Rakúsko nám dalo krásny vianočný darček: Navštívte mesto, kde vznikla Tichá noc

2015-12-15 08:00:00 |   |    | 

Tichá noc je jedna z najznámejších vianočných piesní. Prevedieme vás teraz mestečkom, kde vznikla a historickými udalosťami, kedy táto „najkrajšia koleda“ vznikla.



 

Navštívte Oberndorf

 

Rodiskom piesne je mestečko Oberndorf, nachádzajúce sa neďaleko historického mesta Salzburg v Rakúsku. Je známe najmä svojou kresťanskou tradíciou a preto tu nájdete niekoľko kostolov z ktorých najobľúbenejší je kostol sv. Mikuláša. Za návštevu stoja aj miestne víkendové trhy, kde nakúpite množstvo zdravých bio potravín priamo od farmárov. Vynechať nemôžete samozrejme adventné trhy, kde si môžete vypočuť Tichú noc priamo v jej rodisku.

 

Využite výlet aj na aktívnu dovolenku a poďte lyžovať.

 

Šťastnou náhodou

 

Ako sa vlastne zrodila táto najkrajšia melódia? Vznikla celkom náhodou v kostole sv. Mikuláša v roku 1818. Za jej vznik môžeme vďačiť celkom malým stvoreniam, myškám. Tie prehrýzli mechy na organe takže sa na ňom už nedalo hrať. Keď na to prišiel kaplán Joseph Mohr dostal šalamúnsku úlohou, bolo totiž 23. decembra a o deň neskôr mala byť vianočná omša. To, že mala byť bez hudobného sprievodu mohla zachrániť len slávnostná pieseň. Musela sa však dať spievať bez organu. Joseph Mohr napriek tomu neprepadol zúfalstvu a zložil novú pieseň. Vhodnú melódiu však nemal, preto sa vybral sa svojim priateľom, učiteľom a organistom Francom Gruberom do dedinky Arnsdorfe. Ten skomponoval vhodnú melódiu a zrodil sa tak „zázrak pretrvávajúci storočia“. Tichá noc sa spieva dodnes po celom svete a je vrcholnou piesňou celých Vianočných sviatkov. Dnes je na mieste kostola postavená kaplnka a Múzeum tichej noci, kde nájdete všetky dôležité informácie o tejto piesni. 24. decembra sa tu odohráva nezabudnuteľný vianočný večer, pretože sa Tichá noc spieva vo svojom rodisku a v rodnej reči.

 

Okoreňte si návštevu aj výletom do dediniek, kde objavíte výstavu perníkových domčekov.

 

Prekrásne okolie

 

Južne od Oberndorfu sa nachádza malebné mesto Salzburg, mesto W. A. Mozarta. Neopakovateľné a čarovné je najmä teraz, keď sa tu konajú vianočné trhy.  Prebiehajú sa na námestí Domplatz a sú veľkou slávnostnou udalosťou. Kúpiť si tu môžete rôzne delikatesy ako je napríklad zázvorový chlieb či špeciálne korenené víno. Po ich návšteve si nezabudnite pozrieť kultúrne pamiatky. Medzi tie najznámejšie patria: dóm, Festung Hohensalzburg, Freilicht Museum, katakomby, Glockenspiel, Mozarts Gebursthaus a Wohnhaus. Dóm z 15. storočia symbolizuje vieru, nádej a lásku k blížnemu. Pôvodná kupola bola zničená v roku 1944, kedy ju zasiahla bomba, dnes však žiari v plnej kráse. V románskej krstiteľnici dómu bol pokrstený i samotný Mozart.

Festung Hohen patrí medzi dominanty mesta, pevnosť bola postavená v 11. storočí. Patrí medzi najväčšie hrady v Európe a pre svojich návštevníkov má nachystané úžasné výhľady na mesto a južné Alpy. Ak patríte medzi milovníkov tajomna, navštíviť môžete i miestne katakomby. V múzeu pod holým nebom Freilicht Museu sa môže vrátiť späť v čase. Je tu okolo 60 rakúskych fariem, zvierat a pre deti nechýba obrovské dobrodružné ihrisko. Započúvať sa môžete aj do Glockenspiel, hrá vždy o 7:00, 11:00 a 18:00. Mozarts Geburtshaus je dom, kde strávil W. A. Mozart prvých 17 rokov života. Medzi kuriozity, ktoré tu môžete vidieť patrí viola, na ktorej hral, a pramienok jeho vlasov. Mozart Wohnhaus je zas byt, kde hudobný génius strávil 14 rokov svojho života. Nájdete tu hudobné nástroje, notové zápisy a iné osobné predmety skladateľa.

 

Ak túžite zažiť netradičné vianočné trhy navštívte Salzburg a mestečko Oberndorf. Odvďačia sa vám svojou atmosférou, na ktorú budete spomínať nielen tieto Vianoce.


 

Zdroje/autor: stillenacht.at, austria.sk, oberndorf.co.at, salzburg.info, dromedar.zoznam.sk/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa