Najkrajšie „utajené“ miesta planéty: Chcete ich navštíviť, len o tom ešte neviete!

2015-09-11 08:00:00 |   |    | 

Pláže s ružovým pieskom, najkrajší prírodný bazén planéty, ktorý sa však nesmie fotiť pre komerčné účely, Čokoládové hory i zabudnutý svet Južného Pacifiku. Na svete sú tisíce a tisíce miest, ktoré sú krásne, ale stoja mimo hlavného záujmu (často nielen slovenských) turistov. Poďte sa s nami pozrieť na miesta, kam cesta zo stredu Európy trvá i desiatky hodín, ale rozhodne stojí za to.



 

Vybrali sme pre vás päť lokalít, ktoré nepatria do prvej turistickej ligy. Nie preto, že by neboli krásne, ale - okrem iného - i pre to, že o ich krásach Slováci často nemajú ani poňatia.

 

Samoa – dva smaragdy uprostred zabudnutého sveta

 

  • Najväčšie ťaháky: najkrajšie prírodné kúpalisko sveta, rozprávkové lagúny

Južný Pacifik prezývajú „Oceán ostrovov“ alebo „Zabudnutý svet“. Bodaj by aj nie, ide o jednu z najmenej dotknutých častí planéty. A práve tu leží súostrovie Samoa. Predtým ho nazývali „súostrovie kanibalov“, dnes je dovolenkovým rajom, kam však pre komplikovanú dopravu vyráža len minimum Európanov.

Škoda. Okrem rozprávkových lagún a takmer nedotknutých korálových útesov leží na súostroví Samoa i najkrajšie prírodné kúpalisko planéty – prepadlina To Sua. Že ju nepoznáte? Dôvodom môže byť fakt, že jej krásu dosiaľ nikto nevyužil pre žiadnu reklamu. Jednoducho preto, že je to prísne zakázané. Nádherné tropické súostrovie kedysi učarovalo i spisovateľovi Robertovi Louis Stevensonovi.

 

Filipínsky Bohol – v tieni indonézskych lákadiel

 

  • Najväčšie ťaháky: Čokoládové hory, opičky okále skackavé

Filipíny v posledných rokoch valcuje popularita Indonézie. A veľkú časť tých, ktorí na Filipínach pristanú, „pohltí“ hlavný ostrov Luzon. Na božský Bohol preto rozhodne nemieria davy turistov. Biele pláže s hebkým pieskom sú široké a… prázdne. Najobľúbenejším letoviskom na ostrove je podľa cestovateľov Alona Beach, pekne je však i na Dumaluan Beach.

Okrem toho, že Bohol je obklopený asi druhovo najrozmanitejším morom na svete, ležia na ňom i Čokoládové hory. Tvorí ich takmer 1300 pitoreskných kopčekov, ktoré sú porastené trávou, sfarbujúcou sa na jeseň do čokoládovo hnedej farby. A žije tu okáľ – opička s obrovskými očami, ktorá bola predlohou pre podobu Majstra Yodu.

 

Karibská Antigua – ostrov s plážou na každý deň

 

  • najväčšie ťaháky: 365 pláží, 150 vrakov lodí pod hladinou

Ostrov Antigua nie je klasický Karibik. Už len preto, že členité ostrovčeky s rozlohou, ktorá zodpovedá zhruba veľkosti Prahy, nenavštevujú davy turistov. Pritom 365 pláží (vraj ich je presne toľko, takže každý deň v roku môžete vyraziť na inú) pokrýva biely a občas i ružový piesok. Pod vodou sa v oblasti ukrýva asi 150 vrakov lodí, ktoré sú obrovským lákadlom pre potápačov.

A každý by mal navštíviť i miestne plantáže s cukrovou trstinou, ktorá je základom pre výborný miestny rum. V hlavnom meste St. John´s za prechádzku stojí nábrežie s reštauráciami a obchodíky v pôvodných domčekoch alebo historická lodenica admirála Nelsona. Na Antigue turisti sú, ale tých slovenských je ako šafranu.

 

Laos a Luang Prabang – tisíce pagod a drsná príroda

 

  • najväčšie ťaháky: historické mesto Luang Prabang, nádherná príroda

Ak vás nelákajú pláže juhovýchodnej Ázie, vyhnite sa Thajsku a Vietnamu a vydajte sa do neobjavenej perly tejto časti planéty. Laos je krajina s bohatou históriou, tisícmi chrámov a pagod a krásnou, i keď drsnou prírodou. 

Turistickým centrom štátu je Luang Prabang, jedno z najúžasnejších historických miest v juhovýchodnej Ázii. Navštíviť tu môžete remeselný trh, chrám Xieng Thong, ktorého strecha vraj pripomína matku chrániacu dieťa, alebo dať almužnu v podobe ryže (skutočne!) žobravým mníchom. V okolí mesta je zase nádherná príroda.

 

Los Cabos – pre Slovákov neznámy mexický luxus

 

  • najväčšie ťaháky: pozorovanie vráskavcov dlhoplutvých v Cortézovom mori, skalný útvar El Arco

Keď sa českí turisti vydajú do Mexika, zamieria obvykle na Mayskú riviéru, pár z nich do okolia Acapulca, ale naozaj len jednotlivci mieria do oblasti Los Cabos na špičke Kalifornského polostrova. Stretávajú sa tu vody Cortézovho mora a Tichého oceánu, pozorovať tu môžete vráskavce dlhoplutvé, ale i nádherné skalné útvary v čele s El Arco.

Los Cabos je oblasť medzi dvomi luxusnými letoviskami pre prominentov, Cabo San Lucas a San José del Cabo. Ide o jednu z najbezpečnejších dovolenkových lokalít na planéte a tiež o jedno z najexkluzívnejších miest. Turistov je tu viac, ale len hŕstka ich je z Česka alebo Slovenska.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Cesta okolo sveta za 25 dní!: Spoznajte všetky v článku zmienené destinácie počas 25 dní! Žiadne dlhé lety, žiadne čakanie na letiskách – my letíme súkromným leteckým špeciálom, upraveným Boeingom 737-800. A máme v ňom len 64 miest. Rezervujte si jedno z nich a vydajte sa na najlepšiu cestu svojho života – Cestu okolo sveta. Desať unikátnych destinácií – v Karibiku, Južnej Amerike, Oceánii, Austrálii a v Ázii. Skvelí sprievodcovia. A predovšetkým servis, ktorého sa inde nedočkáte – od súkromného lietadla, cez najlepšie hotely sveta až po unikátne výlety. Odlietame 24. marca 2016!
  • Do amazonského pralesa! : Vydajte sa do miest, ktoré ľudstvo ešte nepreskúmalo – do Amazonského pralesa! Nekonečná zeleň, tajomné tvory, pirane, anakondy, mýtické biele delfíny… že vás Amazónia skôr desí, než lákana návštevu? Prečítajte si o nej aspoň zaujímavý článok na portáli Cestovinky.cz.
  • Firstminute zájazdy – so zľavou až 15 % : Vydajte sa za exotikou už v zime! Odštartovali sme sezónu Exotika 2015/2016. V ponuke sú desiatky destinácií a stovky hotelov: • Firstminute Zanzibar (http://www.esotravel.cz/first-moment/zanzibar/) • Firstminute Kuba (http://www.esotravel.cz/first-moment/kuba/) • Firstminute Dominikánska republika (http://www.esotravel.cz/first-moment/dominikanska-republika/) Cestujte s profesionálmi. Cestujte s ESO travel!

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
4.4/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa