Najlepšie pláže mimo letnej sezóny: Pod mexickými pyramídami alebo na „Ostrove slobody“

2016-10-23 00:00:01 |   |    | 

Jeseň je tu a mnoho Slovákov už má tohtoročnú hlavnú dovolenku za sebou. Tí ostatní premýšľajú, kde by mohli stráviť pár jesenných dní. Čo tak zaboriť nohy do vyhriateho piesku na niektorej z najlepších pláží Kuby, Mayskej riviéry, stále prekvapujúceho Vietnamu alebo božských Maldív?



 

Sychravým dňom plným prenikavého vlhka a chladu sa tohto roku môžete vyhnúť, aspoň niektorým. Stačí si vybrať z najlepších pláží trebárs podľa toho, čím si chcete svoje príjemné a zaslúžené ničnerobenie spestriť. Objavovaním koloniálnej architektúry a známych mexických pyramíd, preskúmavaním malých maldivských ostrovčekov alebo ríše drakov a prírodných rezervácií?

 

Mayská riviéra: leňošenie, výlety za pamiatkami i do najväčšieho podmorského múzea

Na Mayskej riviére začína sezóna na prelome októbra a novembra. Vo východnej časti Mexika sa nachádzajú veľmi populárne letoviská, ako Cancún, Akumal, Playacar alebo Playa del Carmen a tiež množstvo menších miest, kde je radosť tráviť čas. Najlákavejšia je tu samozrejme možnosť objavovať očarujúce a mystické mayské pamiatky, medzi ktorými môžeme spomenúť trebárs tú najslávnejšiu – komplex Chichén Itzá.

Najobľúbenejším letoviskom Mayskej riviéry je právom Cancún, mesto plné najrôznejších podnikov, reštaurácií, barov, obchodov, mesto s najväčším počtom hotelových izieb v Mexiku. V pôvodnej rybárskej dedinke dnes žije asi 700 tisíc ľudí, po celý rok sa to tu však hemží kvantom turistov. Cancún vytvorili ako protiváhu k Acapulcu na západnom pobreží a presné miesto údajne vyberal podľa zadaných parametrov a požiadaviek počítač. Jeho odporcovia dávajú stále všemožne najavo, že ide o akúsi turistickú oázu vzdialenú všednej realite Mexika, s ktorou sa v takom turistickom komplexe neoboznámite.

Cancún ponúka nielen nádherné dlhé piesočné pláže a tyrkysové vody Karibského mora s trblietajúcimi sa vlnkami. Za dobrodružstvom sa môžete vydať na Chichén Itzá, na Ostrov žien – vraj najkrajšie miesto v Mexiku, Teotihuacán alebo pod vodu, do najväčšieho podmorského múzea na planéte, v ktorom možno vidieť až 400 sôch v životnej veľkosti. Múzeum, ktoré tu vytvoril sochár a vášnivý potápač Jason De Caires Taylor, ročne navštívi až 750 tisíc zvedavcov.

V Cancúne je veľmi rušno, komornejšiu atmosféru poskytuje napríklad Playa del Carmen. To už roky hrdo nosí označenie „srdce Mayskej riviéry“ a ponúka vraj najkrajšie pláže v celej tejto oblasti. To, že je tu pokojnejšie než v Cancúne, neznamená, že by ste sa tu po niekoľkých dňoch nudili. Naopak – okrem výletov sa môžete vrhnúť trebárs na potápanie, pretože táto lokalita patrí k tým najlepším na svete.

 

Kuba: najviac láka Varadero a poznávanie miest

Na Kube si zas prídu na svoje zvedavci, ktorí chcú poznať trochu tej koloniálnej kultúry a architektúry. Skvostné pláže, z ktorých sa vám už nebude chcieť odísť domov, sú tu samozrejmosťou. A väčšina turistov na nich pochopiteľne skončí, až pre 75 % z nich to znamená pobyt vo Varadere, najväčšom kubánskom letovisku, v ktorom si môžete vychutnať toľko luxusu, koľko sa vám zachce. Rovnako ako o Cancúne, i o Varadere sa hovorí, že ide o turistické ghetto, v ktorom Kubu ako takú ani náhodou nenájdete a musíte sa vydať do niektorého z ďalších miest, aby ste miestny kolorit spoznali.

K najobľúbenejším miestam na Kube patrí samozrejme hlavné mesto Havana, Trinidad, národný park Alejandro de Humboldt alebo pohorie Sierra Maestra.

Pokiaľ sa nechcete v štatistikách zapísať práve k tým 75 % turistov, vydať sa môžete trebárs na východ Kuby, kde nájdete menšie turistické stredisko Guardalavaca alebo na malebné kubánske ostrovy Cayo Coco či Cayo Largo, poskytujúce luxusné all inclusive strediská, v ktorých počas niekoľkých sekúnd zabudnete na všetky starosti.

 

Maldivy: čím ďalej dostupnejší exotický raj

Či už sa chystáte na dovolenku vo dvojici, na medové týždne alebo na rodinný pobyt, Maldivy vám vždy splnia vaše priania. Tej krásy na plážach pod palmami sa nebudete môcť nabažiť, o lahodných drinkoch sa dá povedať to isté. Maldivy vám tiež ponúknu poznávanie islamskej kultúry, aspoň do takej miery, do akej budete chcieť. Pozrieť sa môžete na Piatočnú mešitu alebo Islámske centrum. Z ostatných zaujímavostí môžeme menovať napríklad Národné múzeum, menšie či väčšie ostrovčeky, metropolu Malé či tradičné miestne trhy.

Maldivy poskytujú príležitosti pre úžasné potápanie a šnorchlovanie, ale tiež  iné vodné aktivity. Vyskúšať tu môžete jazdu na kajaku, windsurfing, vodné lyže alebo krátku jazdu na vodnom skútri a ďalšie.

Strach z islamu? Na Maldivách ho nemajte

Nedôverujete krajine, v ktorej panuje islam? Nemusíte sa ničoho obávať. Vhodne oblečení choďte k pamiatkam, inak si užívajte podľa našich tradícií. Turisti na Maldivách ani nezistia, že islam je tu štátnym náboženstvom.

 

K častým snom cestovateľov patrí pobyt v bungalovoch len pár centimetrov nad vodou alebo návšteva podvodnej presklenej reštaurácie s výhľadom na podmorský život päť metrov pod hladinou.

 

Vietnam: majte prekrásnu pláž sami pre seba

Poznať pestrofarebný Vietnam s tými najkrajšími zákutiami i najzaujímavejšími, medzi turistami obľúbenými miestami, to je skvelý cieľ. Ale čo takto si medzi návštevou Hanoja, ochutnávaním miestnych špecialít a obhliadkou tunajších trhov odpočinúť na niektorej z najkrajších pláží?

K dobrým tipom patrí napríklad Non Nuoc Beach. Je veľká, skvele udržiavaná a pokojnejšia než väčšina ostatných. Môže sa jednoducho stať, že tu budete úplne sami. Pláž sa veľmi pozvoľna mení na krásne čisté more a tiahne sa v dĺžke asi piatich kilometrov pozdĺž Mramorových hôr. I tie stojí za to vidieť zblízka. Päť mramorových vrchov symbolizuje päť budhistických prvkov vesmíru – vodu, kov, drevo, oheň a zem.

Veľmi populárna je tiež sedem kilometrov dlhá mestská pláž Nha Trang v rovnomennom meste, v hlavnom meste vietnamskej provincie Knanh Hoa. Na svetlom piesku pri priezračnej vode si dokonale odpočiniete a odpočinok si môžete spríjemniť prechádzkou po najlepšej vietnamskej promenáde. Raj tu najdú i milovníci šnorchlovania a potápania alebo záujemci o poznávanie priľahlých ostrovov a ostrovčekov.

Medzi zoznamom obľúbených vietnamských pláží rozhodne nemôže chýbať Dam Trau Beach, My Khe Beach či An Bang Beach.

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

 

 

Inzertné oznámenie:

 

Vychutnajte si slnečné dni vo Vietname!

Nemračte se na mračiacich sa okoloidúcich s dáždnikmi. Vyrazte na báječnú dovolenku do vzdialeného, kultúrne nabitého a odpočinok poskytujúceho Vietnamu a vráťte sa rozžiarení a nabití energiou. Relaxácia v luxusnom štýlovom rekreačnom stredisku priamo na pláži vám vleje do žíl optimizmus!

 

Nový sveta div

Kam sa rozhodne musíte zájsť vo Vietname pozrieť? Pred 5 rokmi prebehlo hlasovanie o vyhlásení nových siedmich divov sveta a do tejto elitnej spoločnosti vybrali tiež zátoku Ha Long. Čím celý svet upútala a prečo by ste ju rozhodne mali zahrnúť do svojho cestovného itinerára, to sa dozviete z článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, kam sa možete pozrieť so zájazdmi cestovnej kancelárie ESO travel.

 

Doprajte si nádherné jesenné dni na Kube!

Premýšľate, kam si ešte tohto roku zájdete užiť dovolenky? Vyskúšajte prekrásne pláže a úžasnú koloniálnu architektúru a kultúru Kuby. Relaxujte, poznávajte, obdivujte a užívajte si luxusu hotela stojaceho priamo na pláži!

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa