Tip na predvianočný výlet: Grafenegg a Zwettl s jeho výstavou perníkových chalúpok

2015-11-23 08:00:00 |   |    | 

Vianočnej atmosféry nie je nikdy dosť. Ak ste sa už dostatočne nasýtili našich trhov a mestskej výzdoby, možno sa vám zachce spoznať bližšie aj neznáme mestá od našich susedov. Jednými z nich sú i mestečká Grafenegg a Zwettl, v ktorom sa navyše pravidelne konajú aj veľké perníkové slávnosti. V tunajšom múzeu totiž vždy organizujú výstavu perníkových chalúpok a domčekov, ktorá sa teší veľkej obľube aj medzi domácimi obyvateľmi. Vždy totiž pripraví nejaké iné zaujímavé prekvapenie a môžete sa tešiť na iné sladké výtvory.



 

Len hodinu a pol autom

 

Jednou z výhod tohto výletu je i fakt, že sa tieto mestá nenachádzajú ďaleko od Slovenska. Do Grafeneggu sa z Bratislavy dostanete autom za hodinu a pol. Zwettl – Niederösterreich je vzdialený ďalších 50 minút odtiaľ. Klasickou dopravou je táto cesta do oboch miest náročnejšia a nevýhodná. Museli by ste absolvovať niekoľko prestupov, kvôli čomu by sa navyše čas cestovania natiahol až na štyri alebo päť hodín. Druhým najvýhodnejším spôsobom je potom pozrieť si ponuku poznávacích jednodňových zájazdov, ktoré sa konajú viackrát počas decembra, väčšinou spájajú obe atrakcie a dopraviť sa tam môžete práve takto.

 

Vyše 20 ročná tradícia

 

Ak sa chcete ísť pozrieť najprv na voňavú a sladkú vianočnú výstavu perníkov, musíte zájsť najprv do mestečka Zwettle. Tam majster cukrár Peter Forstner začal v roku 1994 tradíciu výstav domčekov z medovníčkov. Postupne sa jej expozícia rozrastala a dnes už patri medzi mimoriadne obľúbené atrakcie v tomto kraji. Každý rok pred Vianocami pán Foster so svojim tímom napečie nové dielka zo sladkých perníkov a tie potom po vyzdobení posielajú na výstavu. Každý kúsok navyše tesne pred otvorením prejde prísnou kontrolou výrobcu. Jednotlivé domčeky sú vždy inak štylizované, predstavujú nielen rôzne stavby, ale aj rôzne architektonické smery. Tento rok je výstava otvorená od 12. novembra do 20. decembra. Pre návštevníkov je k dispozícii 7 dní v týždni, otváracie hodiny sú od 10:00 do 18:00. Vstupné sú 3 eurá, pričom deti do 12 rokov neplatia za lístok nič. Na prehliadku by ste si mali vyhradiť približne 45 minút.

 

Perníčky s výnimočným nápojom

 

I keď si na samotnej výstave nemôžete pochutnať na medovníčkoch, túto možnosť dostanete v blízkom hoteli. Navyše, ak by ste si chceli i doma pripraviť rovnako chutné vianočné sladkosti, na oficiálnej stránke tejto výstavy dostanete i presný recept od samotného majstra cukrára. V susednom podniku si môžete pochutnať nielen na vynikajúcich zákuskoch, ale aj na jednej zaujímavej špecialite, ktorou je Feuerzangenbowle. Ide o korenistý čaj, ku ktorému sa na vrch šálky postaví akýsi kovový mostík, v prípade servírovania do malých pohárov to je veľká lyžica. Na to sa položí kocka alebo valček cukru a ten sa nahusto zaleje rumom. Následne sa nápoj zapáli a skaramelizovaný a flambovaný cukor sa potom môže vsypať do čaju.

 

Najkrajší romantický zámok v regióne

 

Keď sa nasýtite tejto úžasnej atmosféry, môžete nasadnúť naspäť do auta a zaviesť sa približne hodinu jazdy smerom k slovenským hraniciam. Tam už na vás bude čakať mestečko Grafenegg známe aj veľkými hudobnými slávnosťami, ktoré sa pre milovníkov klasiky konajú pravidelne každý rok v lete. Ani v zime sa tam však nebudete nudiť, pretože stačí navštíviť ich hlavnú atrakciu v podobe zámku a o zaujímavý program máte postarané. História tohto hradu siaha do 13. storočia. Medzi prvých majiteľov patrila rodina Turzó von Bethlenfalva. Medzi 18. a 19. storočím sa však zámok dostal do vlastníctva úplne iných majiteľov, ktorí ho podrobili dôslednej rekonštrukcii. Za vzor im stáli najmä stavby v anglickom štýle. Po smrti posledného mužského dediča sa dostal zámok do správy štátu. Odvtedy slúži pre verejnosť a ponúka skvelú prehliadku zachovalých priestorov aj s pomerne bohatým pôvodným zariadením. Pozrieť si môžete aj kostolík, ktorý je súčasťou tohto komplexu, reprezentatívne priestory, ale aj izby ktoré slúžili majiteľom a ich návštevám. V súčasnosti je cena vstupného 5 eur pre dospelých návštevníkov a hrad je otvorený celoročne. Pri návšteve Grafeneggu využite aj mestskú zľavovú kartu, ktorá vám ponúka zľavnené vstupné do viacerých pamiatok.

 

Veľké trhy s osobitou atmosférou

 

Niekoľkoročnú tradíciu majú aj vianočné trhy, ktoré sa začínajú priamo na nádvorí tohto zámku. Pravidelne sa tam nachádza viac ako 100 predajcov. Prevažne sa špecializujú na predaj výrobkov ručnej výroby, na rôzne remeselnícke ukážky a na vianočné výzdoby. Nechýbajú však ani stánky s rôznymi tradičnými rakúskymi pochúťkami a vyskúšať môžete aj tunajší punč a varené víno. Na prvý decembrový víkend je navyše naplánovaný aj špeciálny program s predstavením.

 

Zdroj/autor: christkindlmaerket.at, kaserfranz.at, waldviertlerin.at, burgenkunde.at, grafenegg.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa