Top 10 cyklotrás Dolného Rakúska

2018-09-24 15:00:01 |   |    | 

Rakúske cyklotrasy patria k tým najobľúbenejším v Európe. Sú veľmi dobre udržiavané, na mnohých zastávkach nájdu cyklisti všetko potrebnú pre pohodlnú a bezpečnú jazdu a v neposlednom rade vedú atraktívnym prostredím, kde si na svoje prídu milovníci prírody, ale aj historických pamiatok. Toto je 10 najlepších.



 

1. Donauradweg (EuroVelo 6)

Jednu z najobľúbenejších cyklotrás Európy tvorí 272 kilometrov dlhá cesta vedúca popri zrúcanine Aggstein či mestách Melk a Dürnstein, cez romantické mestečká a do najkrajších vyhliadkových bodov na svetové kultúrne dedičstvo UNESCO, údolie Wachau, s jeho rozsiahlymi vinohradmi, kvitnúcimi marhuľami a nedotknutou prírodou. Na príjemný odpočinok a prenocovanie tu pozývajú útulné viechy, s láskou prevádzkované hostince a vynikajúce hviezdičkové reštaurácie.

Náročnosť: ***

Dĺžka: 260 km

Trasa: Enns – Hainburg

 

 

2. Triestingau-Radweg

Južne od Viedne sa nachádza ďalší pôsobivý prírodný výletný cieľ. Počas túry pozdĺž riečky Triesting môžete svoj pohľad nechať blúdiť po rozsiahlych poliach a idylických lužných lesoch, a tak zabudnúť na stres života v meste. Svoju cestu môžete nechať perfektne doznieť oddychom v najbližšej vieche ešte predtým, ako sa trasa po 32 kilometroch napojí na cyklotrasu Thermenradweg cesty EuroVelo 9.

Náročnosť: *

Dĺžka: 31,9 km

Trasa: Lanzendorf - Schönau an der Triesting

 

 

3. Triesting-Gölsental-Radweg

Kto bude bicyklovať 62 kilometrov dlhým úsekom z Viedne do Mariazellu, bude sa pohybovať v blízkosti historickej trasy Via Sacra, ktorá je starou pútnickou cestou, kam sa pútnici vydávajú už od nepamäti, aby v prírode načerpali zmysel života a inšpiráciu. Idylické oddychové miesta od Triestingu až do Gölsenu pozývajú na prestávku pozdĺž malebných brehov riek, až kým sa vám na zalesnenom kopci neodhalí výhľad na majestátne tróniaci hrad Araburg.

Náročnosť: ***

Dĺžka: 61,7 km

Trasa: Schönau an der Triesting – Traisen

 

 

4. Piestingtal-Radweg

Scenéria údolia Biedermeiertal s rozkvitnutými záhradami a prepychovými vilami v letných časoch inšpirovala už Ferdinanda Raimunda. Cyklotrasa vedie pozdĺž žblnkajúcej riečky Piesting, cez divoko romantickú prírodu, naprieč drevenými mostíkmi a popri architektonických skvostoch. Rovinná trasa tiahnuca sa v dĺžke 38 kilometrov po „raji výhľadov“ pozýva na návštevu úžasných vodopádov Myrafälle a remeselníckeho múzea Waldbauernmuseum. Cyklotrasa je značená až do obce Rohr im Gebirge. Tip: Pozdĺž cyklotrasy Piestingtal-Radwege vedie Gutensteinská železnica (od obce Wiener Neustadt), ktorá umožňuje pohodlný príjazd spolu s bicyklom.

Náročnosť: **

Dĺžka: 38,1 km

Trasa: Sollenau – Gutenstein

 

5. Thayarunde

V minulosti tu krajinu križovali parné lokomotívy, dnes tu však na mieste bývalých železničných tratí Waidhofen – Slavonice a Göpfritz – Raabs cyklisti dýchajú už len čistý vzduch. Na trase pozdĺž rieky Dyje sa okrem prekrásnej prírody otvára pohľad aj na zaujímavé pamätihodnosti, ako je železničná stanica vo Waldkirchene so svojimi starými vagónmi a rušňovým depom, ako aj majestátny hrad Raabs. Cesta plná idylických riečnych pobrežných miest na kúpanie sa ideálne hodí pre celú rodinu.

Náročnosť: **

Dĺžka: okruh 96 km, z toho 51 km po železničnej trati

Trasa: Göpfritz an der Wild

 

 

6. Kamp-Thaya-March-Radroute

Trasa sa tiahne pozdĺž troch riek: Kamp, Dyje a Morava. Vyznačuje sa pocitom cestovania v čase, keďže vedie popri historických hradoch, hrdých zámkoch, zrúcaninách, starodávnych kláštoroch a múzeách. Táto 427 kilometrov dlhá trasa, ktorá sa tiahne národným parkom Thayatal a malebnou vinohradníckou krajinou, je cestou bohatou na zážitky. Ideálne ju možno zdolať aj v kratších, pohodlne zvládnuteľných etapách.

Náročnosť: ****

Dĺžka: 427 km

Trasa: Krems - Stopfenreuth

 

 

7. Traisental-Radweg

Z tejto viac ako 111 kilometrov dlhej trasy sa bude tešiť každý, kto má chuť absolvovať pútnickú cestu na bicykli. Od obce Traismauer vyrazíte pozdĺž riečky Traisen cez barokové hlavné krajinské mesto St. Pölten až do Mariazellu, ktorý je jedným z najvýznamnejších pútnických miest v strednej Európe. Tip: Príjazd Mariazellskou železnicou!

Náročnosť: ***

Dĺžka: 111 km

Trasa: Traismauer – Mariazell

 

 

8. Iron Curtain Trail (EuroVelo 13)

Neustále pozdĺž hranice bývalej Železnej opony sa budete striedavo pohybovať – dnes už slobodne – po území bezhraničnej rozmanitosti flóry a fauny, ktoré sa dajú mimoriadne príjemne objavovať práve zo sedadla bicykla. Na historickom úseku trasy, ktorá sa tiahne z Fínska až k Čiernemu moru, vo vás každý z jej 400 kilometrov zanechá nezabudnuteľný dojem.

Náročnosť: ****

Dĺžka: 406 km

Trasa: Gmünd – Bratislava

 

 

9. EuroVelo 9

Bezhraničnú cyklozábavu od Pobaltia až po Jadran zaručuje trasa EuroVelo 9 – tento 212 kilometrov dlhý čiastkový úsek vedúci Dolným Rakúskom vás zavedie od prekrásneho regiónu Weinviertel plného historických vínnych uličiek, ďalej cez oblasť Thermenregion Wienerwald až do Viedenských Álp. Cesta ústi pozdĺž kanála Wiener Neustädter Kanal do cyklotrasy Thermenradweg, ktorá vedie cez vinárske dedinky, ako je napr. Gumpoldskirchen. Na rovinatej trase od obce Wiener Neustadt bude obraz krajiny utvárať panoráma Viedenského alpského oblúka. Rekreační cyklisti môžu do praktického plánovania túry zahrnúť aj presuny železnicou, ktorá prepraví tak ľudí, ako aj ich bicykle.

Náročnosť: ***

Dĺžka: 212 km

Trasa: Reintal – Mönichkirchen

 

 

10. Ybbstalradweg

Neustále pozdĺž rieky Ybbs, od Dunaja až po horské pleso. Tento 55 kilometrov dlhý centrálny úsek (celkovo 107 kilometrov dlhej) cyklotrasy Ybbstalradweg medzi obcami Waidhofen an der Ybbs a Lunz am See sa tiahne pozdĺž bývalej trate Ybbstalskej železnice. Skutočné letné pôžitky tu ponúka množstvo zastávok pozdĺž brehov riečky Ybbs, kde sa môžete schladiť, prípadne svoju cestu korunovať záverečným skokom do čarovného jazera Lunzer See.

Náročnosť: **

Dĺžka: 55 km

Trasa: Waidhofen an der Ybbs - Lunz am See

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Oberösterreich Werbung
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa