Jemen

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Jemenská republika
Hlavné mesto: Saná
Rozloha: 527 968 km2
Počet obyvateľov: 28 252 783 (2017)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: juhozápadná Ázia.
Časové pásmo: Slovensko +1 hod.
Podnebie:

Jemen je rozdelený do troch hlavných zón. Prvou je pobrežie Červeného mora, kde je klíma horúca s vysokou vlhkosťou počas celého roka. Denné teploty v zimnom období sa pohybujú okolo 28°C, v lete sa vyšplhajú na 37°C. Dvakrát do roka (medzi marcom a aprílom, medzi júlom a septembrom) zasiahnu región ťažké monzúmy, cesty sú zavreté a často dochádza k záplavám.

Vo vnútrozemí (od nadmorskej výšky 1500 m.n.m. do 3500 m.n.m.) je klíma mierna, v noci sa prudko ochladzuje, priemerné teploty v Saná od 14°C v januári, do 22 °C v júli. 

Východ a sever krajiny (Wadi Hadramawt) je suchý a horúci s teplotami od 25°C v decembri, do 37°C a viac v júni.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V SANÁ

Mena: jemenský rijal (YER)
Jazyky: arabčina
Správne členenie: 17 provincií
Národnost. zloženie: Arabi (95%), Židia, Indovia, Pakistánci, Somálci
Náboženstvo: sunnitský a šiítsky islam (99%)
Diplomatické zast.:

Pre Jemen je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Káhire
Embassy of the Slovak Republic, 3, Ade Hussein Rostom
Dokki, Giza, Ramses Post Office P.O.Box 450/11794, Cairo, Egypt
Telefón: +20 2 3335 8240, +20 2 3335 7544, +20 2 3337 6901
Mobil (pohotovostný): +20 122 171 845
Fax: +20 2 3335 5810
E-mail: emb.cairo@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/kahira

Veľvyslanectvo Jemenskej republiky pre SR sídli v Prahe:
Pod Hradbami 5, 160 00 Praha 6
tel: +420 233 331 568, +420 233 331 598
fax: +420 233 332 204
E-mail: yemenemb@seznam.cz
 
Honorárny konzulát SR v Saná:
Honorary Consulate of the Slovak Republic
Adel Huraibi
Al Khartoum (Mujahed) Street, Alyahairy Business Center Appartment No. 4, P.O. Box 160 76 Sana’a Yemen
Tel.: +96 71 244 929
Fax: +96 71 245 595
E-mail: adel.alhuraibi@gmail.com

Víza a doklady:

Občania SR potrebujú pre vstup do krajiny platný cestovný pas a vízum. Žiadosť o vízum je možné podať na veľvyslanectve Jemenu v Prahe. Držitelia cestovných pasov obdržia za normálnej bezpečnostnej situácie vstupné víza na veľvyslanectve za účelom turistiky, obchodnej cesty, resp. pracovného pôsobenia v špecializovaných odboroch. Víza môžu byť vystavené na dobu až 3 mesiacov, zvyčajne to však býva na jeden mesiac.

Pokiaľ by mal pobyt presiahnuť jeden mesiac, vyžaduje sa aj potvrdenie o teste na HIV. Pokiaľ má návštevník záujem zastať v krajine viac ako tri mesiace (napr. študenti) vyslovene sa doporučuje získať dlhodobé vízum na veľvyslanectve pred odchodom. Je prakticky vylúčené zmeniť typ víza turistického na vízum dlhodobé. Ohľadom colných a devízových predpisov odporúčame kontaktovať priamo Jemenskej republiky vo Viedni  (Reisnerstrasse 18-2, Viedeň Vienna, tel.: +43-1 503 29 30, embassy@yemenembassy.at).

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Územie dnešného Jemenu bolo osídlené už v 12.storočí pred Kristom, na prelome 1.a 2. tisícročia p n.l. tu boli vytvorené veľmi silné štátne úvary napr. Sábske kráľovstvo, o ktorom je reč už v Starom zákone, štát Hadramaut, Kataban neskôr i Maín. Ich vplyv siahal až do Afriky, do dnešnej Etiópie. V 4.až 6.storočí pred n.l. bolo celé územie zjednotené do Himjaritskej ríše. V 6.storočí n.l. ovládli zem Etiópcia po nich Sasánovci (575-628). Roku 628 bola zem islamizovaná. Vládu si udržali miestne dynastie. V 16.storočí sa dnešný Jemen stal súčasťou Egypta a po ňom Osmanskej ríše. Vladári sa museli vyrovnávať s mnohopočetnými povstaniami . V roku 1839 Jemen obsadili Angličania a spravili si z neho svoj strategický prístav. V roku 1904 vypuklo v zemi povstanie, ktoré znamenalo faktickú nezávislosť krajiny (Severný Jemen, po roku 1962 - Jemenská arabská republika).

Turecko tento fakt oficiálne akceptovalo až v roku 1911 a v roku 1918 existenciu Jemenského kráľovstva uznala svetová verejnosť. Angličania si viacmenej ponechali kontrolu nad Adenom a jeho strategickým zázemím (Hadramaut), na mape zakresleným až do Perzského zálivu. V roku 1934 Saudská Arábia od Severného Jemenu odtrhla severnú provinciu Asír. Kráľovstvo bolo zvrhnuté v roku 1962 a sever krajiny bol vyhlásený za republiku. Južný Jemen Veľká Británia vypratala v roku 1967 a menšie miestne správne jednotky sa spojili do Jemenskej ľudovodemokratickej republiky orientovanej na ZSSR a Čínu. V roku 1994 vypukla v krajine občianska vojna, ktorá vyvrcholila v roku 1989, kedy sa obidve krajiny spojili. V roku 1994 vypukla znova občianska vojna, v ktorej zvíťazili severojemenské sily. V roku 1997 sa konali prvé voľby po skončení občianskej vojny.

Bezpečnost. riziká: Odporúča sa byť extrémne ostražitý a dodržiavať bezpečnostné pravidlá, špeciálne v oblastiach, kde sa pohybujú cudzinci, tiež je potrebné sledovať politickú situáciu v miestnych médiách.

Boje medzi vládnymi jednotkami a militantými skupinami severnom regióne Sa'dah pokračujú, neprestávajú tiež únosy cudzincov, cestovateľom sa odporúča informovať sa o momentálnej situácii  v krajine. Tiež sa odporúča rešpektovať miestne informácie o nebezpečných miestach.
Bez povolenia miestnych úradov a bez ozbrojeného sprievodu sa neodporúča cestovať do nasledovných regiónov: pohraničné oblasti so Saudskou Arábiou, oblasti Saada, Jawf, dopravné prepojenia medzi Saná a mestom Ibb, ďalej Saná a mestami Mareb a Seyun, a tiež mestami Yarim a Mukalla a Adenom.

Bez miestneho šoféra sa prenajať si automobil absolútne neodporúča.

Vzhľadom na dominanciu islamu sa odporúča vhodné oblečenie. Hlavne ženy, by nemali nosiť krátke nohavice, dámske šaty bez ramienok, a hlboké výstrihy. Konzumácia alkoholu na verejnosti je zakázaná. Počas ramadánu je zakázané fajčiť, jesť alebo piť na verejnosti počas celého dňa až do západu slnka.

Zvláštnosťou Jemenu je konzumácia tabakových listov “kát”, alebo “qát”, mierne omamujúcich. Tento zvyk je prakticky národnou tradíciou a jedinou tolerovanou drogou. Konzumácia ostatných drog sa prísne trestá podľa zákona odňatím slobody na 25 rokov, prípadne trestom smrti. Taktiež sa prísne trestajú všetky prejavy pedofílie, homosexualita je tiež trestaná smrťou.

Zdravotníctvo: Za všetky poskytnuté zdravotnícke služby, sa platia poplatky. Tie sú však v porovnaní so súkromnými lekárskymi zariadeniami nepatrné. Cena za lôžko v súkromnom zariadení môže dosiahnuť niekoľko stoviek USD za deň, cudzincom sú odporúčané tieto zariadenia kvôli väčšej čistote a bezpečnosti. Odporúča sa uzavrieť pred cestou zdravotné poistenie na Slovensku. V prípade havárie, či inej vážnejšej choroby sa však jednoznačne doporučuje presun na Slovensko. Vzhľadom na možnú infekciu maláriou, návštevníci západného a južného Jemenu je potrebné dávať pozor na poštípanie hmyzom. Odporúča sa očkovanie proti žltačke typu A a B, meningitíde a brušnému týfusu. Odporúča sa tiež dôkladne dodržiavať základné hygienické návyky. Klíma je extrémne prašná, ľuďom s chorobami dýchacími problémami môže spôsobiť zhoršenie stavu. Vo vysokých nadmorských výškach môžu nastať problémy s dehydratáciou, alebo úpalom.

Internet (.ye): www.yemen-explorers.com, www.yemeninfo.gov.ye

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Ženy z regiónu Wadi Sara sú extrémne plaché. Pri ich fotografovaní sa môže stať, že budú po vás hádzať kamene.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky upozorňuje slovenských občanov na kritickú bezpečnostnú situáciu v Jemene. V dôsledku občianskej vojny, činnosti teroristických organizácii a vojenskej intervencie koalície arabských krajín došlo k jej vyhroteniu a pobyt na celom území Jemenu predstavuje hrozbu pre zdravie a život. Ministerstvo preto odporúča slovenským občanom, aby do Jemenu v žiadnom prípade necestovali a tým, ktorí sa v Jemene zdržiavajú odporúča, aby krajinu okamžite opustili. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky informuje, že obmedzenú konzulárnu pomoc občanom SR nachádzajúcim sa v Jemene zabezpečuje veľvyslanectvo SR v Káhire. (7/2017 so stálou platnosťou)

Doprava

Letecky: národný letecký dopravca Yemenia ponúka viacero vnútroštátnych letov, letenky je lepšie kupovať priamo v krajine, sú lacnejšie. Od jesene 2018 je však väčšina letov do Jemenu pozastavená - letiská sú buď trvalo zatvorené, alebo pracujú iba vo veľmi obmedzenej prevádzke.
Pre cestovanie mimo hlavného mesta Saná je pre všetkých turistov potrebné cestovné povolenie. Dostať ich zadarmo, ale vydávajú ich len turistom cestujúcim s cestovnou kanceláriou (jemenskou alebo zahraničnou). To znamená to, že samostatne cestovať nie je možné.

Po ukončení zákazu sa dá cestovať autobusom, ktoré premávajú po asfaltovaných cestách. Lístky sa kupujú vopred v termináloch, alebo na väčších zastávkach. Autobusy sú väčšinou klimatizované a pohodlné, aj keď flotila spoločnosti môže niekedy obsahovať aj staré autobusy, pre ktoré to neplatí. Príchod z Ománu môže byť zložitý, najmä ak sa snažíte dostať do Saná. Existujú autobusové linky zo Salalahu do Sayu'n vo Wadi Hadramawt a Mukallah, ale turisti (najmä z ne-arabských krajín) nesmú používať verejnú dopravu na cestách spájajúcich východ a západ Jemenu (Mukallah - Aden a Say'un – Saná). Turisti preto musia zväčša zvoliť lietadlo, aby prišli zo západu do východnej časti krajiny.

Hromadné taxíky jazdia na vopred určených trasách a odchádzajú po naplnení vozidla. Jazdia aj na nespevnených cestách, ich ceny sú o 50% vyššie ako autobusové. Taxíky sa dajú prejanať aj súkromne.

Autá z požičovní sa prenajímajú prostredníctvom cestovných kancelárií, väčšinou aj so šoférom.

Musíte vidieť

Saná -  jedno z prvých miest kde sa usadil človek. Miestni veria, že mesto založil Noahov syn Šém. Oplatí sa vidieť veľkú mešitu Al-Jamaa al-Kabir, a staré trhovisko Souq al-Milh, kde dostať všetko, od tradičných produktov ako látky, korenia, káva cez plastové odpadkové koše  až po … náboje;

Wadi Hadhramawt – 160 km dlhá, najväčšia sezónna rieka na Arabskom polostrove. Jedna z najúrodnejších oblastí Jemenu, jej svieža zelená farba prudko kontrastuje s okolitým púštnym terénom, územie je osídlené od 3. storočia n.l.;

Dar al-Hajar – poschodový letný palác postavený na vrchole obrovskej skalnej formácie. Izby sú tradične vybavené, niekedy sa tu konajú tradičné jemenské svadby;

Al-Jamaa al-Kabir  - najdôležitejšia jemenská mešita, pre ne-moslimov zavretá, pohľad na jej architektúru je skvostný;

Staré mesto Saná -  jedno z najzachovalejších miest na svete, kde dlho nenatrafíte na žiadnu modernú budovu. Mesto je slávne pre 14 000 vežových domov, ktoré patria medzi najstaršie mrakodrapy na svete;

Shaharah – dedinka ležiaca uprostred hôr so známym kamenným mostom (v skutočnosti menším ako v brožúrach a na plagátoch),strmou stržou a najkrajšími vyhliadkami v krajine; 

Shibam – prezývaný „Manhattan púšte“, hlavná atrakcia Wadi Hadhramawt. Z púšte sa dvíha 500 tradičných mrakodrapov. Mesto je staré 1800 rokov, väčšina domov pochádza zo 16. storočia;

pohorie Haraz -  stredisko horskej turistiky Jemenu, je dobré sem prísť z Wadi Sara úrodného údolia pestrofarebne oblečených obyvateľov, pestujúch papáje, banány a mango. Oblasť je tiež známa pre kvalitný a lacný med.

Sokotra - ostrov so starobylými rastlinami, ktoré dosahujú vek až 20 miliónov rokov.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa