Kanadské žartíky 17. storočia: Rakúsky zámok prekvapuje množstvom vodných trikov

2023-02-12 12:00:00 |   |    | 

Salzburg patrí k najkrajším mestám Rakúska. Môžete si tam pozrieť množstvo zaujímavostí - tunajší hrad, pamiatky spojené s Mozartom alebo známu soľnú jaskyňu. K tým najkrajším však patrí aj zámok Hellbrunn v širšom centre mesta, ktorý sa okrem pôsobivej architektúry pýši aj rozsiahlym parkom. Počas celej návštevy však musíte byť v strehu - na zámku aj v záhradách číha na návštevníkov niekoľko vodných trikov, ktoré robia z prehliadky jednu veľkú zábavu.



 

Rekordná výstavba

Zámok na predmestí Salzburgu mal slúžiť na oddychové účely. V roku 1612 dostal dvorný architekt kniežacieho arcibiskupa Markusa Sittikusa úlohu, že mu má vytvoriť nový letohrádok. Nechcel však obyčajnú stavbu, akých boli v Rakúsku desiatky. Jeho túžbou bolo mať druhý domov, ktorý by mu priniesol veľa zábavy a ktorým by očaril všetkých svojich priateľov. Taliansky rodák Santino Solari bol postavený pred náročnú úlohu, ktorú splnil nad očakávania vtedajšieho panstva. Šľachtu nešokoval len výnimočnosťou svojho diela, ale tiež rýchlosťou jeho výstavby. Na vtedajšiu dobu dokončil zámok a priľahlý park za rekordné tri roky. Pritom musíte pamätať na fakt, že vôbec nešlo o jednoduchý príbytok, ale o palác plný prekvapení.

 

Nič pre suchárov

Pokiaľ nie ste za každú zábavu a prekáža vám, ak si z vás niekto vystrelí, Hellbrunn nebude nič pre vás. V jeho celom areáli sa nachádza mnoho zábavných trikov, ktoré na vás čakajú aj na tých najzvláštnejších miestach. Pokojne sa môžete prechádzať parkom, keď zrazu na vás vystriekne prúd vody.

Podobné prekvapenie na vás čaká aj v samotnom interiéri. Nikde nie ste chránení, no zároveň na vás všade striehne veľa zábavy, takže sa všetci dobre zasmejete. Vodu využili tiež pri špeciálnom mechanizme, ktorý rozhýbe jednotlivé sochy a prinesie tak ďalšie oživenie prehliadky.

 

Pramene z Hellbrunnskej hory

Santino Solari našiel hlavnú inšpiráciu pre svoj skvelý nápad vo viacerých prameňoch, ktoré vyvierali z blízkej Hellbrunnskej hory. Chcel uchovať pôvodný charakter prirodzeného prostredia tejto lokality a zároveň vďaka nemu získať hlavný zábavný prvok. Vodné atrakcie a prekvapenia sú rozdelené do štyroch hlavných častí.

Časť z nich je prístupná iba počas určitého obdobia roka. Táto sezóna trvá obvykle od začiatku apríla do konca októbra. Pokiaľ by boli dlhšie príjemné slnečné dni, niektoré vonkajšie atrakcie zostanú v prevádzke trochu dlhšie.

V Hellbrunne si môžete pozrieť tieto štyri typy vodných atrakcií:

  • Vodné automaty – v piatich malých jaskyniach sú inštalované menšie sochy, ktoré zobrazujú dvoch bohov a troch poddaných. Každú z nich poháňa vodná pumpa, ktorá je skrytá pred zrakmi návštevníkov. Vďaka tomu získate dokonalú ilúziu, že sa tieto milé postavičky pohybujú samé od seba a zobrazujú rôzne výjavy zo života.
  • Jaskyne – päť väčších jaskýň je majstrovstvom umeleckého cítenia talianskeho architekta. Neptúnova má veľkolepú vstupnú bránu so strážcom v podobe morského koníka, vo vtáčej jaskyni zas budete počuť spev operencov. Niektoré z jaskýň slúžili v minulosti na organizovanie večierkov. Vtedy ich vyzdobili desiatkami horiacich sviečok, ktoré im dodávali dramatickú atmosféru.
  • Mechanické divadlo – časť areálu dobudovali následne počas ďalších storočí. Jednou z novších atrakcií je mechanické divadlo, ktoré predstavuje malé barokové mestečko. Dvesto figurín poháňajú vodné turbíny a pumpy. Tie dávajú do pohybu nemých hercov a vytvárajú špeciálne divadelné predstavenie.
  • Fontány – medzi vodnými zaujímavosťami nemôžu chýbať ani rôzne fontány. Tá hlavná sa nachádza priamo pri zámku. Jej výnimočnosť spočíva v tom, že cez ňu preteká prírodný prameň z blízkej hory. Na túto fontánu nadväzuje most s ozdobami v štýle astrologického zverokruhu.

 

 

Zachovanie myšlienky prvého majiteľa

Markus Sittikus odmietol mať z Hellbrunnu lovecký zámoček alebo ďalší reprezentatívny dom. Od začiatku túžil, aby jeho palác neustále žil rušným životom a bol centrom zábavy a večierkov. Z toho dôvodu tam často organizoval rôzne stretnutia so svojimi priateľmi a prepožičiaval im ho na ich dôležité oslavy. Keď celý objekt prešiel pod správu štátu, rozhodli sa držať tejto myšlienky. Kvôli tomu si väčšinu jeho priestorov môžete prenajať na rodinné oslavy, jubileá, svadby alebo firemné večierky. I po mnohých rokoch sa z Hellbrunnu nevytráca dobrá nálada a radosť, ktorá ho sprevádzala od prvých momentov fungovania.

 

V lete šport a rodinné aktivity, v zime adventné trhy

Dôležitou súčasťou tohto areálu je park, ktorý okrem fontán a vodných zábaviek ponúka aj ďalšie zaujímavosti. V lete sa mení na rušné miesto, ktoré vyhľadávajú najmä mladé rodiny. Viacero častí je prispôsobených pre športovanie, nechýba detské ihrisko a môžete sa prejsť tiež v divokej prírode.

Celý park je rozdelený do niekoľkých menších častí. Fontány a vodné zábavky môžete navštíviť iba za asistencie sprievodcu, ktorý vám spustí tieto atrakcie. Ďalšia časť je upravená do podoby záhrady a niekoľko metrov plochy tvorí nedotknutá príroda. Kým počas jari a leta sa môžete kochať nádhernou zeleňou, v zime ju vystrieda čarovná vianočná atmosféra. Na tunajších adventných trhoch ponúkajú remeselnícke výrobky a tradičné pochúťky.

 

Začiatok otváracích hodín: 9:00

Koniec otváracích hodín: apríl a október – 16:30

                                         máj, jún a september – 17:30

                                         júl a august – 18:00

Vstupné: Dospelí – 10,50

               Študenti – 8

               Deti – 5,50

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Facebook / Schloss Hellbrunn

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa