Najväčší rodinný zábavný park v našich končinách: Fantastické zážitky len kúsok za hranicami

2018-08-14 00:00:01 |   |    | 

Familypark pri Neziderskom jazere je najväčším zábavným parkom v Rakúsku, preto ste o ňom už zrejme niekedy počuli. Minimálne tí z vás, ktorí majú deti. Reklamy sú lákavé a z fotografií sa na vás usmievajú šťastné rodiny, užívajúce si skvelú zábavu. Aká je ale realita? To sme sa rozhodli preskúmať priamo v Burgenlande.



 

Krátko z histórie

História Familyparku sa začala písať v roku 1965, keď sa kamenár Erwin Müller presťahoval do Burgenlandu, kde sa zamestnal v kameňolome. V tom období vznikali v celej Európe rozprávkové parky, kde ožívali známe príbehy pre deti. Po podobnom zatúžil aj Müller. Najskôr vytvoril sochu sv. Juraja v životnej veľkosti, ktorú môžete dodnes vidieť vo vstupnej časti zábavného parku. Neskôr k nej pridal viaceré rozprávkové postavičky a v roku 1966 otvoril prvý park s ich výstavou. O dva roky v ňom pribudlo minizoo a začiatkom 90. rokov prvé atrakcie, ktorých ponuka sa neustále rozširuje.

 

Takmer 150.000 m²

Po odchode do dôchodku prevzal vedenie parku Müllerov syn Mario, ktorý sa mu aj s manželkou venuje doteraz. Familypark je teda rodinným v zmysle majiteľov, aj cieľovej skupiny. Aktuálne  totiž ponúka na ploche 145.000 m² atrakcie pre celú rodinu, rozdelené do štyroch častí - Erlebnisburg (zážitkový hrad), Märchenwald (rozprávkový les), Bauernhof (gazdovský dvor) a Abenteuerinsel (dobrodružný ostrov).

Spolu v nich nájdete až 64 atrakcií pre rôzne vekové kategórie. Treba však podotknúť, že vyslovene adrenalínových zábaviek pre starších tínedžerov je vo Familyparku možno trochu menej ako v podobných parkoch inde.

 

Na vlastnej koži

Familypark sa nachádza neďaleko Neziderského jazera asi 60 kilometrov od Bratislavy. Keďže Rakúsko (našťastie) nie je veľmi zasiahnuté vizuálnym smogom, na smerové tabule sa veľmi nespoliehajte a radšej sa vždy orientujte podľa smeru na Neusiedler See, respektíve Rust. Práve medzi ním a dedinou Sankt Margarethen im Burgenland sa park nachádza. My sme sa doň vybrali v jeden prázdninový, ale pracovný deň a na naše prekvapenie tam už nedlho po otvorení mierilo obrovské množstvo áut, najmä z Rakúska a neďalekého Maďarska.

Napriek tomu bolo parkovanie absolútne bezproblémové, keď sa o plynulosť dopravy staralo niekoľko navigátorov. Horšie to už bolo so vstupom do parku, kde sme na vstupenky museli na horúcom slnku čakať asi pol hodinu. To sa nám už nabudúce nestane – Familypark ponúka aj nákup vstupeniek prostredníctvom internetu. Netreba ich ani vytlačiť, stačí stiahnuť potvrdenie do mobilu napríklad ráno pred odchodom. Po príchode už s úsmevom čakajúce zástupy obídete a vrhnete sa do zábavy.

 

Kam skôr?

To samozrejme záleží len na vás a vašich deťoch. Verte však, že si túto otázku klásť budete. Hneď po vstupe sa vám otvorí čarovný svet zábavy, kde si nebudete vedieť vybrať. K najobľúbenejším atrakciám patrí napríklad strašidelný zámok na konci Rozprávkovej cesty, trochu adrenalínové obrie šmýkačky či kolotoč v tvare chobotnice, kde pomocou páky môžete ovládať svoju rybičku a vyhnúť sa tak prúdom vody, ktorú na vás striekajú ostatní obyvatelia mora.

Malým umeleckým dielom je zasa jeden z najnovších prírastkov – lietajúci stroj Leonarda da Vinciho. Vo Familyparku sa však nemusíte len voziť – nájdete tam aj viacero ihrísk, lezeckých centier či vtipných atrakcií, kde dávate veci do pohybu len prostredníctvom svojej sily. Mnoho miest je navyše pastvou pre oči, kde rozprávkové postavičky skutočne ožívajú - hýbu sa a rozprávajú.

 

Služby a bezpečnosť

Sympatické je aj to, že vo Familyparku skutočne dbajú na bezpečnosť. Hneď pri vstupe dostane vaše dieťa na oblečenie samolepku, na ktorú napíšete svoje telefónne číslo pre prípad, že by sa stratilo. Pri každej atrakcii (a rovnako aj na webovej stránke parku) je uvedené, aké sú požiadavky na vstup. Obvykle môžu ísť deti do určitého veku alebo výšky len v sprievode dospelej osoby, a toto pravidlo skutočne prísne dodržiavajú. Menšie dieťa nepustia na atrakciu ani so starším súrodencom.

Popri toľkej zábave vám určite aj vyhladne, s čím vo Familyparku samozrejme rátajú tiež. K dispozícii je až 17 rôznych gastronomických prevádzok, kde sú ponuky prispôsobené jednotlivým tematickým parkom. Za burger zaplatíte okolo sedem eur, veľká parená buchta stojí čosi vyše štyroch. Pollitrové nealko v plastovej fľaši stojí tri eurá, viac sa oplatí 100-percentný ovocný džús za euro.

Reštaurácie poskytujú skvelé útočisko aj v prípade, že vás vo Familyparku zastihne krátka letná prehánka. Zábavný park však pritom nie je len o období prázdnin, otvorený je až do 26. októbra a potom sú ešte pripravené špeciálne halloweenske a vianočné dni s tematickou výzdobou a programom.

My sa sem ešte určite vyberieme. Familypark je totiž možno pre deti stelesnením zábavy, pre nás dospelých je ale predovšetkým veľmi príjemným návratom do detstva.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: ako
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa