Zámok Schönbrunn - história prítomná v súčasnosti

2012-09-16 10:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Ak sa chystáte do hlavného mesta našich juhozápadných susedov, Viedne, určite nepremeškajte príležitosť navštíviť tento barokový zámok.



Schönbrunn bol od polovice 18. storočia letnou rezidenciou rakúskych monarchov. Počas zimného obdobia sa sťahovali do svojho zimného sídla, Hofburgu, ktorý tiež nájdete vo Viedni. V roku 1918 došlo k rozpadu rakúsko-uhorskej monarchie, a tak zámok prestal slúžiť cisárskej rodine.

V roku 1996 bol Schönbrunn zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Dnes je zámok jednou z najkrajších pamiatok Viedne.

V areáli tohto zámku nájdete aj najstaršiu zoologickú záhradu na svete. ZOO je známa aj tým, že sa tu v roku 1906 narodilo prvé sloníča v zajatí, dovtedy bola totiž odborná aj laická verejnosť presvedčená, že slon sa v zajatí nerozmnožuje.

Gloriette je prekrásna historická stavba postavená za vlády Jozefa II. a Márie Terézie. Dnes v nej sídli kaviareň, kde sa usporadúvajú koncerty živej hudby. Ďalšou raritou Schönbrunnu je Irrgarten, záhradný labyrint, kde môžete objaviť 12 symbolov zverokruhu. Hoci už nedosahuje pôvodné rozmery, stále je neodmysliteľnou ozdobou cisárskej záhrady.

Schönbrunn môžete navštíviť počas ktoréhokoľvek ročného obdobia. Najkrajší je azda rozkvitnutý a plný slnka. Pri troche šťastia môžete stretnúť v jeho zákutiach veveričky, ktoré si zvykli na prítomnosť ľudí, takže ich bude môcť možno aj pohladkať.

 

Zdroj/autor: Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa