Ako si pochutiť u susedov? Husacie hody v Burgenlande potešia vaše maškrtné jazýčky

2015-10-27 08:00:00 |   |    | 

Na slnečnej strane Rakúska, v Burgenlande, od začiatku októbra prekvitá hra farieb, vinobranie je v plnom prúde a hus má práve teraz zelenú. Tento operenec je domácim symbolom Burgenlandu a počas celého roka sa teší z pastvín a šťavnatej trávy tunajších lúk. Gagotanie husí sa stále považuje za jeden zo symbolov krajiny a husi už viac ako desaťročie opäť oživujú panónske lokality, najmä v regióne južný Burgenland.



 

 

 

Až po šesťdesiate roky 20. storočia boli husi pevnou súčasťou panónskeho obrazu života a chrumkavá, čerstvo upečená hus bola vrcholom takmer každého slávnostného stola. Potom však hus upadla takmer do zabudnutia. V roku 2002 sa zišla skupinka angažovaných poľnohospodárov a založila združenie „Südburgenländische Weidegans“ (husi z voľného chovu z južného Burgenlandu) a v krátkom čase sa postarala o vzkriesenie tejto tradície.

 

V historickom vinárskom mestečku Rust na západnom brehu Neziderského jazera sa tento rok už po druhý krát konal veľký festival husi „Gans Burgenland Genuss Festival“, počas ktorého sa okrem kulinárskych zážitkov verejnosti prezentovali aj stánky so starými tradičnými ľudovými remeslami a lokálnymi produktmi. Návštevníci mali možnosť ochutnať husacie špeciality v participujúcich reštauráciách ako aj regionálne pokrmy a miestne vínko vo veľkom stane nazvanom „Kulinárska míľa“ na námestí. „Husací jarmok“ sa v Ruste organizoval ako „repete“ minuloročného veľkého úspechu spojeného s oživením tradícií. Pochutnanie si na husi a vínku – to sú kulinárske radosti, ktorým málokto odolá.

K Rustu sa počas druhého októbrového víkendu premiérovo pridali husacie hody v priľahlých obciach Purbach a Oggau. Všetky kladú veľký dôraz na regionálny pôvod domácich špecialít, vín a producentov.

 

V Purbachu sa všetko točilo okolo historickej uličky s pivnicami Kellergasse, ktorá vznikla okolo roku 1850 a dodnes je v nej otvorených približne 50 pivníc. Stala sa z nej „Míľa dobrých chutí“, pretože majitelia reštaurácií tu podávali originálne, typické jedlá, ku ktorým vinári servírovali vyberané vína. Regionálne produkty nesmeli chýbať – čerešňovo husacie paté, husacie paštéty, či kebab s husacím mäsom a gaštanmi bolo možné ochutnať priamo na mieste alebo si ich kúpiť domov.

 

Stále je čas na výlet

 

Ak ste sa práve naladili na kvalitné víno a dobré jedlo, tak potom máte v susednom Burgenlande ešte stále dostatok príležitostí na gurmánsky zážitok. N rad prichádzajú oslavy sv. Martina a s ním spojený krst mladého vína.

 

V Burgenlande sa sviatky sv. Martina „Martini“ oslavujú 11. novembra: v tento deň sa krstí mladé víno a je povýšené na „tohtoročné“. Akcie, súvisiace s oslavou mladého vína začínajú v polovičke októbra a končia 15. decembra. Prečo prichádza na stôl tradične aj hus, prezrádza legenda: svätý Martin chcel uniknúť pred okázalým životom v biskupskom paláci, skryl sa preto pred vysvätením za biskupa v husacom chlieviku. Milé husi ho však vyzradili svojim hlasným gagotom. Od tých čias sa na slávnosti sv. Martina servíruje husacia pečienka.

Sviatky sv. Martina sa oslavujú predovšetkým okolo Neziderského jazera ako panónske slávnosti vína: všade sú otvorené vínne pivnice, hrá hudba a ponúkajú sa miestne špeciality, jednoducho – všade sa ochutnáva (za paušálny poplatok). 

 

Vyskúšajte

 

Martiniloben v Purbachu: Piatok 6.11.- Sobota 7.11 .2015

 

Romantická vinohradnícka obec leží na západnom brehu Neziderského jazera, na slnečných svahoch pohoria Leitha. V idylickej krajine patriacej do svetového dedičstva si návštevníci môžu užívať oddych počas dovolenky. V historickom jadre mesta rozpráva každý dom a každé námestie niečo z histórie Purbachu starej niekoľko storočí: o obsadení Turkami a povstaní Maďarov, o vinohradníckej tradícii a živote roľníkov na vidieku. Mnohé reštaurácie a prevádzky ponúkajúce mladé víno pozývajú návštevníkov, aby spoznali kulinárske špeciality a vyberané vína z tohto regiónu. V tento deň je otvorených asi dvadsať historických pivníc a vinární.


Martiniloben v Golse:  Piatok 6.- Nedeľa 8. 11. 2015

Gols – jedna z najväčších vinárskych dedín ponúka ochutnávku skvelého vína a na návštevu láka viac ako 80 jedinečných vínnych pivníc.

 

Neotáľajte ďalej a nechajte sa ponúknuť lahôdkami z neďalekého Rakúska.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Ivana Labudová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa