Lyžovanie na menej obvyklých miestach: Zažite fantastickú lyžovačku v Gruzínsku a Chile alebo si spestrite pobyt v Dubaji!

2016-03-04 12:00:00 |   |    | 

V Tatrách a Krkonošiach už poznáte každú jamu a Alpy sú pre vás už celkom všedným zážitkom? Potom je najvyšší čas vydať sa lyžovať inam – na miesta, ktoré si Česi a Slováci s týmto obľúbeným zimným športom doposiaľ príliš nespájali. Vládne im Gruzínsko, Chile a výnimkou už dnes nie je ani lyžovanie v Dubaji. Pozrite sa, ako môže taká netradičná dovolenka vyzerať a čo sa pri nej dá zažiť!



 

Sami ste si už možno položili otázku, ako môže niekoho napadnúť naskočiť na lyže pri Čiernom mori, Perzskom zálive alebo za Atlantikom. Dôvody sú väčšinou tri – už ničím neprekvapujúce slovenské, české a európske hory, túžba skúsiť niečo neobvyklé a spojiť lyžovanie s návštevou trochu exotickejšej krajiny než je Francúzsko alebo Rakúsko.

 

Gruzínsko – lyžovanie v troch tisícoch na luxusnom prašane

 

V Gruzínsku funguje hneď niekoľko lyžiarskych stredísk. Tým zrejme najpopulárnejším, aspoň pre zahraničných turistov, je Gudauri v severnej časti Gruzínska. Ponúka nádherných 50 kilometrov zjazdoviek na 22 trasách v nadmorskej výške od 1990 do 3307 metrov. Na svoje si tu prídu rodiny s deťmi, ale vybúria sa tu i milovníci snow parkov. Gudauri je však predovšetkým rajom pre vyznávačov freeride a heli-ski. Ideálne miesto z neho robí kvalitný hlboký sneh a absencia kameňov a lavín.

Do Gruzínska je najlepšie vydať sa od polovice decembra do konca apríla, kedy si zalyžujete na všetkých zjazdovkách. Májové lyžovanie je nemenej príjemné, v tejto dobe už však nie je toľko snehu a niektoré trasy už nie sú zjazdné.

Na gruzínskych horách vás čakajú prekrásne panorámy z nadmorskej výšky, ktorú u nás s nohami na zemi nedosiahnete, skvelý sneh – často prašan, dlhé zjazdovky a netradičné zážitky.

 

 

 

Spestrite si zimnú dovolenku výletom do Tbilisi

 

Lyžiarske stredisko Gudauri leží len 120 kilometrov od hlavného mesta Tbilisi, preto môže byť pekným zážitkom na odpočinkový deň výlet práve sem. Čakajú vás tu napríklad ruiny pevnosti Nariqala z 3. storočia, úctyhodná socha Matka Gruzínska alebo staré mesto, ktoré si pod ochranu vzalo i UNESCO.

 

 

 

Do Ánd a Kordiller za trénujúcimi reprezentantmi

 

Letieť do Chile za lyžiarskymi zážitkami znie možno trochu absurdne, ale len tým, ktorí túto juhoamerickú rozprávku ešte nezažili. Hory sa tiahnu po celej dĺžke pobrežia Tichého oceánu, čo je 4000 kilometrov, a ponúkajú úplne famózne zážitky na zjazdovkách, ktoré sa zaraďujú medzi tie najlepšie na svete. Keď k tomuto faktu pripočítame i kvalitný sneh v období od júna do septembra, kedy o ňom môžeme na Slovensku a v Česku len snívať, nie je div, že sa do Chile vydávajú trénovať pretekári z celého sveta.

Najznámejším a najobľúbenejším strediskom v Chile je Valle Nevado, ležiace asi 60 kilometrov od Santiaga de Chile. Zajazdíte si tu vo výške 2880 až 3670 metrov nad morom a okrem dokonalých zjazdoviek vás čaká tiež snow park, špeciálna dráha pre jazdu po hrboľoch alebo off-slopes pre všetkých, ktorí milujú jazdu v neupravenom teréne. O hlboký prašan nebýva núdza.

Skvelou správou pre všetkých, ktorí nevedia, čo od juhoamerických hôr čakať, je to, že tu zhruba 320 dní v roku svieti slnko. V súvislosti s nadmorskou výškou však upozorňujeme, že by ste nemali podceňovať aplikáciu krémov s ochranným faktorom.

 

Na najdlhšiu krytú zjazdovku na svete do Dubaja

 

Ísť si zalyžovať kdekoľvek sa vám zachce? V jednom obchodnom centre si nakúpiť a potom sa postaviť na lyže a spustiť sa? V Dubaji to nie je žiadny problém. Lyžiarsky areál Ski Dubai ponúka päť svahov rôznych náročností, raritou je i 400 metrov dlhá čierna zjazdovka (prvá zastrešená na svete) a súčasťou areálu je tiež 90 metrov dlhé koryto pre snoubordistov.

Od tohto areálu však nečakajte - napriek jeho uniku - žiadne veľké jazdy. Ako taký sa dá prirovnať k menšiemu slovenskému či českému areálu, kde si slušne zajazdí rekreačný lyžiar, ale na rýchly carving to tu príliš nie je. Preto odporúčame vyskúšať zjazdovky len ako spestrenie pobytu v Dubaji.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Zamilujte si zimné Gruzínsko! : Leťte za snehom a fantastickou lyžovačkou na Gudauri, vychutnajte si dlhé zjazdovky i skvelé podmienky pre jazdu v neupravenom teréne. Pre milovníkov zimných radovánok ide o báječnú alternatívu k Alpám s nižšími nákladmi. V odpočinkovom dni navštívte hlavné mesto Tbilisi alebo len tak relaxujte v hoteli. Gruzínsko vás skutočne milo prekvapí!
  • Prečo mnísi šliapu? : Čo znamená „kvevri“? Kde presne sa nachádza Alaverdský kláštor? A čo sa odohráva v jeho pivničných priestoroch? To všetko sa dočítate v článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.
  • Letné lyžovanie? V Chile bežne! : Chýba vám sneh už vo chvíli, kedy sa s ním Česko lúči? Vydajte sa s nami na letné lyžovanie do chilského strediska Valle Nevado, kde je od júna do septembra priam božsky! Spomínate si na minuloročné, takmer až neznesiteľne horúce leto? Ak sa má to isté tohto roku opakovať, dovolenka v Chile je cesta do raja, ktorú vám budú všetci závidieť. Na túto letnú dovolenku v živote nezabudnete!

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Petra Malá & Tomáš Cikán

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa