Yellowstonský národný park – dokonale nádherný kúsok našej planéty

2020-02-23 00:00:00 |   |    | 

Pri dovolenke v USA si väčšinou predstavujeme návštevu veľkomiest s historickými zaujímavosťami, luxusnými ulicami a kvalitnými múzeami. K tomu si radi pripojíme obrázky z pláží v Miami alebo Los Angeles, ale už menej si uvedomujeme, že v Amerike majú aj mnoho nádherných prírodných oblastí. Jednou z nich je najstarší národný park na svete Yellowstone, ktorý je plný nádherných miest.



 

Yellowstonský veľký kaňon

Najobľúbenejším a najnavštevovanejším miestom v tomto národnom parku je veľký kaňon, ktorým preteká rieka Yellowstone, ktorá v jednej časti prechádza do vodopádov. Meria takmer 40 kilometrov a vznikol v priebehu pár tisíc rokov pomocou erózie skál a vplyvom vodného toku, ktorý postupne prehlboval tento rozsiahly kaňon. V súčasnosti sa využíva najmä na organizovanie výletov, pretože veľká časť popri ňom má nádherné vychádzkové trasy. Táto oblasť je zároveň veľmi obľúbená aj pre horolezcov, ktorým ponúka pri ich aktivitách výborné podmienky. Najkrajším obdobím na jeho návštevu je leto, keď je okolo rozkvitnutá zeleň, takže pestré farebné steny kaňonu výborne kontrastujú s prírodou v okolí.

 

Veľký dúhový prameň

Yellowstone vám pripraví aj nezabudnuteľný zážitok v podobe návštevy tretieho najväčšieho termálneho prameňa na svete. Ich Veľkú dúhový prameň má rozlohu väčšiu ako futbalové ihrisko. Zatiaľ čo v jeho strede je nádherná tyrkysová voda, po krajoch je zem sfarbená v niekoľkých odtieňoch. Tomu vďačí za výskyt mnohých vzácnych minerálov, ktoré menia zloženie pôdy. Váš výlet si naplánujte tak, aby ste sa prešli aj priamo popri prameni, pretože vtedy si dokážete najlepšie uvedomiť, aký je obrovský, ale taktiež si vyjdite do blízkeho lesa, odkiaľ uvidíte všetky jeho farby. Najideálnejším časom na návštevu sú horúce letné dni v čase obeda, keď je najlepšie vidieť jednotlivé odtiene. Podvečer a počas chladného obdobia už tieto farby viac splývajú.

 

Gejzír Old Faithful

V národnom parku sa nachádza tiež niekoľko vodných gejzírov. Najznámejší z nich sa volá Old Faithful. I keď nepatrí k tým najväčším, jeho činnosť je najčastejšia. Vďaka tomu k nemu smeruje aj najviac návštevníkov. Gejzír vystrekuje približne raz za dve hodiny. V minulosti bolo toto krásne prírodné divadlo pravidelnejšie, časom sa táto frekvencia zmenila a nie je už tak stála. No pokojne sa môžete poprechádzať niekde v okolí a potom sa vrátiť späť. Počas jeho činnosti vystrekuje voda približne do výšky 50 metrov a tento úkaz trvá od jednej až do piatich minút. K Old Faithful vedie pohodlný upravený chodník, vďaka čomu je prístupný aj pre hendikepovaných ľudí.

 

Yellowstonské jazero

Oblasť okolo Yellowstonského jazera patrí medzi populárne dovolenkové miesta. Američania tam majú svoje víkendové chaty a v okolí majú viacero možností na aktívne trávenie voľných dní. Známou atrakciou je Rybársky most, ktorý prechádza ponad jazero. Prvý tam postavili v roku 1902, ale potom ho museli renovovať. Pôvodne sa využíval pri lovení rýb, keď tam sedávali rybári a kotvili tam tiež svoje člny. V súčasnosti slúži už na dopravu, keďže po ňom vedie hlavná cesta, z ktorej máte nádherný výhľad na celé okolie.

 

Údolie Lamar

Americkú obdobu safari nájdete v údolí Lamar. To je domovom veľkých stád bizónov, ktoré často stretnete pásť sa na lúkach alebo ich vidíte popri ceste. Nie je výnimkou, ak niekedy tieto majestátne zvieratá zastavia dopravu, pretože sa pomaly prechádzajú popred autá. Okrem nich v odľahlejších oblastiach žijú medvede, svorky vlkov, losy, ale aj kojoty. Odborníci preto odporúčajú, aby ste sa na tieto miesta radšej vybrali so sprievodcom. Podľa legendy bolo navyše údolie Lamar domovom amerických druidov, takže tam vládne magická atmosféra a práve tá údajne prilákala aj veľké čriedy zvierat.

 

Terasa Minerva

Súčasťou oblasti Mammoth je niekoľko termálnych prameňov. Tie v jednej časti vytvorili Minerva terasu, ktorá sa ponáša na turecké Pamukkale. Travertínové kaskádové jazierka prešli počas histórie viacerými podobami. Na začiatku 20. storočia tam úplne zmizla voda, takže v tomto období nesfarbovala skaly a nedodávala im krajší odtieň. Od roku 1951 sa tam zrazu objavila znova a termálny prameň sa stal jedným z turistických lákadiel v Yellowstonskom národnom parku. V tomto období k nemu postavili chodník, ktorý uľahčil prístup k nemu i k blízkym termálnym jazierkam.

 

Vrch Washburn

Národný park poskytuje aktívnym dovolenkárom množstvo turistických chodníkov. Podľa viacerých je tým najkrajším cesta na vrch Washburn, z ktorého máte úžasný výhľad na celé okolie. Obzvlášť krásne to vyzerá počas leta, keď sú lúky rozkvitnuté fialovými kvetmi. Kopec dostal svoje pomenovanie podľa Henry Dana Washburna, ktorý na neho podnikol prvú expedíciu a spropagoval jeho krásu aj pre iných turistov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: NPS

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa