Bad Kleinkirchheim - najstarší alpský wellness Rakúska

2012-10-02 13:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Neskutočne krásna príroda, horské mestečko ako z rozprávky a liečivé pramene. Ideálna kombinácia pre turistov.



Ak milujete turistiku na ostrom horskom vzduchu, ste na správnom mieste. Bad Kleinkirchheim vsádza na jedinečnú a dnes tak obľúbenú kombináciu pohybu v horách a blahodarného odpočinku v kúpeľoch. Pre túto oblasť to však nie je novinka.

Termálne pramene, najvýdatnejší z nich je St. Kathrein, chrlia vodu obsahujúcu liečivý radón už odnepamäti. Aj preto sa o tejto oblasti hovorí ako o najstaršom alpskom wellnesse v Rakúsku. Sú tu klasické kúpele, kde trávia pacienti aj niekoľko týždňov, moderné rímske termálne kúpele uspokoja náročného zákazníka súčasnosti.

 

Najekologickejšie miesto v Rakúsku

Ale späť k turistike. Celý región je zasadený do pohoria Nockberge. Na mnohých miestach vás panoráma a výhľady na kopce môžu ohromiť, nakoniec však zistíte, že pohorie má miernejší charakter, v ktorom ani slabším turistom nedôjde dych. Približne 1 000 kilometrov značených turistických chodníkov (od 1 000 do 2 500 m. n. m.) vás spoľahlivo prevedie cez krásne prírodné miesta alebo zavedie k množstvu horských usadlostí, kde sa dá dobre najesť a napiť.

„Pohorie Nockberge je zároveň aj národným parkom a patrí k najzachovalejším prírodným oblastiam v Rakúsku. V 70-tych rokoch sa tu malo stavať lyžiarske stredisko, ale ľudia v referende sa postavili proti. Odvtedy sa rozvíja už len politika národného parku, žiadne neekologické zásahy nie sú povolené,“ vysvetľuje Marlies Glatz z organizácie Bad Kleinkirchheim Tourismus.     

 

E-bike, novinka pre lenivých

Plávanie, tenis, golf, volejbal, futbal..., na každý šport tu nájdete výborné podmienky. Ale bol by hriech nezajazdiť si na horskom bicykli. Slabší to môžu skúsiť v okolí dediny, lepší môžu vyraziť do hôr. Alebo si môžete vyskúšať novinku, tzv. e-biky.

„Sú to normálne bicykle, ale majú dobíjaciu batériu, ktorá vás pri každom zašliapnutí ešte popoženie vpred. To uľahčuje jazdu na rovine i do kopca, môžete si dovoliť oveľa viac. Aj ten, čo nemá veľkú kondíciu, môže prejsť veľa kilometrov,“ povedal nám Christian Miklautsch zo športovej školy Krainer predtým, ako sme na e-biky zasadli. Po túre, ktorá mala okolo 45 kilometrov a ktorú sme prešli ako nič, sme mu dali za pravdu. Je to výborný vynález.

 

Zlato z miestnych hôr

Nadpis je trošku zavádzajúci, ale miestni ju za zlato skutočne považujú. Hovoríme o bylinke s latinským názvom Valeriana Celtica. Nerastie nikde inde iba tu vo výške od 1 800 do 3 300 metrov. Tento druh liečivej valeriány (miestni jej hovoria speick) sa už dlho využíva vo farmaceutickom priemysle (upokojujúce účinky) a na výrobu kozmetiky (omamná vôňa).

S touto rastlinkou sú spojené aj mnohé túry. Na chatách po ceste si môžete osviežiť nohy priamo v horskej vode a potom do nich vmasírovať olej z valeriány. Je to božský pocit! A ešte jedno chutné „zlato“ z miestnych hôr by sme mohli odporučiť. Šiškovicu, čo je vlastne likér (alebo pálenka) zo šišiek z Borovice limby, ktorá tu rastie pri každom dome. Zaujímavé, že aj borovica môže chutiť tak skvele!

 

Zdroj/autor: Prokop Slováček, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa