Jordánsko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Jordánske hášimovské kráľovstvo
Hlavné mesto: Ammán
Rozloha: 92 300 km2
Počet obyvateľov: 10 171 480 (2018)
Štátne zriadenie: konštitučná monarchia
Geografická poloha: juhozápadná Ázia.
Časové pásmo: Slovensko +1 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Jordánsku.
Podnebie:

leto horúce a suché, v zime chladné, priemerná teplota v Ammáne je 8°C v januári do 25°C v auguste.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V AMMÁNE

Mena: jordánsky dinár (JOD)
Jazyky: arabčina
Správne členenie: 8 provincií
Národnost. zloženie: Arabi (98%), Čerkesi, Čečeni, Dagestánci
Náboženstvo: islam (95%), kresťanstvo
Diplomatické zast.:

Slovensko nemá v Jordánsku zastupiteľský úrad. Splnomocnené je:

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Bejrúte
Weavers Centre, 12th Fl, Clemenceau Street 464, Libanon
Tel.: +961 1367 422
Mobil (pohotovostný): +961 81 313 423
Fax: +961 1367 423
Email: emb.beirut@mzv.sk

Veľvyslanectvo Jordánska vo Viedni
Rennweg 17/4, Viedeň /  Vienna
Telefón: +43 1 405 10 25
E-mail: info@jordanembassy.at
Web: www.jordanembassy.at

Honorárny konzulát Jordánskeho hášimovského kráľovstva
Račianska 96 831 02 Bratislava, Slovensko
Tel.: +421 905 448 779
Honorárny konzul: Ing. Jaroslav Rebej
E-mail: consul@consulateofjordan.sk

Generálny konzulárny úrad v Ammáne
Konzul: Khaldun A. Abuhassan
Consulate General Office of the Slovak Republic, Jabal Amman 3 Circle, Jordan Insurance Company Bldg., 6 Floor, Amman, Jordan
Tel.: +962 6 465 76 51
E-mail.: barakeh@go.com.jo

Víza a doklady:

Na vstup do krajiny je potrebný cestovný pas s platnosťou najmenej 6 mesiacov odo dňa vstupu do krajiny. Jednorazové vstupné víza na dobu pobytu do jedného mesiaca je možné získať aj na hraničných priechodoch (okrem priechodu Allenby, King Hussein Bridge) za poplatok 40,- JD – cca. 44 EUR. Pre držiteľov diplomatických pasov platí na základe dvojstrannej dohody bezvízový styk.

Slovenskí občania s bežným cestovným (aj služobným) pasom môžu žiadať o víza s viacnásobným vstupom na Veľvyslanectve Jordánskeho hášimovského kráľovstva so sídlom vo Viedni.

Bližšie informácie o podmienkach pobytu poskytne občanom SR Veľvyslanectvo Jordánskeho hášimovského kráľovstva vo Viedni.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Údolia Jordánu postupne osídľovali Amorejci, Chetiti, egypťania, Izraeliti, Babylončania, Peršania, Gréci a Rimania. Neskôr sa Jordánsko stalo súčasťou arabskej ríše a v 16. storočí bolo pripojené k Osmanskej ríši. Od roku 1918 bolo mandátnym územím Veľkej Británie. V roku 1945 dosiahla bývalá britská kolónia formálnu nezávislosť pod názvom Transjordánsko. Dňa 25.5.1946 bolo vyhlásené Jordánske hášimovské kráľovstvo. Podľa ústavy z r.1952 je Jordánsko konštitučná monarchia. Od mája 1953 až do začiatku februára 1999 bol na čele štátu kráľ Hussein ibn Talál z rodu Hášimovcov, ktorý svoj pôvod odvodzoval od proroka Mohameda. Po jeho smrti 7. 2. 1999 nastúpil na trón jeho syn Abdallah II ibn Hussein. Kráľ má rozsiahle právomoci a zároveň je najvyšším veliteľom ozbrojených síl Jordánska.

Bezpečnost. riziká: Napriek prísnym bezpečnostným opatreniam jordánskych autorít nie je možné absolútne vylúčiť riziko nebezpečenstva. Jordánske úrady posilňujú opatrenia na zníženie nebezpečenstva militantných útokov, počnúc konkrétnymi opatreniami na hraniciach svojho územia, končiac legislatívnymi opatreniami. Po atentátoch, ktoré sa vyskytli v hlavnom meste Ammáne v posledných rokoch osobitné bezpečnostné opatrenia na ochranu svojich hostí zavádzajú aj väčšie hotely.

MZV odporúča zachovávať opatrnosť a rozvahu najmä na frekventovaných verejných priestoroch, najmä v špičkových hodinách, kedy sa zhromažďujú väčšie počty ľudí. Neodporúča sa cestovať do utečeneckých táborov. Zdržanlivosť je potrebné zachovávať najmä v okolí mešít, hlavne počas hromadných piatkových modlitieb. Striktne sa neodporúča cestovať do pohraničných oblastí, predovšetkým oblastí hraničiacich s Irakom.

Zdravotníctvo: Základná zdravotná starostlivosť je na prijateľnej úrovni. Súkromné kliniky dosahujú kvalitu bežnú v európskych krajinách, vyžaduje sa však vopred platba v hotovosti.

Internet (.jo): www.see-jordan.com, https://www.visitjordan.com/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Krajina disponuje kvalitnou cestnou sieťou, spájajúcou väčšie mestá i turistické destinácie. Miestnu hromadnú dopravu radšej nepoužívajte - využite taxíky ( cenu za odvoz treba dohodnúť vopred) alebo vozidlá z požičovne (potrebný medzinárodný vodičský preukaz). Z dôvodu nedostatočného osvetlenia ciest a zvyku ponechávať rôzne vozidlá priamo na cestách a bez označenia, neodporúčame jazdy po zotmení a v noci. Na prijateľnej úrovni je vnútroštátna letecká doprava.

Autobusová spoločnosť JETT ponúka služby spájajúce Ammán s Aqabou, mostom kráľa Husajna a Hammamatom Ma'inom. Súkromné autobusy, prevádzkované hlavne spoločnosťou Hijazi, premávajú z Ammánu na Irbid a Aqaba. Minibusové služby spájajú menšie mestá na omnoho nepravidelnejšej báze - zvyčajne odchádzajú až vtedy, keď sú plné. Dopravná stanica Abdali v blízkosti centra mesta Amman slúžila ako autobusové a taxi centrum, ale mnohé z týchto služieb boli premiestnené na novú autobusovú stanicu na severe, tiež nazývanú ako Tarbarboor alebo Tareq. Pri indvidálnych cestách však MZV neodporúča cestovať miestnymi autobusmi, ktoré sú väčšinou v nevyhovujúcom technickom stave, okrem diaľkového autobusového spoja do Aqaby. Výhodnejšie je využitie služieb medzimestských taxíkov. Železničná sieť v Jordánsku takmer neexistuje. Jedinou osobnou železničnou dopravou je železnica Jordan Hejaz Railway. Ide ale skôr turistickú atrakciu, ako o praktickú dopravu.

Pre vodičov automobilov z dôvodu častých dopravných nehôd najmä v nočných hodinách (zlyhaním signalizácie a v dôsledku neprimeranej rýchlosti) sa neodporúča jazdiť v noci po hlavných cestných ťahoch ako je diaľnica Ammán - Aqaba (pozdĺž Mŕtveho mora) a diaľnica Ammán – Trebil (smerom na Irak). Prenájom auta je pomerne lacný a nie príliš časovo náročný. Ceny pohonných hmôt sú všetky stanovené vládou, takže sa neobťažujte hľadaním najlacnejších čerpacích staníc.

V prípade ľahšej dopravnej nehody sa odporúča náhradu škody riešiť vzájomnou dohodou, pretože Jordánci väčšinou nie sú poistení. Naopak, k väčšej nehode je potrebné privolať políciu. Ak je obeťou Jordánec, odporúča sa okamžite odísť na policajnú stanicu a tým sa chrániť pred prípadnou nepriateľskou reakciou zo strany svedkov nehody. V prípade nehody so smrteľnými následkami je vodič zadržaný až do rozhodnutia úradov o jeho vine či nevine. V takýchto prípadoch sa odporúča ihneď kontaktovať zastupiteľský úrad.

Musíte vidieť

Skalné mesto v zrúcaninách – Petra;

Wadí Rum - bizarné skalné útvary v púšti;

púštny zámok Kusajr Amra;

Akaba - najjužnejšie mesto krajiny,

Mŕtve more s takým vysokým obsahom soli, že vás po vnorení voda bude nadnášať a nebudete sa môcť ani poriadne ponoriť;

prírodné kúpele Hammamat;

Po celej krajine sú roztrúsené križiacke a moslimské púštne hrady, vybudované ešte za križiackych vojen;

zachovalé grécko-rímske mesto Jerash (Gerasa);

biblická hora Nebo, z ktorej Mojžiš uvidel zasľúbenú zem s kresťanským chrámom na vrchole;

Kings Highway sa nachádza v starobylom meste Jerash, kde môžete vidieť niektoré z najimpozantnejších rímskych ruín;

Madaba, ktorej archeologický park zahŕňa niektoré z najkrajších mozaík na svete.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa