chicaga, Newarku, New Yorku zarezervujte let cez severný pól do New Delhi alebo Mumbaiu. V mnohých prípadoch to môže byť najrýchlejšia cesta, ale skontrolujte, či sa nevyžaduje indické tranzitné vízum. SriLankan Airlines prevádzkuje aj služby hydroplánmi do destinácií, ako sú Nuwara Eliya, Kandy, Galle a iných. Tie sú ideálne pre fotografické výlety, pretože môžete získať fotogracie z vtáčej perspektívy ostrova a zaberie vám to málo času.

Lodná: Služba indickej spoločnosti Tuticorin, ktorá poskytovala osobnú trajektovú dopravu, je momentálne pozastavená a jej opätovná prevádzka sa začne po zavedení potrebnej infraštruktúry, čo však môže trvať aj roky. Podľa colného úradu v Tuticorin je nezákonné, aby nákladná loď prepravovala cestujúcich z prístavu Tuticorin na Srí Lanku.

Autobusová: autobusy sú dostupné takmer všade v krajine, ale väčšinou sú zadymené, špinavé a preplnené. Ak však radi dbáte na vaše pohodlie, k dispozícii sú aj autobusy s klimatizáciou a pohodlným sedadlom, za dvojnásobnú cenu. Keď cestujete autobusom dajte pozor na miestnu etiketu, ktorá sedadlá predného spolujazdca  prenecháva členom duchovenstva, ako sú mnísi alebo kňazi, ak sú v autobuse prítomní. Ak budete cestovať s veľkým množstvom batožiny, možno budete musieť zakúpiť sedadlo aj pre batoh, ak ho nechcete mať na kolenách alebo pod nohami.

Autom: Prenajaté autá sú zvyčajne lacnejšie, ako trojkolky, ktoré sú v krajine tiež populárne. Sú tiež menej náchylné na dopravné nehody a odporúča ich väčšina hotelov. Prenajaté vozidlá sú vo všeobecnosti vybavené vlastnými vodičmi, pričom samotný automobil je bezplatný a poplatok si účtuje iba vodič za svoje služby. Niektorí vodiči a sprievodcovia sú licencovaní vládou a sú veľmi dobre informovaní a viacjazyčne zdatní. Jazda je pre západných turistov veľmi dobrodružná, pretože štýl jazdy sa od týchto krajín veľmi líši.

Trojkolky: najbežnejším spôsobom dopravy na Srí Lanke je trojkolesový automobil, tzv. trojkolka, známa tiež aj ako tuk-tuks podľa hluku ich motorov. Fungujú podobným spôsobom ako taxíky a v mnohých situáciách sú pohodlným a nákladovo efektívnym spôsobom, ako sa premiestňovať. Bezpečnosť je však otázna, pretože žiadny z nich nemá bezpečnostné pásy a sú po stranách otvorené. Pozor ale na ceny - verejná doprava je oveľa lacnejšia a väčšina vodičov trojkoliek má tendenciu cien pre cudzincov nadhadzovať. Nikdy teda nesúhlaste s prvým dohadom. 

Musíte vidieť

Anuradhapura – pôvodné hlavné mesto;

Aukana – 12m vysoká socha stojaceho Budhu, podľa povestí vyrobená v 5. storočí, najväčší zážitok ponúka pri úsvite, kedy prvé lúče slnka odhalia precíznu prácu starých sochárov;  

Hikkaduwa – najznámejšie prímorské stredisko ostrova;

Dimbulagala – stovky jaskýň obývaných od tretieho storočia pred. n.l., komplex tvorí 15  budhistických chrámov;

Panduwasnuwara – aj keď sa toto bývalé hlavné mesto kráľa Parakramabahu I. nedá veľkosťou porovnať s Anuradhapuraou, pre záujemcov pre históriu môže byť zaujímavé, aj  preto, že nikto nevie prečo bolo postavené;

Sigirija – bývalé hlavné mesto s Levou skalou (Sinha Girija), na vrchole ktorej nájdete množstvo historických stavieb;

Kandy – miesto, kde sa údajne našli 4 Budhove zuby;

Ridi Vihara – chrám postavený na počesť objavenia striebra v oblasti, zaujímavé sú najmä fresky a zlatá a ležiacia socha Budhu;

Uda Walawe National Park – jediný zo srilanských národných parkov porovnateľný s africkými najmä vďaka slonom, byvolom a leopardom. Žije tu 30 druhov hadov a veľký počet druhov vtákov. V parku sa dajú prenajať terénne autá, za stopárov sa platí extra;
Určite ochutnajte kvalitný cejlónsky čaj a navštívte aspoň jednu z mnohých čajových plantáží.

 




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa