Tento rok si zimné radovánky v Rakúsku užijete aj bez lyží: Kilometrové sánkovačky aj kurzy prežitia v horách

2015-10-27 12:00:53 |   |    | 

Prvé chladné dni navodia úsmev každému milovníkovi hôr. Prichádza totiž čas, kedy sa môžeme tešiť na sneh a aktivity s ním spojené. Hoci máme na Slovensku mnoho stredísk, veľa Slovákov na dlhšie zájazdy volí nám blízke Rakúsko. Alpské lyžovanie má iné čaro a tunajšie strediská sú všade známe vysokou kvalitou. Navyše si ako každý rok pripravili mnoho zaujímavých noviniek, ktoré vás priam pritiahnu do niektorého z jeho krajov. Poďte s nami navštíviť Štajersko – zimný raj.



 

Zo Slovenska

 

Aj napriek tomu, že na Slovensku máme viacero kvalitných stredísk so susednými alpskými sa len ťažko porovnávajú. A to je dobre, pretože by sa podľa nás ani porovnávať nemali. Naše hory sú menšie a často plné chránených území, ktoré by aj napriek potrebe renovácií a rozširovania mali zostať v čo najlepšej kondícii. Preto ak hľadáme miesto, kam by sme zašli na niekoľko dní a rovno vyskúšali viacero zjazdoviek, tak je to práve Rakúsko so svojou širokou ponukou.

Práve tá sem láka mnohých návštevníkov zo Slovenska. Aj podľa odhadov sa tu počas zimy zabáva stále viac a viac našich spoluobčanov. Za minulý rok to bolo o 3,6 % viac, čo naznačuje, že sa sem Slováci radi vracajú a využívajú blízkosť pravého alpského zážitku.

 

Kam sa vybrať

 

Štajersko patrí medzi 9 rakúskych spolkových krajín. Od slovenských hraníc sa nenachádza veľmi ďaleko, veď napríklad Vysoké Štajersko sa od hraníc nachádza do dvoch hodín. Vlastným autom sa sem teda dostanete veľmi rýchlo, nehovoriac o kvalitných cestách a tom, že takmer každá dedinka má menšie stredisko. Ak teda pôjdete autom, môžete rovno vyskúšať viaceré menšie strediská, ktoré isto nebudú preplnené.

Medzi tri zaujímavé oblasti Štajerska patrí Murtal, Vysoké Štajersko (Hoch Steiermark) a Schladming Dachstein. Všetky sú popretkávané strediskami veľkými aj malými a snažia sa o čo najlepšie služby. Vytvárajú preto rôzne pobytové balíčky (ubytovanie a ski pass na víkend vás na osobu vyjde už od 130 eur) a atrakcie, aby uspokojili každého návštevníka.

 

Čo tu túto sezónu zažijete?

 

Prvý sneh je najočakávanejším obdobím na horách. Aj v Rakúsku už čakajú, hoci kde tu už čosi padlo. Komu sa nechce čakať, ten môže vždy vyraziť na nám najbližší ľadovec Dachstein. My ostatní si počkáme na správy o prvom snehu alebo vydržíme až do 4. decembra, kedy sa oficiálne otvorí sezóna na veľkom festivale spojenom s koncertom.

Medzi iné zaujímavé podujatia patria Majstrovstvá sveta v skokoch na lyžiach FIS (Ausseerland-Salzkammergut a Prípravné zimné športové hry 2016 (Pre-Games), ktoré budú skúškou na veľkolepé podujatie Špeciálne zimné olympijské hry pre ľudí s mentálnym hendikepom, ktoré prebehnú v roku 2017. Kto si rád pochutná na niečom dobrom, tak kvalitné vínojedlo bude patriť na zimnú grilovačku  (20. marca 2016), na najvyššie položený farmársky trh v Alpách (12.-19. marca 2016), na požehnanie mladého vína na sviatok sv. Jána (27. decembra), ale v podstate aj na ktorúkoľvek chatu a penzión, ktorá sa zapojí do zaujímavého programu a pozve k sebe známych kuchárov.

K zime bude neoddeliteľne patriť aj Advent. Na to je špecialistom Horné Štajersko, kde v tomto období narazíte až na 50 adventných trhov. Od 20. novembra až do Vianoc sa v tejto oblasti stretnete s nablýskanými výzdobami, dobrou atmosférou, chutným vareným burčiakom, pečenými jablkami, remeslami a všetkým čo k času príprav na Vianoce neoddeliteľne patrí.

 

Mimo svahov

 

Koho to na lyže veľmi neláka, ale predsa len by chcel zažiť alpskú atmosféru, ten si nemusí zúfať. Veľká časť lyžiarskych stredísk sa totiž tento rok zamerala práve na nelyžiarov. Nechajte partiu nech sa vyblázni na zjazdovke a vy vyskúšajte bežky, sánky, snežnice, či obyčajné zimné topánky. Bežkári môžu začať sezónu veľmi skoro. Napríklad v stredisku Ramsau am Dachstein si na jar doslova odložia sneh na budúce sezónu. Na obrovskú kopu snehu nahádžu drevotriesku, prikryjú ju plachtou a takto im vydrží až do budúcej zimy. Štajersko je posiate traťami, ktoré sa už nevedia dočkať bežkárov.

Ťahákom sú aj turistické trasy, ktoré vedú po hrebeňoch a zvládnete ich bez väčšej prípravy. Rakúsku národnú skialpinistickú trasu v nadmorskej výške 2700 m n. m. obľubujú tí, čo milujú prekrásne výhľady. Murtal zase ponúka trasy na kopci Kreischebrg vo výške 1800 m n. m. ( kde vás naučia aj jódlovať) a podobne dobre si užijete aj výlet na Planneralm a Tauplitz.

Skialpinizmu sa priučíte, ak sa zapíšete na jeden z kurzov v Gesäause alebo v Ramsau am Dachstein. Požičajú vám výstroj a skúsený inštruktor vás naučí, ako sa pohybovať v hlbokom snehu a dokonca aj to, ako prežiť v horách.

Novinkou je sánkovanie. Teda nie samo o sebe, keďže je sánkovanie starou dobrou známou. Skôr moderné prístroje ako vleky, ktoré nám umožnia sa vyviezť hore a užiť si zjazd aj na trase merajúcej vyše kilometra. Takúto sánkovačku si užijete, aj keď ste už prekročili „ten správny vek“. V Tonnerhütte si požičiate bezpečné a upravené sánky a vyskúšate si, aké je to rútiť sa dolu kopcom. Presne to, po čom ste ako deti túžili.

Ak vás zaujíma lyžovačka v rakúskych Alpách, na našich stránkach postupne nájdete informácie o nám blízkych strediskách, ktoré sami môžete navštíviť.

 

Užitočné odkazy: murtal.at, steiermark.com, schladming-dachstein.at, hochsteiermark.at

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa