AKO si kúpiť bežecké lyže

2009-12-17 15:00:00 |   |    | 

Skôr než sa postavíte na bežecké lyže, otestujte sa. Viete aké lyže, topánky či viazanie si máte kúpiť? Niekoľko rád a tipov pre začiatočníkov.



 

 

 

 

AKÝ ste lyžiar

 

Turista

 

Radi sa kocháte voľnou prírodou? Dýchate plnými dúškami čerstvý vzduch, počúvate ticho a prešľapávate záveje? Tak ste typický turista. Kúpte si bežky s hranami, nepremokavé kotníkové topánky a návleky proti snehu. A prečítajte si nejakú príručku o nástrahách zimnej prírody.

 

Pracujúci

 

Bežky beriete ako dopravný prostriedok, o ktorý sa nemáte čas starať. Potrebujete sa na nich dostať domov alebo na chatu, keď napadne veľa snehu. Občas si na nich vyrazíte aj na túru, ale určite sa nechystáte podávať veľké športové výkony. Vyberte si pevný, robustný model, ktorý bez problémov zvládne ostrý kameň, zamrznuté konáre, alebo drsnú škvaru na ceste. K tomu pridajte kožené kotníkové topánky,v ktorých sa aj pohodlne prejdete a čo najjednoduchšie viazanie.

 

Kondičný

 

Radi si zabeháte, ale dokážete sa za pekného počasia aj kochať krásami prírody. Vašou voľbou budú takzvané kombi bežky, ktoré vám ľahko umožnia zakorčuľovať si, klasicky si zabehať v úzkej stope, alebo absolvovať dlhé výjazdy. Či si vyberiete kotníkové alebo nízke topánky, záleží len na tom, či budete viac behať alebo korčuľovať.

 

Športovec

 

Určite ste niekedy závodne behali, či bicyklovali alebo lyžovali. Ste teda obľúbeným kupujúcim medzi predavačmi. Každú sezónu potrebujete nové lyže, topánky, viazanie, oblečenie či okuliare. Trendom v bežeckom lyžovaní je v súčasnosti korčuľovanie, a tak hľadajte svoje lyže medzi modelmi s označením Skate.    

 

 

 

Lyžiarske ŠTÝLY

 

 

Klasika (Classic)

 

Udržať pravidelný rytmus krokov je oveľa ťažšie a namáhavejšie ako jednoduché korčuľovanie. Naviac si pripočítajte problémy s mazaním, pretože pri klasickom behu neplatí „kto maže, ten ide“. Stačí zle odhadnúť počasie či kvalitu snehu a dojazdili ste. Pre tých, ktorí chcú korčuľovať i behať sa vyrábajú kombinované lyže. Ani v jednej kategórii nenájdete špičku, ale rekreačným lyžiarom úplne stačia. Majú označenie Classic, prevyšujú vás zväčša o 15 - 20 cm, obujete si k nim ľahké topánky, palice dosahujú do podpazušia a pridáte sadu voskov pre stúpanie i zjazd. Ak si vyberiete lyže s označením Kombi, mali by byť rovnako dlhé ako vy, akurát palice by vám mali siahať po ramená.

 

Korčuľovanie (Skating)

 

Na prvý pohľad vyzerá skating obtiažne, ale naučiť sa ho je oveľa jednoduchšie, ako sa naučiť korčuľovať na ľade. Navyše vám výrazne pomôžu aj dve palice, ktoré vás nielen podržia ale aj odrazia. Skating patrí medzi najrýchlejšie bežecké štýly. Budete potrebovať lyže s označením Skate, ktoré majú byť cca o 10 cm kratšie ako lyžiar, palice mierne nad ramená. Vysoké topánky s plastovou podporou kotníkov, moderné viazanie a vosky umožňujúce čo najlepší sklz.

 

Turistika (Back Country, Outbound, S-Bound)

 

Štýl pre romanticky i športovo založených jedincov. Na cesty zasneženým lesom alebo po hrebeňoch veľhôr. Vaše lyže budú mať oceľové hrany, prehnutý carvingový tvar, budú širšie, tažšie, pevnejšie a označené slovom Backcountry alebo tiež BC. Budú rovnako dlhé ako vy a palice skončia v podpazuší, alebo sa budú dať teleskopicky tvarovať, na nohy si obujete pevné vysoké topánky s tvarovanou podrážkou.Turistické lyže totiž priamo vyzývajú k zimnej turistike.

 

 

Môže sa hodiť

 

  • Do bežeckých zimných topánok používajte kvalitné ponožky. Pri skúšaní topánky ich vždy starostlivo zašnurujte a dotiahnite.
  • Viazanie vyberajte až po nákupe topánok a nechajte si ho namontovať v odbornom servise.
  • Bežecké lyžovanie je postavené na tom, že treba vytvoriť stopu v ktorej sa lyžuje, a pre voľný štýl (skating) je nutná vyratrakovaná cesta široká aspoň 2 m. Preto keď sa prechádzate na takýchto miestach, neničte stopu (okruh), a radšej si vyšliapte kúsok ďalej svoj chodník. Aj jeden nedisciplinovaný turista dokáže zničiť prácu (a radosť) mnohých ďalších ľudí. Navyše okruh nie je upravovaný preto, aby sa tam prechádzali ľudia bez lyží, čo býva vyznačené aj na tabuliach.
  • No wax – alebo bez vosku, označenie pre špeciálnu úpravu sklznice lyží, na ktorú sa nenanáša vosk. Na mieste, kde sa prehnutá lyža zdvíha nad sneh (stred lyže), výrobcovia frézujú rôzne výstupky a tvary tzv. šupiny, ktoré slúžia miesto vosku na stúpanie. Lyža sa do nich pri odraze zaprie a počas sklzu sa zase šupiny premiestňujú nad sneh. Pre rekreačných bežcov sú šupiny úplne ideálne. No wax úprava sklzníc sa osvedčila pri všetkých povrchoch okrem ľadu.
  • Pri výbere lyží si starostlivo zvážte všetky požiadavky a kritériá (výška, váha, terén, štýl jazdy). Bežky by nemali byť ani príliš mäkké, ani tvrdé. Ak si zvolíte veľmi vysokú tvrdosť, nemôžete sa pri jazde dostatočne odraziť. Ak si zvolíte príliš mäkké lyže, dôjde k obmedzeniu sklzu a nanesený vosk sa veľmi týchlo odlepí.
  • Optimálnu - strednú tvrdosť si najlepšie určíte pomocou tzv. papierovej škúšky. Postavíte sa na obidve lyže. Pri rovnomernom rozdelení hmotnosti (stojíte na obidvoch lyžiach) musíte pod „stúpacou zónou“ (stred lyže), pretiahnuť list papiera. Ak prenesiete váhu len na jednu lyžu, papier by sa nemal dať vytiahnuť.
  • Každý výrobca lyží má svoju vlastnú tabuľku, podľa ktorej zistíte ideálny pomer hmotnosti a dĺžky lyží.

 

 

 

Zdroj/autor: ski,drom

VIDEO Bežecké lyžovanie - základná lekcia (angl.) 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (22 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa