Nádherná dominanta Salzburgu: 10 zaujímavostí o Katedrále svätého Ruperta a Virgila

2022-05-26 12:00:00 |   |    | 

Prechádzka centrom Salzburgu vás prenesie o niekoľko storočí dozadu. V jeho uličkách sa podarilo uchovať pôvodnú atmosféru, takže jeden historický skvost bude striedať druhý. Medzi najväčšie klenoty patrí katedrála, ktorá je situovaná priamo na námestí s ďalšími vzácnymi budovami.



 

1. Prvá katedrála na tomto mieste bola postavená už v 8. storočí. Jej autorom bol biskup Virgil, podľa ktorého neskôr dostala pomenovanie. Pôvodný kostol bol jednoduchší a výrazne menší. Obyvateľom slúžil až do roku 1167, potom vznikol v Salzburgu veľký požiar, ktorý zničil aj tento svätostánok. Trvalo ďalších desať rokov, pokiaľ ho obnovili a postavili nový chrám.

2. Ďalší veľký požiar vypukol v centre na konci 16. storočia. Žiaľ, ani teraz sa nepodarilo kostol ochrániť pred plameňmi. Tentoraz trvala rekonštrukcia dlhší čas. Katedrála, ako ju poznáme v dnešnej podobe, vznikla v 17. storočí. Jej architektom bol Markus Sittikus a navrhnutá bola v barokovom štýle.

3. Patrónmi mesta sú svätí Rupert a Virgil. Podľa nich dostala pomenovanie katedrála a ich relikvie sa nachádzajú v trezore kostola. Patria medzi najcennejšie historické artefakty Salzburgu.

4. Súčasťou kostola je vzácna bronzová krstiteľnica. V minulosti v nej totiž pokrstili dvoch významných rodákov. Jedným z nich bol Wolfgang Amadeus Mozart, ktorý sa narodil v dome neďaleko kostola. Druhým bol Joseph Mohr, ktorý je autorom najkrajšej vianočnej piesne Tichá noc. Neskôr sa stal kňazom a legendárnu skladbu po prvýkrát zahral v kostole v neďalekej dedine.

5. Na Mozarta pravidelne v katedrále spomínajú prostredníctvom špeciálnych koncertov. Tie organizujú každý deň okrem nedele presne v čase obeda. Môžete si ich vypočuť v rámci prehliadky. Na organe vždy predvedú niektoré z jeho známych kompozícií.

6. Do kostola sa dostanete jednou z troch vstupných brán. Každá z nich má špecifický význam a vy sami si vyberiete, cez ktorú z nich vojdete a čo je pre vás v živote aktuálne najdôležitejšie. Jednotlivé dvere dostali pomenovania viera, láska a nádej. Umiestnené sú presne v tomto poradí, pretože podľa autora tohto nápadu je pre lásku potrebné mať aj veľa nádeje a viery. Prostredné dvere sú zároveň najväčšie, pretože v živote potrebujeme veľa lásky.

7. Katedrále dominujú štyri hlavné sochy. Dve z nich zobrazujú Virgila a Ruperta, na ďalších sú zobrazení apoštoli svätí Peter a Pavol. Tí držia v rukách kľúč a meč a takýmto spôsobom chránia kostol, ale aj samotné mesto.

8. Centrálnym bodom kostola je kupola, ktorá sa nachádza vo výške 71 metrov. Zdobená je šestnástimi freskami. Na každej z nich je zachytený kúsok niektorého z príbehov, ktoré sa dočítate v Starom zákone. Autormi nádherných malieb boli dvaja Taliani - Donato Mascagni a Ignazio Solari.

9. Súčasťou kostola je krypta, v ktorej pochovávali hlavných cirkevných hodnostárov zo Salzburgu. Okrem ich hrobov tam však uvidíte aj pozostatky dvoch pôvodných kostolov, ktoré stali na tomto mieste. Domáci ich uchovali práve kvôli tomu, aby sa nikdy nezabudlo ani na predchodcov katedrály.

10. Pred chrámom sa nachádza námestie, ktorému dominuje socha Panny Márie. Počas celého roka sa využíva na organizovanie rôznych podujatí. V lete sa mení Salzburg na koncertné mesto. Na tomto námestí hrávajú v rámci známeho festivalu vážnej hudby niekoľko hudobných predstavení. V adventnom období sa tam zas rozprestierajú jedny z najkrajších vianočných trhov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa