Zakázané ostrovy: Kedysi sem patril ostrov väzňov. Dnes sú to karibské raje pre vyvolených

2015-11-10 08:00:00 |   |    | 

Mať karibský ostrov len pre seba? Tento sen sa vám môže splniť. Treba len mať na účte niekoľko miliónov dolárov. Len v Karibiku je niekoľko desiatok ostrovov, ktoré sú súkromné, a vstup na ne je bežným turistom zakázaný. Svojím spôsobom je zakázaným ostrovom i Kuba. Alebo ostrov väzňov Alcatraz. A dostať sa nemusíte ani na Galapágy… Ako vyzerajú najslávnejšie zakázané ostrovy? Čítajte!



 

Skutočne existujú - Zakázané ostrovy, na ktoré má prístup len pár vyvolených. Občas sú to pasažieri luxusných lodí, inokedy tí, ktorí si zaplatili luxusný pobyt. A občas sú to väzni – veď zakázaným ostrovom bol dlhú dobu trebárs i Alcatraz.

 

Karibský raj zasľúbený výletníkom

 

Na obzore sa objaví pevnina. Kokosové palmy sa na nej vlnia v miernom vetre, pláž vyzerá nádherne, ale kapitán lode povie: „Tento ostrov nie je náš, plavíme sa ďalej!“ a vy si môžete aj oči vyplakať. Toto sa vám skutočne môže stať, pokiaľ sa budete plaviť na Bahamy s inou spoločnosťou než je Norwegian Cruise Line. Práve tá v roku 1977 kúpila maličký ostrovček Great Stirrup Cay a pretvorila ho na raj pre svojich pasažierov.

Pevnina s rozlohou jedného štvorcového kilometra bola pôvodne vojenskou základňou, z ktorej počas druhej svetovej vojny „odpočúvali“ ponorky. A dnes? Dnes je rajom! Na severnom pobreží ostrova je nádherná pláž s kompletným zázemím, vrátane barov, reštaurácií, trhoviska, ale i najdlhšieho nafukovacieho toboganu na svete.

Na Great Stirrup Cay sú stovky kokosových paliem a tiež maják z roku 1863, ktorého svetlo je vraj i dnes vidieť na vzdialenosť 40 kilometrov.

 

Tam, kde čaruje David Copperfield

 

Nestretnete tu iných hosťov než tých, ktorých si priveziete. Či je to výhoda alebo nevýhoda, ponecháme na vás. Musha Cay tiež leží v súostroví Bahamy. Ide o súkromný ostrov a jeho vlastníkom je slávny mág David Copperfield. Chceli by ste sa do tohto raja vydať? Môžete – pokiaľ teda máte na účte zbytočné milióny. Ostrov s celkovou kapacitou 24 osôb si môžete prenajať – v minimálnom počte 12 ľudí minimálne na 4 noci. A za 39 tisíc dolárov za noc.

Luxus, ktorého sa tu dočkáte, je však neskutočný. Do „letného“ kina priamo na pláži vás pozve sám David Copperfield osobným listom, natiahnuť sa môžete na súkromnej trojkilometrovej pláži. Využiť môžete služby potápačského centra, kúpeľného centra alebo baru, ktorý bude otvorený len pre vás.

Ale cena tejto „najčarovnejšej“ destinácie na svete je… povedzme, tiež čarovná.

 

Dostať sa na ostrov väzňov je jednoduchšie

 

Indiáni kedysi tento kúsok zeme dva kilometre od pevniny pomenovali Diabolský ostrov a vraj sem posielali tých, ktorí sa previnili proti pravidlám kmeňa. Nám je známejší ako Alcatraz, ostrov, na ktorom bolo v rokoch 1934 až 1963 najtvrdšie väzenie v Štátoch. O útek sa počas tejto doby pokúsilo 36 väzňov – žiadnemu sa však pravdepodobne nepodarilo útek úspešne dokončiť. Väčšinu väzňov chytila stráž, časť z nich na úteku zastrelili a niektorí sa utopili.

Nepoznáme len osud troch z nich – Franka Morrisa a bratov Anglinovcov, ktorí sa o útek pokúsili v roku 1962. Predpokladá sa, že sa v ľadových vodách Sanfranciského zálivu utopili, ich telá sa však nikdy nenašli.

Paradoxom je, že kedysi veľmi prísne strážený ostrov dnes patrí k najpopulárnejším turistickým atrakciám a dostať sa sem výletnou loďou je otázkou niekoľkých minút.

 

Na cestu do praveku nemôže vyraziť každý

 

V roku 1970 dorazilo na Galapágy asi 4000 turistov. Na prelome milénia sa ich počet pohyboval okolo 70 tisíc a v roku 2014 tunajšie úrady hlásili už 215 tisíc turistov zo 158 krajín sveta. A predpovede pre budúcnosť? Hranica 300 tisíc turistov by sa mala pokoriť do roku 2020.

Miestny unikátny ekosystém, ktorý zo 40 percent tvoria endemity, však ich rastúcim počtom trpí. „Jedinou možnosťou, ako Galapágy zachovať i pre budúce generácie, je výrazne obmedziť ich počet,“ bijú na poplach vedci.

A k postupným zmenám skutočne dochádza. Každý, kto sa vydá na Galapágy, sa musí podriadiť veľmi prísnym pravidlám. Nič nesmiete doviezť, nič odviezť.  Okružnú plavbu môžete absolvovať na jednej zo zhruba osemdesiatky lodí, ktoré môžu k brehom Galapág vyplávať – kapacita žiadnej z nich nesmie presiahnuť 100 osôb. Ak sa rozhodnete nocovať priamo na pevnine, počítajte s tým, že dĺžka pobytu je obmedzená a musíte dodržiavať veľmi prísny režim.

Cestovatelia sa však zhodujú, že toto všetko za návštevu unikátneho súostrovia, ktoré od roku 1978 patrí i na zoznam svetového dedičstva UNESCO, jednoznačne stojí.

 

Ostrov slobody, ktorý sa pred svetom uzatváral

 

Minimálne pre Američanov bola tak trochu zakázaným ostrovom po dlhé desaťročia Kuba. Prezidenti oboch krajín sa naposledy zišli v roku 1956 a na ďalšie stretnutie sa čakalo až do roku 2015. Vzťahy oboch krajín sa však pomaly otepľujú a Kuba, ktorá desiatky rokov čelila hospodárskym sankciám zo strany USA a bola v diplomatickej izolácii, sa pomaly otvára svetu.

Len za prvé tri mesiace roku 2015 stúpol počet amerických turistov o tretinu. A odborníci predpovedajú, že ich počet ďalej porastie. Atmosféra dávno skončených časov – s typickými kokteilovými barmi a príjemnými krčmičkami  - pomaly končí. Nahradia ich nadnárodné reťazce s unifikovanými pokrmami a nápojmi. I preto odborníci radia – vydajte sa na Kubu čo najskôr a vychutnajte si pôvodnú atmosféru ostrova slobody.

Autor: Lucie Štěrbová& Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Na Bahamy na obrovskej lodi! : Vydajte sa na týždennú plavbu od brehov Spojených štátov na božské Bahamy. Vyplávate na lodi Norwegian Breakaway a počas plavby strávite jeden deň i na ostrovčeku Great Stirrup Cay. V cene je plná penzia a ďalšie aktivity na lodi a vyrážame už v decembri 2015. Nechcete sa k nám pridať?
  • Na Galapágy!: Unikátny poznávací zájazd na miesto, kde pravek ešte stále žije! Spoznajte s nami nádherné súostrovie Galapágy. Ak nie osobne, tak aspoň prostredníctvom článku na cestovateľskom portáli Cestovinky.cz, kde nájdete zaujímavé články i o ďalších destináciách, do ktorých cestuje ESO travel.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
2.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa