Romantika kúsok za hranicami: Rakúsky zámok Eckartsau ponúka prehliadky aj v slovenčine

2017-06-14 12:00:00 |   |    | 

Rakúsko patrí z turistického hľadiska k najzaujímavejším krajinám v Európe. Môžete si tam zájsť v zime na lyžovačku, v lete si vyberiete z množstva turistických chodníkov, nechýba bohaté zastúpenie kultúrnych pamiatok, užijete si ruch veľkomiest, i pokoj vidieka a to všetko navyše len pár kilometrov od našich hraníc. Ak ste už preskúmali okolité menšie mestečká a Viedeň poznáte ako svoju dlaň, stočte tento víkend volant smerom k Národnému parku Dunajské luhy, kde nájdete nádherný zámok Eckartsau.



 

Majetok významných rytierov

Na mieste súčasného zámku stál kedysi vodný hrad. Jeho dejiny sa začali písať v 12. storočí, keď s jeho výstavbou začali rytieri z Eckartsau. Tí získali za svoje zásluhy postupne viacero pozemkov v okolí a preto sa tam rozhodli postaviť si spoločné sídlo. Neskôr sa hrad dostal pod správu šľachty a prešiel niekoľkými rekonštrukciami. Najväčšia a zároveň posledná z nich bola v 18. storočí, keď sa vtedajší majiteľ rozhodol prestavať ho na zámok v barokovom štýle. Z tohto obdobia sa podarilo uchovať aj viacero exponátov a izby sú dodnes zariadené v štýle, ktorý panoval v tomto storočí. Poslednými majiteľmi sídla boli Habsburgovci, ktorí ho zmenili na romantický poľovnícky zámoček.

 

Prehliadky aj v slovenčine

K zámku Eckartsau sa z Bratislavy dostanete po pol hodine jazdy autom. Prehliadky pre verejnosť sú k dispozícii od 1. apríla do 1. novembra. Počas jedného dňa prevedú po jeho chodbách tri skupiny návštevníkov, keď vstupy začínajú o 11:00, 14:00 a 16:00. Vstupné pre dospelých je 10,50 eur. Rozsiahly park je otvorený celoročne a vstup do neho je voľný. Súčasťou komplexu je aj kaviareň, ktorá je počas prehliadkovej sezóny otvorená denne. Pre Slovákov pripravili zamestnanci zámku Eckartsau jedno milé prekvapenie. Počas sezóny vybrali deväť dní, ktoré pripadajú na naše sviatky alebo dni pracovného pokoja, kedy budú robiť po dve prehliadky v slovenskom jazyku. Prvá z nich začne o 13:30, druhá o 15:30. Prehliadky nás čakajú 1. mája, 8. mája, 5. júla, 29. augusta, 1. septembra, 15. septembra a 1. novembra.

 

Okrem múzea nábytku aj výstava o Dunajských luhoch

Hlavnú časť prehliadky tvorí prechádzka komnatami zámku. Tie sú zväčša zariadené v barokovom štýle. Veľká časť nábytku, ale aj tapety na stenách, patria medzi pôvodné zariadenia Eckartsau, čím sa ešte viac zvyšuje ich hodnota. Najkrajšími bodmi prehliadky sú dve izby, ktoré boli osobnými komnatami posledných majiteľov zámku. Okrem tradičného okruhu sa môžete tešiť aj na prehliadku výstavy o Národnom parku Dunajské Luhy. Tá je otvorená tiež od 1. apríla do 1. novembra. Otváracia doba je od 10:00 do 17:00 a vstup na ňu je bezplatný. V dvoch miestnostiach sú pripravené viaceré interaktívne atrakcie, kde sa pomocou hier dozviete informácie o celom regióne a jeho význame pre ekológiu.

 

Nápoje z vlastných byliniek

Počas poslednej rekonštrukcie zámku došlo aj k veľmi významnej úprave exteriéru. Jeho súčasťou je i veľký 27 hektárový pozemok, ktorý premenili na jednoduchý rozsiahly park. V súčasnosti sa rozhodli ponechať mu mierne rustikálny charakter. Veľkú časť z neho tvorí divoká lúka s pestrými lúčnymi kvetmi a nechýba tam ani záhrada s bylinkami. Počas sezóny ručne zbierajú všetky užitočné rastliny a následne ich zužitkujú v tunajšej kaviarni. Niektoré z nich používajú v čerstvej podobe na prípravu rôznych chuťoviek a na veľmi obľúbené domáce limonády. Zvyšok potom vysušia a vy si môžete počas chladných dní objednať čaj z domácich bylín.

 

Najobľúbenejšie svadobné miesto

Romantický zámok je tiež dokonalým miestom pre svadby. Jeho príjemnú atmosféru podčiarkujú autentické komnaty a príroda v jeho okolí. Vďaka tomu tento rok získal Eckertsau už druhýkrát titul najobľúbenejšieho svadobného miesta v Rakúsku. Odborná porota ocenila hlavne priestor pod starým bukom, ktorý sa často používa ako miesto pre sobáš. Páčil sa im tiež pavilón dekorovaný ružami a chválami ospevovali aj interiér zámku. Dôraz kládli tiež na kvalitné občerstvenie, pretože svadobní hostia sa môžu tešiť najmä na jedlá domácej gastronómie. Tie sa pripravujú hlavne z potravín z lokálnych zdrojov.

 

Zaujímavé podujatia

Zástupcovia zámku Eckartsau pripravili počas tejto sezóny niekoľko zaujímavých akcií. V nedeľu 18. júna bude v čase od 11:00 do 20:00 obrovská záhrada pri zámku kulisou pre kaukliarov, divadelníkov, divadlo luhov príde s maringotkou, rozostavané stojany budú lákať skúsoť si niečo namaľovať, visiace siete zasa na oddych alebo len si spraviť krásnu fotografiu na pamiatku pri fotostanici. Môžete len tak ležať na lehátku alebo pozorovať svoje hrajúce sa  ratolesti i odviezť sa na koči ťahanom koňmi. Podujatie sa bude konať za každého počasia, vstup je voľný!

Okrem toho si nenechajte ujsť slovenské dni. V stredu 5. júla, v utorok 29. augusta a v piatok 1. septembra 2017 na vás čaká slovenská sprievodkyňa. V piatok 4. augusta zas môžete  zámok navštíviť počas nočných prehliadok a okrem nich bude v parku opäť zaujímavý program.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa