Umenie a kultúra vo Viedni: Výnimočné zážitky vo výnimočnom meste

2017-07-24 12:00:00 |   |    | 

Štyri múzeá, ktoré sú súčasťou organizácie Wien Holding, vám sprostredkujú umenie a kultúru veľmi netradičným spôsobom. Spoznajte Mozarthaus Vienna s jediným zachovaným viedenským bytom tohto hudobného génia, Dom hudby, interaktívne múzeum tónov, Kunst Haus Wien, ktorého súčasťou je aj Museum Hundertwasser, či Židovské múzeum. Wien Holding však ponúka ešte viac – grandiózne opery, svetové muzikály, špičkové hviezdy a programy, rovnako ako obľúbené plavby.



 

DOM HUDBY (HAUS DER MUSIK)

Dom hudby ako interaktívne múzeum tónov vám jedinečným spôsobom predstaví inovatívne a nevšedné prístupy k hudbe v celom jej bohatstve. Na štyroch podlažiach vám reálne aj virtuálne vytvorené zvukové priestory umožnia vstúpiť priamo do sveta hudobných fenoménov. Vytvorte hádzaním kocky vlastný valčík, vypočujte si vaše meno ako originálnu mozartovskú skladbu, zložte vašu osobnú operu alebo dirigujte svetoznámu Viedenskú filharmóniu – návštevníci sa v Dome hudby môžu oboznámiť s majstrami klasickej hudby a ponoriť do fascinujúceho sveta tónov.


  

MOZARTHAUS VIENNA

Vstúpte do Mozartovho sveta! Mozartov dom vo Viedni umožňuje návštevníkom vstúpiť do jediného zachovaného Mozartovho bytu vo Viedni, kde tento autor vytvoril najviac svojich hudobných kompozícií! Prostredníctvom jeho bytu sa malí aj veľkí milovníci Mozarta dôkladne oboznámia s dobou, v ktorej Mozart žil, a spoznajú jeho kľúčové diela. Ako skvelý doplnok návštevy múzea možno počas júla a augusta 2017 každý štvrtok o 16.00 hod. navštíviť hodinový klavírny koncert pod historickými klenbami Sály Bösendorfer, ktorá je súčasťou Mozarthaus Vienna. Uvádzajú sa tu najmä diela, ktoré Mozart skomponoval priamo tu v dome, ktorý dnes nesie jeho meno.

 

KUNST HAUS WIEN

Počas vychádzky po stopách umelca Friedensreicha Hundertwassera v rámci Viedne sa účastníci okrem najslávnejších Hundertwasserových stavieb v tomto meste (Mestská tepláreň – Fernheizwerk, Hundertwasserhaus, Village a KUNST HAUS WIEN), oboznámia aj s myšlienkami jedného z prvých „zelených" priekopníkov ekológie v Európe („ekotoaleta", zazelenené strechy, stromy ako súčasť domu). Vychádzka sa končí návštevou Hundertwasser Museum priamo v Dome umenia KUNST HAUS WIEN. Mimoriadny zážitok ponúkne návštevníkom pohľad do zvyčajne neprístupného súkromného ateliérového bytu, ktorý si Hundertwasser postavil priamo na streche dnešného múzea!

 

ŽIDOVSKÉ MÚZEUM VO VIEDNI

Výstava „Trude a Elvis. Viedeň – Memphis – Hollywood“ zobrazuje až do 12. novembra 2017 život Trude Forsher, sekretárky Elvisa Presleyho. Trude Forsher pochádzala z Viedne a v roku 1938 sa jej len s biedou podarilo uniknúť prenasledovaniu nacistickým režimom. V prípade výstavy „Nakupujte u Židov! Dejiny viedenskej obchodníckej kultúry“ sú až do 19. novembra 2017 stredobodom pozornosti židovské obchodné domy. Pôsobivé výstavné objekty nerozprávajú iba príbehy židovských rodín, ale sú aj symbolom architektúry a inscenácie, tvorcov dizajnu, zákazníkov, rovnako ako predavačov, krajčírov a dekoratérov výkladov. Museum Judenplatz predstavuje v rámci výstavy „Bunkre. Architektúra prežitia“ do 8. októbra 2017 fotografie Adama Reynoldsa. Jeho zábery dokumentujú rôznorodosť bunkrov a sú súčasne bolestivým svedectvom života a prežívania izraelského národa.

 

SPOJENÉ VIEDENSKÉ DIVADLÁ

Program na sezónu 2017/18 ponúka v divadle Theater an der Wien a v Komornej opere (Kammeroper) 14 premiér od barokovej až po modernú tvorbu. Stredobodom sú fascinujúce operné diela, ktoré zložili Nicola Antonio Porpora, Georg Friedrich Händel, Wolfgang Amadeus Mozart, Gaetano Donizetti, Claude Debussy, Alban Berg, Benjamin Britten a Gottfried von Einem. Rovnako atraktívna je aj inscenácia Wagnerovho operného cyklu Prsteň Nibelungov, exkluzívne vytvorená pre divadlo Theater an der Wien, ktorá dielo po novom sústredí do troch večerov pod názvom Prsteň Nibelungov ako trilógia.

 

RONACHER

Tanec upírov – tento kultový muzikál sa pri príležitosti 20-ročného jubilea 30. septembra 2017 vracia do Viedne – mesta svojej svetovej premiéry. Hrdinovia muzikálu, profesor Abronsius a Alfred, už vyzvali na lov upírov spolu viac ako osem miliónov divákov na celom svete.

 

DDSG Blue Danube: Večerné plavby po Viedni

Moderná loď spoločnosti DDSG „MS Wien” vychádza každý piatok a sobotu od mája do septembra, počas vrcholiaceho leta dokonca denne, na príjemnú večernú okružnú plavbu po viedenskom Dunajskom kanáli. Priamo z paluby môžete sledovať čulý ruch na brehoch Dunajského kanála a kochať sa západom slnka. Tohoročnou novinkou je balíček „Dinner Cruise“, obsahujúci aperitív, rezerváciu miest pri stole a trojchodové menu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Wien Holding
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa