Hľadáte miesto na úžasnú dovolenku? Vyskúšajte SAE, Cyprus a Turecko

2015-01-14 08:00:00 |   |    | 

Uvažujete nad dovolenkou v Západnej Ázií, ale neviete sa zorientovať v spleti informácií? Nevadí. Práve teraz vám poradíme destinácie, ktoré stoja skutočne za návštevu. Nájdete tu okrem množstva pamiatok i kopec zábavy a možnosti nekonečného oddychu.



 

Klasika pre rodinnú dovolenku

 

Pomerne tradičnou destináciou pre naších i zahraničných turistov je v rámci tohto regiónu  Turecko. Známe je svojou priaznivou prímorskou klímou, keďže leží na pobreží Stredozemného mora. Medzi turisticky obľúbené lokality patria: hlavné mesto Ankara, Istanbul, Antalya, Belek či Canakkale. Tento štát sa môže hrdiť až 11 pamiatkami zapísanými do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Patria sem: historické pamiatky Istanbulu, mesto Safranbolu Karabuk, mesto Chetitov Hattusas Corum, Goreme Národný park Nevsehir Kappadokia, veľká mešita a nemocnica v Divrigi Sivas, hora Nemrut Adiyaman, Xanhos – Letoon starbylé mesto Antalya, Pamukkale a Hierapolis Denizli, archeologické mesto Troja Canakkale, mešita Selimiye Edirne či pamiatka neolitického osídlenia Catalhoyuk – Konya.

Okrem presláveného kultúrneho bohatstva má Turecko množstvo prírodných pamiatok, snáď najzaujímavejšou je Pamukkale. Jedná sa o pamiatku vytovrenú samotnou prírodou. Vplyvom teplej klímy došlo k vyzrážaniu vápnika a k vytvoreniu snehobielych jazier a terás. I preto sa Pamukkale hovorí „bavlnený zámok." (viac informácií nájdete na Dromedári).

 

Rozdelený ostrov

 

Z Turecka je len „na skok" na Cyprus. Tento ostrov je zvláštny tým, že jedna jeho polovica patrí do Tureckého štátu a druhá do Cyperskej republiky. Ostrov je stvorený na aktívne i pasívne trávenie dovolenky. Môžete tu pokojne ležať na pláži, chytať bronz" a popritom sledovať žiarivo modré more. K dispozícií je široká škála pláží, cez odľahlé zátoky, živé strediské až po skalnaté zátoky. Pre tých čo majú radi množstvo aktivít je pripravená ich široká paleta cez bungee jumping, šnorchlovanie, potápanie, windsurfing, plachtenie, rybolov alebo „šantenie“  v aqua parku.

Aj tu nájdete množstvo kultúrnohistorických pamiatok hlavne náboženského charakteru. Najnavštevovanejšie sú: kostoly Panagia tou Moutoulla, Agios Nikolaos tis Stegis a Agios loannis Lampadistis, prípadne dedinky Kalopanagiotis – Oikos, Livadi. Po všetkých významných pamiatkach vedú náučné chodníky, takže tu okrem príjemnej atmosféry získate i mnoho nových vedomostí.

 

Sneh uprostred horúcej púšte

 

Hoci je hlavným mestom Spojených arabských emirátov Abú Zabí, najnavštevovanejším mestom tejto krajiny je „zaručene" Dubaj. Pravdepodobne každý pozná toto mesto vybudované uprostred púšte a napriek tomu plné života, bohatstva a luxusu. Dominantou celého mesta je známy hotel v tvare plachetnice, Burj al-Arab, symbolizujúci všetko čím Dubaj je.

Okrem iného tu nájdete aj Emirates Mall. Možno vás to prekvapí, ale je to názov lyžiarskej zjazdovky. Okrem „slušnej“ lyžovačky si tu môžete vychutnať aj korčulovanie. Pre mnohých je najpríjemnejšou časťou mesta, záliv Dubaj Creek. Promenáda v jeho okolí je obľúbeným miestom na trávenie času na čerstvom vzduchu. Neďaleko leží i starodávna pevnosť Al Fahidí, ktorá je najstaršou budovou mesta (1778). V časoch svojej najväčšej slávy slúžila ako panovnícka rezidencia.

 

Želáme Vám veľa chuti pri spoznávaní cudzej kultúry, zvykov a tradícií.

 

Zdroj/autor: lastura.com, turecko.us, dromedar.sk, visitycyprus.com, blizkyvychod.eu, Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
3.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa