10 úžasných nových luxusných zájazdov, ktoré treba zažiť

2016-06-08 12:00:00 |   |    | 

Vyberáte si dovolenku na sezónu 2016? Čo tak skúsiť takú, na ktorú budete spomínať celý život? Najlepší svetoví špecialisti na luxusné dovolenky vybrali destinácie, ktoré ich v roku 2016 nadchli najviac. Takto ich preskúmate vo veľkom štýle.



 

KJÚŠU, JAPONSKO

Cestovať do Japonska je teraz veľmi populárne a mnoho cestovateľov sa sem dokonca vracia viackrát. Je tu stále čo spoznávať - môžete ochutnávať úžasné jedlo, objavovať kultúru aj scénickú krásu. K tomu si prirátajte vysokú úroveň služieb. Cestovné kancelárie zamerané na luxusné cestovanie aktuálne ponúkajú  nový zájazd, na ktorom môžete spoznať Kjúšu – najjužnejší a najzápadnejší z japonských ostrovov. Okrem klasický japonských lákadiel, kými sú luxusné krčmy „ryokan“, horúce pramene „onsen, atraktívne rezorty aj pamiatky svetového dedičstva UNESCO, nájdete na Kjúšu aj jedinečné atrakcie. Obľúbené sú mestečká s výrobou tradičných keramických výrobkov, aktívne sopky a mesto Nagasaki, ktoré jediným medzinárodným prístavom, fungujúcim už 400 rokov. Nevynechajte ani návštevu záhrad v Fukuoke, Kawachi Fuji či miest Kumamoto, Beppu a dedinky Yufuin.

 

STREDNÁ ÁZIA

Za posledné roky UNESCO investovalo množstvo finančných prostriedkov, aby premenilo niekdajšiu Hodvábnu cestu na modernú turistickú destináciu. To všetko v snahe inšpirovať národy, ktoré sa tu nachádzajú, aby ochraňovali svoje kultúrne dedičstvo.  Prvý ,,nadnárodný koridor dedičstva,, vedúci cez Čínu, Kazachstan a Kirgizsko vstúpil do Zoznamu svetového dedičstva v roku 2014 a ďalej je na rade úsek spájajúci Uzbekistan s Turkménskom.  Cesta od veľkých karavanov až po starobylé mestá Hodvábnej cesty – Khiva, Bukhara a Samarkand je lákadlom od nepamäti. Návštevou týchto miest aj vy objavíte kultúru, ktorá je stále silno spojená s minulosťou.

 

SABAH, BORNEO

Sabah na malajskom ostrove Borneo je rajom pre všetkých milovníkov. V jeho nedotknutej džungli nájdete orangutany, leopardy, divoké prasce, trpasličie slony a posledné kusy bornejských  nosorožcov. Davy turistov tu však nečakajte, dôvodom je slabá infraštruktúra tejto časti tretieho najväčšieho ostrova sveta. Mnohé cestovné kancelárie sa vyhýbajú neprejazdným cestám a ponúkajú svojím klientom výlety na vrtuľníku, odkiaľ sa im naskytne nezabudnuteľný výhľad. Ešte silnejším zážitkom je, keď sa z helikoptéry turista spustí do niektorého z najopustenejších kútov tohto tropického ostrova. Napríklad v údolí Danum pri rieke Kinabatangan, kde môžete navštíviť kmene Dayak, ktoré doteraz videlo len pár ,,západniarov.“

 

GRUZÍNSKO

Tento rok bude veľkým hitom najviac podceňovaná vínna destinácia na svete, ktorá je pritom kolískou vinárstva. Nápoj bohov sa tu vyrábal už v roku 6000 pr. Kr. Dnes Gruzínsko ponúka 500 druhov hrozna, úžasné hory, hrady a kulinárske špeciality.  Hlavné mesto Tbilisi priťahuje cestovateľov svojím mixom kultúr už dlhšie, neďaleká vinárska oblasť Kakheti a okolité kaukazské hory však stále čakajú na svoje objavenie.

 

KOLUMBIA

Kedysi Kolumbiu celom svete preslávili najmä drogy a boje partizánov, dnes má však už tento juhoamerický štát inú reputáciu a prezentuje sa ako bezpečná a lákavá destinácia. Minulý rok krajina privítala o 260 percent viac návštevníkov, než tomu bolo pred desiatimi rokmi. Kolumbia má prístup k dvom oceánom a milovníkom dobrodružstva ponúka veľké množstvo neprebádaného a nezmapovaného územia. Turisti radi objavujú krásy hlavného mesta na bicykloch, trekujú cez pralesy a kávové plantáže a plavia sa na kajakoch v čistých vodách karibského pobrežia blízko mesta Cartagena.

 

KEŇA

Niekoľko posledných rokov nebolo k tomuto prímorskému štátu vo východnej Afrike láskavých, no vďaka novému pozitívnemu prístupu a snahe zvoľniť obmedzenia v kľúčových oblastiach vyzerá rok 2016 sľubne aj pre cestovný ruch v Keni. Turisti sem mieria hlavne do Národnej rezervácie  Maasai Mara na juhozápade krajiny, kde môžete aj vy na vlastné oči vidieť mnoho vzácnych zvierat. Buďte odvážni a vyberte sa na top safari sveta do Kene.

 

PERU

Peru je obľúbenou destináciou turistov už dlhšie. Kým tu však väčšina doteraz obdivovala najmú historické skvosty Inkov ako je svetoznáme Machu Picchu, dnes už mnoho návštevníkov vyhľadáva tento juhoamerický štát aj pre jeho modernú kuchyňu. V hlavnom meste Peru nájdete až tri reštaurácie, ktoré patria k top 50 na celom svete, jedna dokonca obsadila 4. priečku. Aj vďaka tomu sem v roku 2016 mieri množstvo milovníkov dobrého jedla. Ak k nim patríte aj vy, vyberte si ,,Novoandské“ hody v Huaca Pucllana - jednej z najuznávanejších reštaurácií s výhľadom na vysvietené ruiny pyramídy, alebo sa zapojte do prípravy jedla na klasickej Pachamance – ide o formu varenia jedál v hlbokej jame, pri ktorej sa používajú nahriate kamene.

 

KUBA

Po znovuotvorení amerického veľvyslanectva v Havane v auguste roku zaznamenali cestovné kancelária až 250-percentný nárast rezervácií na Kube z roka na rok. Dnes preto klientom radia, aby si zájazd zarezervovali aspoň pol roka dopredu. Dopyt po letoch, ubytovaní a prenájme áut je na tomto exotickom ostrove momentálne naozaj veľmi veľký. Okrem návštevy hlavného mesta Havany si nenechajte ujsť ani Zapata Swamp, čo je najväčšia mokraď v Karibiku, kde môžete pozorovať rozmanitú flóru a faunu. No a zvyšok dovolenky sa nechajte rozmaznávať na úžasných plážach ako je napríklad Cayo Santa Maria.

 

ARKTÍDA

Svetadiel Antarktída bol hitom v roku 2015, dnes fanúšikovia krajín ľadu mieria na sever. Arktída je oblasť okolo severného pólu Zeme, ktorá zahŕňa Severný ľadový oceán, časť Kanady, USA, Islandu, Nórska, Grónska, Ruska, Švédska a Fínska. Turisti tam objavujú zľadovatené fjordy, ľadovce a nedotknutú divočinu, kde sa soby pasú na tundrách. Mnoho miest, ktorých môžete s cestovnými agentmi navštíviť, je svedkom závažných klimatických zmien. Nechajte sa nalákať na okružnú plavbu, ktorá vedie z nórskeho arktického súostrovia Svalbard cez odľahlé osady východného Grónska až po veľkolepé geologické divy severného pobrežia Islandu.

 

NÁRODNÉ PARKY USA

National Park Service je agentúra, ktorá sa stará o 59 národných parkov Spojených štátov amerických riadi. V tomto roku oslávi 100 rokov svojej existencie a chystá množstvo akcií. Množstvo cestovných kancelárií preto zaradilo k obľúbenému Grand Canyonu či Grand Tetonu aj zastávky v parku Yellowstone, Grand Canyon, Bryce, Zion a mnoho ďalších.

 

Autor: Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.3/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa