Maledivy trochu inak: Vymeňte sladké leňošenie za vzrušujúce dobrodružstvá

2016-08-12 12:00:00 |   |    | 

Pri pomyslení na exotickú dovolenku mnoho ľudí sníva o sladkých dňoch strávených na plážach na Maledivách. Zároveň sa nám väčšinou spája s predstavou sladkého leňošenia pod palmami alebo potápania sa v priezračnej vode. Keď nechcete celý čas len tak presedieť niekde s chladeným drinkom v ruke, naplánujte si počas vašej dovolenky do zoznamu výletov i tieto zaujímavé miesta.



 

Útesy pre potápačov

Pláže, ale aj voda pri Maledivách sú preslávené svojou čistotou. Vďaka tomu sú vyhľadávaným miestom pre potápanie alebo šnorchlovanie. Tunajšie koraly sú známe svojou pestrosťou a nájdete tam taktiež mnoho vzácnych rýb, ktoré už nežijú nikde inde na svete. Najlepším miestom na pozorovanie podmorského sveta sú napríklad Banana alebo HP Reef. V hotelových rezortoch si môžete zaplatiť plavby k týmto útesom a pokiaľ si dostatočne neveríte, môžete absolvovať zostup v spoločnosti skúsených potápačov.

 

Morské korytnačky i žraloky veľrybie

Špeciálnou oblasťou z hľadiska potápania je Bluetribe Moofushi. Tam sa organizujú tiež plavby, na ktorých môžete pozorovať vzácne morské živočíchy. Svoj domov tam našli i žraloky veľrybie, ktoré majú špeciálne škvrnité sfarbenie a sú najväčšími plutvovcami na svete. Ešte väčším zážitkom sú púte za veľkými morskými korytnačkami. Odvážlivci si spolu s nimi môžu zaplávať a potápať sa až k ich podmorským hniezdam.

 

Múzeum s koralovým Budhom

V hlavnom meste Malé môžete navštíviť národné múzeum so vzácnymi artefaktami približujúcimi históriu tejto krajiny. Jeho sídlo presunuli do bývalého paláca sultána, ktorý sa nachádza v Parku sultána. Časť jeho prestavby bola financovaná z čínskych zdrojov. Môžete si tam pozrieť niekoľko historických mincí, vykopávky a najväčšou atrakciou je socha Budhu. Vyrobená je z koralu a pochádza približne z 11. storočia.

 

Historická mešita v Malé

V hlavnom meste si môžete pozrieť i najstaršiu historickú pamiatku Maledív. Hukuru Miskiy pochádza zo 17. storočia. Islamskú vieru priniesli na ostrovy v 12. storočí. Domáci patria k silne veriacim národom, ktorým záleží na tradíciách a posilnení ich viery. Mešita má vzácne vstupné dvere, ktoré sú vytvorené z koralu. Pôvodne mala slamenú strechu a bola vytvorená podľa vzoru architektúry okolitých budov. Na začiatku 20. storočia ju však podrobili kompletnej rekonštrukcii, pričom sa zamerali najmä na opravu strechy, ktorú vymenili za plechovú. Ide o najstaršiu mešitu v krajine, v ktorej sa vykonávajú všetky hlavné podujatia moslimov počas roka. V jej blízkosti sa nachádza aj vzácny historický cintorín.

 

Ostrovy pre vyvolených

Keď máte dostatok peňazí, automaticky sa vám otvárajú zaujímavé možnosti, ktoré by vám mohli iní cestovatelia len závidieť. Maledivy sa skladajú z viacerých ostrovov a niektoré sú dostatočne ďaleko od civilizácie na to, aby ponúkli vyvoleným luxusné dovolenkové rezorty. Na nich sa nachádza iba pár malých bungalovov a hostia majú vždy pre seba vyhradený aj nejaký malý kúsok pláže. Jedným z týchto miest sú ostrovy Mirihi. Dostanete sa tam iba pomocou lode alebo hydroplánu. Ubytovať sa môžete v tridsiatke súkromných apartmánov a pripravené sú pre vás služby najvyššej kvality. Časť ostrova je pôvodná a ponúka tiché divoké pláže s úžasnou prírodou v ich okolí.

 

Tuniak kráľom kuchyne

Miestnemu náboženstvu je prispôsobená aj maledivská gastronómia. Nenájdete v nej bravčové mäso a nad všetkým jasne dominuje tuniak. Ten sa pripravuje na niekoľko spôsobov, robia ho pečený, dusený, pripravujú ho nasurovo ako sushi alebo tatársky biftek a taktiež ho sušia a pridávajú po malých kúskoch ako dochucovadlo. Domáci obľubujú kari na rôzne spôsoby, ako prílohu preferujú ryžu a jednou z hlavných ingrediencií je kokos a kokosové mlieko, ktoré sa využívajú tiež pri príprave dezertov.

 

Tipy a triky:

Cesta: Zo Slovenska sa na Maledivy nedostanete žiadnou priamou linkou. Lieta sa len z Viedne a obvykle musíte absolvovať jeden prestup. Cena počas akcií sa pohybuje do 500 eur. Musíte mať šťastie na zaujímavý termín a kúpiť ho s dostatočným predstihom. Dĺžka letu je približne 10 hodín.

Vízum: Pre vstup do krajiny potrebujete platný pas a vízum. Ak tam budete menej ako 30 dní, nemusíte za ne platiť nič, v opačnom prípade si ich zakúpite priamo na letisku.

Počasie: Najideálnejšie obdobie na cestovanie je počas zimy a jari. V čase od novembra do konca apríla je totiž nižšie riziko zrážok. No i keď sa na Maledivy vyberiete mimo tieto mesiace, nemusíte sa obávať zlého počasia, pretože turistická sezóna prebieha celoročne.

Mena: Domácou menou je maldivská rufiyaa. Za 100 rufiyaai zaplatíte necelých šesť eur

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Pixabay, Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa