Na linecké koláče do rakúskeho Linzu

2011-12-22 16:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Linz. Tretie najväčšie mesto našich rakúskych susedov a zároveň hlavné mesto Horného Rakúska. V roku 2009 hrdý nositeľ titulu Európske hlavné mesto kultúry. Leží na Dunaji, v severnej časti Rakúska, asi 30 km od českých hraníc. Domov živej hudby, galérií, moderného umenia, art-street festivalov, spojka histórie s modernou a kolíska známej Lineckej symfónie Wolfganga Amadea Mozarta. Mesto, odkiaľ pochádza najstarší koláč na svete, obľúbený najmä počas vianočných sviatkov, známy Linecký koláč.



Linecký koláč

Najstarší známy koláč sveta, Linecký koláč, je v Rakúsku pomenovaný ako „Linzer Torte“. Prvé zmienky o tomto koláči sa datujú už k roku 1653, no autor jeho prvej prípravy a jeho pomenovania je dodnes neznámy. Najstarší zachovaný recept pochádza z kuchárskej knihy, ktorá je staršia viac ako 350 rokov a mnohé variácie a obmeny receptov, ktoré sa postupne vyskytovali v kuchárskych knihách, dokazujú jeho veľkú obľubu a rozšírenosť.

 

Mesto Linz zverejnilo všetkým milovníkom Lineckého koláča tento originálny recept:

150 g masla

150 g práškového cukru

250 g múky

10 g prášku do pečiva

100 g pražených lieskových orieškov

1 vajce

Vianočné korenie: vanilka, citrón, škorica a mleté klinčeky

ríbezľová marmeláda

mandle

Maslo vymiešame s cukrom, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, oriešky, vajce a vianočné korenie a vypracujeme cesto. Hotové cesto necháme vychladnúť a keď je „odležané“, tak ho rozštvrtíme. Tri štvrtiny cesta valčekom vyváľame na hrúbku 1,5 cm, s priemerom asi 22 cm a potrieme ho marmeládou.

Zo zvyšku vyformujeme roličky, ktorými olemujeme okraj koláča a na povrchu koláča z nich vytvoríme mriežku. Nakoniec koláč potrieme vajíčkom, po stranách posypeme mandľami a pečieme po dobu 40-45 minút pri teplote asi 190 °C. Dobrú chuť!

Ak skúsite tento originálny recept na pravý tradičný Linecký koláč, určite navodíte doma tú správnu vianočnú atmosféru. No ak sa vám z nejakého dôvodu do vypekania nechce, môžete ten najstarší koláč na svete vyskúšať priamo v jeho kolíske. Linz je počas Vianoc skutočne neodolateľný.

 

Napečte si v Linzi

Vianočný Linz sa počas adventu nesie v duchu pokoja a rozjímania. V tomto zmysle sa tiež zameriava na vianočné programy, ktorých cieľom je odbúrať predvianočný zhon a stres. Súčasťou vianočných trhov v meste sú aktivity, pri ktorých si môžu návštevníci aktívne oddýchnuť a príjemne tak stráviť čakanie na Štedrý večer.

K takýmto anti-stresovým jarmočným aktivitám patrí napríklad výroba vlastných vianočných sviečok, viazanie vianočných ikebán, vencov a dekorácií, ako aj vianočné pečenie tradičných lineckých cukroviniek.

Spríjemnite si predvianočný čas pri stánkoch na vianočných trhoch, v cukrárňach, kaviarňach a nasávajte vôňu medovníčkov a lineckých koláčov. Hlavné vianočné trhy v Linzi sa začali už 19. novembra 2011 a potrvajú až do 24. decembra 2011.

 

Neprehliadnite žltý Express vláčik

Žltý výletný vláčik vyráža na svoju vianočnú okružnú jazdu z hlavného námestia. Počas adventu je bežná okružná jazda mestom obohatená o vianočné príbehy a vianočnú hudbu. Pri dostatočnom počte záujemcov jazdí vláčik v čase od 9:30 do 17:30 každú celú hodinu. Okružná cesta je očarujúca najmä vo večerných hodinách, kedy je možné si plne vychutnať pohľad na umelecké vianočné osvietenie centra mesta. Cena jazdy pre deti od 3 rokov je 3 € a pre dospelých je 7 €.

 

Náš tip: Lacnejšie vďaka Linz Card

Držiteľ tejto karty má voľný vstup do všetkých verejných lineckých múzeí: Umelecké múzeum Lentos, Múzeum Nordico, Ars Electronica Center, Zámocké múzeum, Zemská galéria a OK - Otvorený kultúrny dom Horného Rakúska. Okrem toho je počas celej doby platnosti karty oprávnený bezplatne využívať verejné dopravné prostriedky spoločnosti Linz Linien.

Vďaka Linz Card tiež návštevník automaticky získava zľavy na vstupné na výstavy a prehliadky rôznych expozícii, ale aj do kláštorov, Zoologickej a Botanickej záhrady, ako aj zľavu na okružnú jazdu žltým lineckým vláčikom (namiesto 7 € iba 5 €).

 

Cena karty

 1-dňová karta 15 € a 1-dňová zľavnená karta 10 €

 3-dňová karta 25 € a 3-dňová zľavnená karta 20 €

 

Kde dostanete Linz Card?

Lineckú kartu si môžete zaobstarať v Turistickom informačnom centre na hlavnom námestí a hlavnej stanici, v budove Dom Center Linz a tiež vo väčšine lineckých múzeí, mnohých hoteloch alebo na letisku Blue Danube Linz.

 

Zdroj/autor: linz.at, capeverde, drom

Foto: autor, sxc.hu

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa