Tajomstvá histórie odkryté: Rytiersky hrad templárov bol sídlom krvavej Báthoryčky

2017-07-14 00:00:01 |   |    | 

Meno „krvavej grófky“ Alžbety Báthoryovej si väčšina z nás spája s Čachtickým hradom. Málokto vie, že jej sídlom bol aj bývalý rytiersky hrad templárov Lockenhaus. Dnes v ňom môžete stráviť noc aj vy.



 

Jeden z posledných autentických rytierskych hradov v Rakúsku sa nachádza hlboko v lese nad riekou v katastri obce Lockenhaus (maďarsky Léka) v spolkovej krajine Burgenland, len 120 km južne od Viedne a asi 2 kilometre od maďarskej hranice. Za ostatných 25 rokov sa podarilo stavbu na pokraji zrútenia premeniť na múzeum, v ktorom môžete vidieť čiernu kuchyňu, rytiersku sálu, podzemnú svätyňu a iné miestnosti, ktoré si zachovali svoju pôvodnú podobu.

Hrad bol vybudovaný v románskom a gotickom slohu okolo roku 1200, prvá písomná zmienka pochádza z roku 1242, podľa ktorej vznikol najmä ako obranné sídlo v súvislosti s mongolskými vpádmi. Sídlo sa však pripisuje aj templárskemu rádu, ktorého členovia sa údajne tajne stretávali v rytierskej sále s gotickou krížovou rebrovou klenbou.

Počas stáročí prešiel hrad rukami viacerých šľachtických rodov, až sa napokon dostal do rúk vplyvných Nádašdyovcov. František Nádašdy sa oženil s Alžbetou Báthoryovou, ktorá po jeho smrti určitý čas žila so svojimi komornými práve na tomto hrade.

Neskôr bol hrad počas tureckých nájazdov a povstania v 18. storočí značne zničený, aby napokon prešiel v 2. polovici 20. storočia nákladnou rekonštrukciou. Vďaka nej môžu návštevníci obdivovať mnohé fresky, kryptu z 13. storočia, mučiareň so železnou pannou aj žalár, ktorý do skaly vyhĺbili tureckí väzni. Podľa jedného z dokumentov tu bolo v roku 1557 šestnásť z nich zamurovaných zaživa.

K najzaujímavejším miestnostiam však patrí rytierska sála Kultraum na prvom poschodí, ktorú pôvodne osvetľovala len diera v strope. Preto ju spájajú s tajomnými templármi.

Na návštevníkov tu však čaká ešte jedno prekvapenie. Žije tu totiž jedinečná kolónia netopierov Myotis emarginatus (Netopier brvitý), ktoré v Lockenhause privádzajú každý rok na svet asi 1200 mláďat. Všetko o ich živote sa dozviete na náučnej výstave, ktorú dopĺňajú videá o ich rozmnožovaní, starostlivosti o mláďatá aj lovení potravy.

V priestoroch hradu je teda v súčasnosti múzeum  s výstavami a prehliadkami na rozličné ťažiskové témy. Časť priestorov zas slúži ako hotel. Jedinečnú atmosféru stredovekého hradu môžete zažiť v jednej z deviatich komnát v „Dolnom hrade“ zo 17. storočia.

Ďalších 14 farebných izieb a 32 pohodlných a priestranných apartmánov s terasou, televízorom, kúpeľňou a kuchyňou sa nachádza v hradnej prístavbe. Všetky sú v pokojnej časti hradu a majú výhľad na jazierko. Za dvojposteľovú izbu vrátane raňajok zaplatíte za noc 137 eur.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Facebook / Ritterburg & Hotel Lockenhaus
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa