Advent na zámku Schloss Hof, rok 2013 v znamení princa

2012-11-09 11:30:00 |   |    | 

RAKÚSKO - V roku 2013 bude Schloss Hof oslavovať 350-te výročie narodenia svojho staviteľa, princa Eugena Savojského. Už rok pred týmto výročím môžeme hovoriť o množstve rôznorodých podujatí, ktoré sa v budúcej sezóne v barokovom zámku Schloss Hof uskutočnia. Budú pod mottom „Rok princa“.



Tento rok, 18. októbra 2012, bolo 349-te výročie narodenia princa Eugena Savojského, francúzskeho princa talianskeho pôvodu, premožiteľa Turkov, ktorý sa svojimi vojenskými úspechmi pričinil k upevneniu postavenia rakúskej monarchie v Európe. Nielen v politickej sfére, ale predovšetkým v oblasti kultúry zanechal výrazne stopy. Zámok Schloss Hof, obľúbená letná princova rezidencia, je toho jasným príkladom.

 

Osobitá výstava Triumf a vášeň

Prípravy na tento jubilejný rok okrúhleho výročia svojho staviteľa bežia na zámku na plné obrátky. Program nasledujúcej sezóny otvára 23. marca 2013 jedinečný veľkonočný trh na barokovom statku. Mimoriadna výstava s názvom „Triumf a vášeň - 350 rokov princa Eugena“ ukáže mnohé podoby princa Savojského.

Popri svojej vojenskej kariére, ktorá ho urobila jedným z najbohatších mužov v Európe, dotvárali jeho osobnosť mnohé ďalšie záujmy. Bol úspešným štátnikom, obchodníkom, milovníkom kníh, vlastníkom veľkých pozemkov a obdivovateľom krásy, lovcom, zberateľom a staviteľom nehnuteľností. Ak by sme dnes hľadali odpoveď na otázku Kto bol šikovný stratég, diplomat a mecenáš umenia? Odpoveď nájdeme na tejto výstave.

 

Kvitnúce narodeninové dary

V roku 2013 bude v krásnych záhradách zámku Schloss Hof zjavne viditeľná zberateľská vášeň princa Eugena. Jedným z príkladov bude prezentácia zaujímavých črepníkových kvetov, ako ich pestoval aj on sám. Doplní ju originálna tvorba v štýle baroka. Historické druhy rastlín, vzácne i užitočné druhy budú na dosah každému z vás. Špeciálne sprievody zámkom a terasovitými záhradami doplnia pohľad na barokový životný štýl.

 

Sviatok pre princa

Pri príležitosti okrúhleho výročia narodenia nesmie pochopiteľne chýbať ani veľkolepá oslava. Na počesť tohto jubilea bude 29. júna 2013 veľká baroková slávnosť. Ďalšie podujatia - divadelné, hudobné, literárne - doplnia program osláv. „Rok princa“ sa vlastne začína už o pár dní, 24. novembra, kedy sa po prvý raz otvoria brány adventného trhu. Ten bude pokračovať každý víkend až do Vianoc.

 

Zdroj/autor: bhpromotion, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa