Rakúsky Laxenburg len hodinku od nás: Tri zámky na mieste, ktoré milovala Sisi

2017-05-15 12:00:00 |   |    | 

Rakúsko ponúka mnoho zaujímavých miest. Jedným z nich je aj Laxenburg, ktorý sa nachádza iba hodinu cesty autom od Bratislavy. Jeho dejiny sú úzko prepojené s cisárovnou Sisi, tá tu spolu s Františkom Jozefom dokonca trávila medové týždne.



 

Trojica zámkov

Laxenburg sa nachádza iba 15 kilometrov od Viedne. Rozlohou ide o menšie mestečko, ktoré má však v rakúsko-uhorských dejinách veľmi významné miesto. Obľubovala ho už Mária Terézia, ktorá sa postarala o jeho najväčšie zveľadenie. Často tam chodievala aj Sisi. Okrem spomínaných medových týždňov sa jej v jednom z tunajších hradov narodil aj syn Rudolf. Cisárovná milovala krásne okolie Laxenburgu, často tam chodievala na prechádzky a vodievala si tam vzácne návštevy. Vďaka tomu sa mesto tešilo veľkému rozmachu a na jeho území postavili až tri zámky, ktoré patrili tejto významnej rodine.

Franzensburg – najmladší a podľa mnohých aj najkrajší zámok v Laxenburgu mal od začiatku najmä reprezentatívny účel. Postavený bol na ostrove uprostred jazera a posledné práce dokončili až v roku 1835. Práve toto miesto najviac bodovalo aj u cisárovnej Sisi a jej rodiny.

Starý zámok – i samotný názov hovorí o tom, že je najstarší z tejto trojice zámkov. Postavený bol v 14. storočí, ale postupne prešiel rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá sa ukončila až v 17. storočí. Počas nej pribudli nové priestory a zámok výrazne zmenil aj rozloženie jednotlivých miestností.

Blauer Hof – volajú ho tiež Nový zámok. Postavený bol v roku 1745, keď bola pri moci panovníčka Mária Terézia.

 

Hrad, ktorý menil dejiny

Budova Starého zámku pôvodne nepatrila rodine Habsburgovcov. Tí ho však odkúpili v druhej polovici 14. storočia a urobili si z neho poľovnícky zámoček. V rakúskych dejinách má veľmi významné miesto. Kráľ Karol VI. práve na tomto mieste napísal dokument Pragmatická sankcia, ktorý umožnil preberať nástupníctvo na trón aj ženskému pokoleniu. Vďaka tomu sa Mária Terézia mohla stať kráľovnou a zastať jednu z najdôležitejších pozícií v Európe. V súčasnosti sa využíva iba tretina hradu. Veľkú časť z neho zničili počas tureckých nájazdov a i kvôli tomu sa monarchovia rozhodli neskôr vystavať radšej nové budovy. V jeho priestoroch momentálne sídli najväčší archív rakúskeho filmu. Mladší hrad Blauer Hof sa zase využíva na usporiadanie veľkých konferencií.

 

Najvzácnejší park vznikol vďaka Márii Terézii

Mária Terézia sa spolu s vnukom Františkom I. postarala aj o zveľadenie priľahlého parku. Kráľovná si chcela počas svojich výletov do Laxenburgu oddýchnuť v obklopení prírody. Kvôli tomu sa rozhodla rozšíriť pôvodný park až na rozlohu 280 hektárov. V súčasnosti sa pokladá za jednu z najlepších ukážok historického záhradníctva z prelomu 18. a 19. storočia na svete. Veľká časť areálu je ladená v pôvodnom duchu, aby sa uchovala atmosféra z čias, keď ešte žila táto panovníčka. K tomu však pridali aj niekoľko noviniek, ktoré slúžia na vyplnenie voľnočasových aktivít pre ľudí všetkých vekových kategórií.

Park je prístupný celoročne a platíte do neho vstupné 2,30 eur. Tento lístok vám platí počas celého dňa a kedykoľvek môžete z parku vyjsť a vrátiť sa späť. Ak máte záujem, môžete si zakúpiť aj prehliadku celého parku so sprievodcom. Tá stojí 5 eur a pozriete si počas nej všetky dôležité historické časti.

 

10 kilometrov chodníkov

Hlavné poslanie parku je ponúknuť každému návštevníkovi nejakú zaujímavú možnosť na aktívny oddych. V celom areáli sa nachádza až 10 kilometrov chodníkov. Tie sa využívajú na dlhé prechádzky, beh, jogging, ale aj na ľahšiu cyklistiku. Park je prispôsobený tak, že ponúka aj možnosti na orientačný beh. Pre deti je pripravených niekoľko detských ihrísk s preliezkami. Dospelí sa zas môžu zabaviť na minigolfe a na jazere pri zámku sa môžete plaviť na prenajatých člnoch. V parku je aj niekoľko častí vyhradených na piknik. Pravidelne sa tam organizujú rôzne podujatia, veľmi obľúbené sú hlavne letné záhradné slávnosti.

 

Franzensburg ohúri nábytkovou zbierkou

Najkrajšou časťou parku je zámok Franzensburg, ktorý je situovaný uprostred jazera. Dostanete sa tam pomocou kompy, keď jedna jazda stojí 60 centov. Zámok je prístupný od jari do neskorej jesene, presné dátumy sa každý rok menia. Cena vstupného do múzea je 10 eur pre dospelých návštevníkov a rovnaká suma sa platí aj za prehliadku veže a strechy, odkiaľ máte krásny výhľad na park. Pre jednotlivcov robia štyri prehliadky denne – o 11:00, 12:00, 14:00 a 15:00. Veža je sprístupnená o 13:00 a 16:00. Organizované skupiny môžu ísť na prehliadku každú celú hodinu. Múzeum je zamerané najmä na dobový nábytok, keď si v ňom môžete pozrieť bohaté zastúpenie zbierky najlepších kúskov zariadenia rodiny Habsburgovcov. Zámok kvôli tomu dostal prezývku „malá pokladnica Rakúska“. V jeho priestoroch si môžete pozrieť aj niekoľko vzácnych skvostov rakúskeho umenia.

 

Autor: David

Foto: SLBG/Wolfgang Mastny

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SLBG/Wolfgang Mastny
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa