Zájdite si na výlet k najväčšiemu podzemnému jazeru Európy. Máme to za rohom

2015-03-13 08:00:00 |   |    | 

Niektoré unikáty sa nám nachádzajú takpovediac takmer pod nosom a ani o nich netušíme. Jaskyňu Hiterbrühl nájdete v Rakúsku len pár kilometrov od Slovenska. Nádherný podzemný komplex navyše ponúka aj jednu jedinečnosť. A tou je obrovské podzemné jazero, po ktorom sa môžete v rámci prehliadky plaviť na loďke.



 

Jednoduchšie je to autom

 

Pozrime sa najprv na praktické rady ohľadom návštevy tejto jaskyne. Unikátne podzemné priestory sa nachádzajú len 90 kilometrov od Bratislavy v Hinterbrühl. Cesta tam vám bude autom trvať približne hodinu. I keď ide o krátky úsek, budete naň potrebovať i diaľničnú známku, pretože časť trasy vedie aj diaľnicou. Napriek tomu, že vzdialenosť od Slovenska nie je veľká, odporúčame vám ísť radšej autom. Spoje tam sú komplikované a s viacerými prestupmi, cesta by vám tak mohla trvať až do troch hodín. Navyše, keď sa už na výlet vyberiete autom, môžete to spojiť aj s návštevou ďalších okolitých zaujímavostí.

 

Miesto tragédií i tajných prác

 

V minulosti sa v Hinterbrühl nachádzala stará baňa. Pri jednej z prác sa však stala malá tragédia, práve pri ktorej vznikol tento úžasný prírodný skvost. V roku 1912 totiž nevyšiel jeden z odpalov a ten v podzemí spôsobil veľký posun pôdy. Kvôli tomu sa do podzemia začalo dostávať priveľké množstvo vody, ktoré nakoniec spôsobilo celkové uzavretie bane. Tá sa vliala do obrovského jazera a nakoniec vytvorila túto pre návštevníkov vzácnu unikátnosť. Druhýkrát zažila jaskyňa Hinterbrühl rušné obdobie počas druhej svetovej vojny. Vtedy ju používali nemeckí vojaci ako tajné výskumné miesto, kde pracovali takmer dve tisícky robotníkov. Tí tam vytvorili i unikátnu stíhačku s dýzovým motorom. Až po skončení týchto krušných dní sa jaskyňa dostala opäť do správy dobrovoľníkov a neskôr sa z nej stala jedna z najobľúbenejších atrakcií v Rakúsku.

 

Dve poschodia plné prekvapení

 

Táto jaskyňa je pre verejnosť otvorená nepretržite počas celého roka. Otváracie hodiny sa začínajú vždy od 9.00 a tie zatváracie sa líšia podľa aktuálneho ročného obdobia. V hlavnej sezóne je to do 17.00, mimo nej v pracovné dni do 15.00 a počas víkendov o pol hodinu dlhšie. Do toho si je nutné započítať aj čas prehliadky, ktorý je približne 45 minút. Vstupné je pre dospelého človeka 10 eur, deti platia 7 eur. K dispozícii sú aj skupinové a rodinné zľavy.

 

Celá prehliadka je rozdelená do dvoch častí. Vrchné poschodie predstavuje klasickú prehliadku v bývalej bani. Prechádzať budete jednotlivými šachtami, dozviete sa niečo viac o tejto práci a taktiež o histórii tejto lokality. Nazrieť môžete aj do oddychovej miestnosti, priestorov určených pre rôzne sviatky, kde sa nachádza napríklad aj kozub, ktorý využívali počas Vianoc, uvidíte aj menšie jazero, kaplnku a miesto, kde sa začal stavať model spomínaného lietadla. Tá najzaujímavejšia časť príde však až na spodnom poschodí. Práve tam sa nachádza obrovské jazero s rozlohou 6200 m2, na ktorom sa budete plaviť pomocou motorových člnov. A tam sa dostávate do zaujímavých jaskynných komplexov, ktoré vám ponúkajú nádherné výhľady a robia túto atrakciu tak jedinečnou.

 

Tipy na výlety v okolí

 

Keď sa už vyberiete na návštevu tejto jaskyne, istotne si budete chcieť vyplniť aj zvyšok denného programu. Len pár kilometrov v jej okolí sa nachádzajú ďalšie zaujímavé atrakcie, ktoré môžete zahrnúť do vášho programu. Prinášame vám preto niekoľko tipov, ako si tento výlet môžete spestriť:

 

Zámok Laxenburg, 10 kilometrov od jaskyne – v minulosti mal funkciu oddychového sídla cisárskej rodiny. Jeho zaujímavosťou je, že vznikol na ostrovčeku uprostred jazera a prístup naň bol v minulosti pomocou člnov. V jeho okolí sa nachádza veľký rozsiahly park, ktorý má v súčasnosti aj niekoľko oddychových zón pre deti. Vstup do parku je bezplatný, ak máte záujem, môžete si za 5 eur zaplatiť prehliadku so sprievodcom. Vstupné na zámok je 9 eur.

Kláštor Heiligenkreuz, 12 kilometrov od jaskyne – ide o najstarší cisterciánsky kláštor v tejto krajine. Nachádza sa uprostred nádhernej prírody, pričom v ničom nezaostáva ani krása jeho interiérov. Vstupné je 8 eur pre dospelých, otvorený je denne, no vopred si prezrite presný harmonogram návštev, ktorý je v nedeľu a počas sviatkov mierne obmedzený. Vyznačuje sa na ňom zmes troch architektonických štýlov a ponúka úžasnú ukážku sakrálneho umenia.

Kittenberské záhrady snov, 104 kilometrov od jaskyne – pokiaľ vyrazíte z domu včas ráno, môžete pokojne zájsť aj do tejto vzdialenejšej oblasti. Cesta ku Kittenberským záhradám snov trvá len niečo vyše hodiny. Ide o zaujímavý zážitkový komplex, ktorý nesie pomenovanie podľa svojho tvorcu. V tejto botanickej záhrade nájdete včlenených 30 menších záhrad, ktoré vždy zodpovedajú inej téme alebo lokalite. Nachádzajú sa tam vonkajšie časti s potôčikmi a fontánami, ale aj vnútorné záhrady s exotickými plodinami. Miesto ako stvorené na oddych a relax v uponáhľanom svete.

 

Zdroj/autor: seegrotte.com, schloss-lanxenburg.at, stift-heiligenkreuz.org, naturimgarten.at, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.5/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa