Fotoreportáž: Krimmelské vodopády a hrajúca fontána

2016-09-03 00:00:01 |   |    | 

Najvyššie vodopády v Rakúsku sú lákadlom pre mnohých turistov. Hoci je ich tu toľko, že sa im musíte v niektorých miestach vyhýbať, návštevu Krimmelských vodopádov všetkým odporúčame. S turistikou to síce nemá veľa spoločné, ale krása vodopádov to určite vynahradí. Nebojte sa zobrať so sebou aj malé deti či menej zdatných známych. Určite zvládnu “výstup” k hornému vodopádu a ocenia krásu fontány.



 

Je nedeľa ráno a prebúdzame sa v mieste našej tohtoročnej letnej dovolenky. Konečne si budeme môcť pozrieť okolie Bad Gasteinu aj počas dňa. Keď sme včera prišli krátko pred polnocou, už nebola veľmi chuť objavovať okolie. Dobre sme sa vyspali a keďže už je neskoro vyraziť na túru, tak dnes nás čakajú iba Krimmelské vodopády.

Do dedinky Krimml prichádzame krátko po dvanástej. Zaparkujeme na lúke kúsok nad hlavnou cestou, kde je oficiálne parkovisko (parkovné 5 €). Už z lúky vidieť mohutný vodopád. Aspoň vieme, ktorým smerom sa máme vybrať. Už vidím, že dnešný deň sa na turistiku podobať nebude. Všade plno ľudí. Kľud, kvôli ktorému chodím do hôr, tu určite nenájdem.

V budove neďaleko parkoviska sa lístky kúpiť nedajú, tak smerujeme rovno k vodopádu. Pri vchode si od nás vypýtajú 3 € za vstup. Doslova pár metrov od pokladne je možnosť odbočiť smerom doľava dole, kde sa po pár metroch dostanete ku spodnému a zrejme najväčšiemu vodopádu. Jeho hukot je ohromujúci. Nespočetné množstvo kvapiek vody vo vzduchu vytvára dúhu každým smerom, kam sa pozriete. Stúpame mokrými a klzkými kameňmi až k samotnej hrane. Nechceme sa tu veľmi zdržiavať. Drobných kvapiek vody je toľko, že sme kompletne mokrí, akoby sme práve vyšli zo sprchy. Urobíme zopár fotiek a pokračujeme smerom hore chodníkom.

Hoc je chodník široký, nie vždy sa naň zmestia všetci. Ľudom je potrebné sa vyhýbať, sem-tam stretnete aj pár s detským kočíkom. Miestami je stúpanie pomerne strmé, takže vytlačiť kočík dá zabrať aj silným otcom. Z hlavného chodníka je urobených niekoľko odbočiek na vyhliadky. Jednotlivé vyhliadky sú blízko samotného vodopádu a určite sa oplatí ísť pozrieť na väčšinu z nich.

Po dvoch, možno dva a pol hodinách chôdze, zastávkach na vyhliadkach a predierania sa davom sme sa dostali na chatu, kde si dávame neskorý obed. Užívame si atmosféru miesta, dobré jedlo a príjemnú obsluhu. V tejto chvíli máme za sebou odhadom 2/3 výstupu na samotný vrchol vodopádov. V hornej časti Krimmelských vodopádov je o poznanie menej ľudí, začíname si užívať krásu tohto miesta. Horný vodopád je jasne viditeľný už z diaľky.

Nad vodopádom sa rozhodujeme, čo ďalej. Stále je veľa času do západu slnka a tak sa ešte vydávame na krátku prechádzku dolinou nad Krimmelským vodopádom. Je to ideálne miesto pre cyklistov. Jemne zvlnená štrková cesta v neskutočne krásnom prostredí vysokých štítov. V jednej z chát si dávame občerstvenie, vychutnávame si skutočný kľud a krásne výhľady na okolité štíty.

Je čas sa pobrať pomaly späť. Pod vodopádmi si dávame sladkú odmenu v podobe wafle s nutelou a oddychujeme pri miestnej fontáne. Strávili sme pri nej veľa času a užívali si tancujúcu vodu pri klasickej hudbe.

 

Viac výstupov nájdete na stránke outdooryeti.com.

 

Autor a foto: OutdoorYeti

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: OutdoorYeti.com
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa