Leto pod „chutným“ Hochkönigom v Rakúsku

2012-07-22 10:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Región Hochkönig ponúka všetko to, čo k letu patrí. S jedným veľkým bonusom, nádhernou vysokohorskou prírodou.



Rakúska spolková krajina Soľnohradsko je Slovákom už dobre známa. Vo svojich GPS navigáciách ju majú najmä lyžiari, pretože destinácie, ktoré ponúka, patria k najatraktívnejším v celom Rakúsku.

Máte chuť na zmenu? Tak prežite v Soľnohradsku aj letnú dovolenku! Napríklad v regióne Hochkönig, ktorý tvoria tri malebné a v turistickom ruchu navzájom kooperujúce horské obce Maria Alm, Mühlbach a Dienten. Lokalizujete ich veľmi jednoducho, nachádzajú sa približne 50 kilometrov od Salzburgu, celkovo asi 5 hodín cesty autom z Bratislavy.

 

Mnohostranný raj turistiky

Letná dovolenka pod Hochkönigom ponúka okolo 340 kilometrov značených turistických trás, cyklistiku, plávanie, detské programy a parky, adrenalín, wellness, turistické a historické zaujímavosti, v ponuke sa stačí zorientovať. Mühlbach a Dienten sú určené skôr pre rodiny s deťmi a starších ľudí, niektoré hotely sa zameriavajú na rekondičné programy. Maria Alm je svojou ponukou zameraná viac na mladých.

 

Via Culinaria - ochutnajte región

Našim prvým chutným tipom je „Via Culinaria“, čo je vlastne označenie rôznych pôžitkárskych výletov, na ktorých môžete doslova ochutnať, ako sa v regióne žilo a žije. V ponuke sú rôzne trasy, napríklad pre milovníkov rýb, pivných či syrových fajnšmekrov alebo fanúšikov pálenky (šnapsu). Dozviete sa mnoho o histórii a súčasnosti týchto pochúťok, a to všetko počas príjemnej turistickej vychádzky.

Druhou možnosťou, ako „ochutnať“ tento región na vlastnej koži, je tzv. Soľnohradské leto na pastvinách. Výstižné heslo znie: putovať, obdivovať, ochutnávať a uvoľniť sa. Do projektu je zapojených 550 salašov a horských chát, kde sa môžete najesť, prespať a zažiť to, ako tvrdo sa ešte aj dnes žije sedliakom v rakúskych horách.

 

Adrenalín: horolezectvo, skialpinizmus

Hochkönig je najvyšším vrchom oblasti vysokým 2 941 metrov a je opradený mnohými povesťami a legendami. Napríklad legendou o pokropenej pastvine - Übergossene Alm - tak sa totiž volá malý ľadovec v sedle Hochkönigu. Podľa povesti zoslal Boh trest na zhýralé a v prepychu žijúce pastierky v podobe snehu a ľadu na túto predtým úrodnú pastvinu. 

Celý masív je mimoriadne lákavý pre horolezcov a skialpinistov. Fajnšmekri tu napríklad nájdu jednu z najdlhších horolezeckých stien Východných Álp - tzv. Königsjodler dlhú 1 700 metrov a okorenenú nádhernými výhľadmi. Aj skialpinisti už dávno objavili tento kraj. A nemusíte byť vôbec špecialisti na tieto či iné adrenalínovejšie športy. Všetko vás tu naučia, stačí si vybrať niektorý z pohybových programov a aktivít. Pre turistov ich je tu neúrekom.       

 

Zimná inšpirácia v predstihu

Na zimu teraz asi radšej nemyslíte, no o pár mesiacov zelené pasienky opäť obelejú a vy znova oprášite lyže. Tak prečo neskúsiť stráviť zopár dní aj pod masívom Hochkönig. Zhruba 150 kilometrov zjazdoviek rôznych úrovní je zasadených do prekrásnej prírody, na každom kroku sa na vás usmieva tradičná horská chata, a čo je veľmi dôležité, ešte stále sem nedorazilo „masové lyžovanie“ tak ako v niektorých iných, niekedy až veľmi preplnených strediskách.

„Novinkou poslednej zimy je tzv. Königstour, lyžiarska trasa dlhá 33 kilometrov, ktorá spája 5 vrcholov v okolí a všetky tri obce Maria Alm, Mühlbach a Dienten v jedno. Môžete sa voziť sem a tam a lyže si vôbec nemusíte dať dolu. To predtým nebolo možné,“ hovorí šéfka turistického regiónu Hochkönig Christine Scharfetter.

 

Dobrá rada na záver

Po príchode do regiónu sa určite zaujímajte o tzv. Hochkönig Card. Dostanete ju vo všetkých hoteloch a v turistických centrách. Môžete ušetriť veľa peňazí, pretože vďaka nej sa dostanete na mnohé miesta zadarmo a mnoho pohybových aktivít a programov môžete absolvovať s veľkými zľavami.

 

Zdroj/autor: Prokop Slováček, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa