Dokonalá dovolenka v novembri: Adrenalín v Tanzánii alebo kubánske pláže

2016-11-12 00:00:01 |   |    | 

Jesenné ochladenie je tu a množstvo Slovákov premýšľa o tom, kam pred ním utečie. Práve v novembri sa totiž naplno rozbieha sezóna exotických dovoleniek a pobytov v „zimných“ destináciách. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov Slováci už v nich nechcú len ležať na pláži. Chcú poznávať, športovať, byť aktívni. Kam sa dá teda v novembri vyraziť?



 

Tradične obľúbené Thajsko v posledných rokoch doháňa Mexiko, medzi stálice sa už zaraďuje KubaDominikánska republika, pomerne blízke Emiráty a netradičná KeňaZanzibar. To sú exotické destinácie, do ktorých Slováci i Česi v zime vyrážajú a kde už nechcú len ležať na pláži a tráviť dovolenku pasívne.

Naopak. Stále viac sa presadzuje požiadavka na aktívne strávenie dovolenky. Keď už človek odletí takmer na opačnú pologuľu, chce logicky vidieť a zažiť čo najviac a nielen pláž pri hoteli, bazén a miestnu promenádu, potvrdzujú delegáti cestovných kancelárií. Preto sa v ponukách cestoviek objavujú okrem klasických pobytových a poznávacích zájazdov aj ich kombinácie.

 

Adrenalínová Keňa

Nie, adrenalín vám tu nezdvihnú (ne)úrovňou v hotelovom komplexe. Tie sú tu naopak na veľmi slušnej úrovni, a čím južnejšie po pobreží Kene idete, tým sú luxusnejšie. Príkladom môže byť letovisko Diani, ktoré úrovňou služieb prevyšuje i mnohé slávne strediská v Ázii.

Adrenalín vám tu môže zvýšiť cesta na safari, s ktorou sa cesty do Kene najčastejšie spájajú. Niekoľko dní v národných parkoch, skoré ranné vstávanie na safari, pretože práve ráno sú zvieratá najaktívnejšie, celé dni na čerstvom vzduchu a logicky únava, ktorá po niekoľkých dňoch príde. I preto je druhá časť pobytu situovaná na pobreží a prebieha v duchu klasickej „plážovej“ dovolenky. Okrem Kene sa na východ Afriky lieta aj na Zanzibar, ktorý je ešte luxusnejší.

 

Plážová Kuba

Medzi Slovákmi je obľúbená tiež Kuba, kam sa najčastejšie cestuje na takzvanú Kubánsku riviéru, teda na pláže v okolí letoviska Varadero. Ich celková dĺžka je zhruba 20 kilometrov a takmer všade je vstup do vody veľmi pozvoľný, a teda naozaj príjemný. Ideálne miesto nielen pre opaľovanie a leňošenie, ale i pre vodné športy.

 

Horúca zima v Spojených arabských emirátoch

Leto je v Emirátoch neznesiteľné, teplota len málokedy padá pod štyridsiatku. Jeseň a zima sú v tomto smere príjemnejšie. Pri teplotách okolo dvadsaťpäť stupňov je omnoho väčší manévrovací priestor pre fakultatívne výlety, nákupy, šport…

Emiráty sú pre Slovákov navyše pomerne blízkou destináciou a ceny zájazdov sem sú príjemné. Už dávno neplatí, že vidieť Dubaj na vlastné oči zruinuje rozpočet.

 

Kuba, Dominikána, pobrežie Mexika

Vzdialenejšie, ale napriek tomu obľúbené destinácie ležia v Karibiku a jeho okolí. I tu je dnes možné vymeniť „váľaciu“ dovolenku za kombináciu odpočinku a akcie.

Na Kube tak môžete zažiť pravý kurz salsy, ktorý dopĺňajú poznávacie prechádzky po Havane, poznať vnútrozemie Kuby počas adrenalínovej jazdy džípom, alebo sa potápať v okolí niektorého z ostrovčekov, ktoré sú pri pobreží hlavného ostrova.

Dominikánska republika je karibskou jednotkou v oblasti golfu. Vychýrená je hlavne oblasť v okolí Punta Cana. A tiež je tu samozrejme možné stráviť veľkú časť dovolenky na palube lode a následne so šnorchlom, alebo s kompletnou potápačskou výbavou pod vodou.

Mexiko sa stáva v posledných niekoľkých sezónach stále obľúbenejším cieľom turistov. Tu sa voľný čas najčastejšie trávi poznávaním mayských pamiatok. Nie je div, len na poloostrove Yucatán ich je niekoľko svetoznámych.

 

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

Hor sa do Afriky!

Okruh výstavnou skriňou čiernej Afriky kombinuje stretnutia s tisícovými stádami divej zveri, pôvodnými obyvateľmi a pobytom na exotickom Zanzibare. Vydajte sa na 14-denný zájazd cez divočinu Kene a Tanzánie so štýlovou bodkou v podobe pláží na Zanzibare.

 

Jazero, ktoré mumifikuje

Tanzánia má niečo, čo iné krajiny nemajú: jazero Natron červenej farby, ktoré dokáže divy. Jeho voda totiž dokonale mumifikuje živočíchy, ktoré doň spadnú. Ako získalo také vlastnosti, to vám prezradí článok na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, kam sa môžete pozrieť so zájazdmi cestovnej kancelárie ESO travel

 

Veľký okruh po Kube

Precestujte za 10 dní najkrajšie miesta Kuby. Počas tohto okruhu spoznáte celý ostrov včítane východnej provincie Santiago de Cuba a Granma. Santiago je druhým turisticky najobľúbenejším mestom, spoznáte i atmosféru starej Havany a pláže na Varadere. Česky hovoriaci sprievodca.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa