Wachaubahn - vlakom cez najkrajšie údolie Dolného Rakúska

2022-07-24 14:00:00 |   |    | 

Cestovanie vlakmi je efektívne, pohodlné a ekologické. Rastúci dôraz na udržateľnosť a obavy z dopadov dopravy na životné prostredie a vysoké ceny pohonných hmôt spôsobili, že stále viac ľudí volí k cestovaniu železnicu. A nielen k ceste za prácou, ale aj na dovolenku či výlety. V Dolnom Rakúsku prevádzkujú niekoľko železničných úsekov, kde premávajú nostalgické vlaky, voziace turistov nádhernými kútmi tohto regiónu. Železničky Wachaubahn, Reblaus Express či Waldviertelbahn sa stali obľúbenou turistickou atrakciou. Poďte sa s nami previezť na jednej z nich po najkrajších častiach Dolného Rakúska.



 

Wachauská železnica

Wachaubahn, ktorá bola do prevádzky uvedená už v roku 1909, premáva na 34 kilometrov dlhej trati s 13 stanicami medzi mestom Krems an der Donau a obcou Emmersdorf an der Donau. Na Wachaubahn sa ľahko dostanete priamym vlakom aj z Bratislavy, cez vlakovú stanicu Franz Joseph Bahn vo Viedni a ďalej do Kremsu.

Počas letnej sezóny od 26. mája do 30. septembra 2022 premáva Wachaubahn denne, a to každé dve hodiny. Mimo letnej sezóny od 19. marca do 1. novembra sa na nej môžete previezť počas víkendov a štátnych sviatkov. Jej trasa vedie jedným z najkrajších dunajských údolí - údolím Wachau, ktoré je plným právom zaradené na prestížny zoznam Svetového dedičstva UNESCO.

Vlaková súprava prechádza historickými obcami, terasovitými vinohradmi a marhuľovými sadmi. Táto svetoznáma časť údolia Dunaja je preslávená aj vynikajúcou kuchyňou a lahodnými vínami. V určitých termínoch premávajú špeciálne tematické vlaky, ktorých súčasťou jazdy je aj ochutnávka kulinárskych špecialít s odborným výkladom.

Zaujímavým spestrením sú aj kombinované cestovné lístky na vlak a loď „Shif and Bahn“, s ktorými môžete napríklad jeden smer absolvovať vlakom a späť sa vrátiť výletnou loďou. Lákavou kombináciou je aj spojiť jazdu vlakom s cyklotúrou.

Preprava bicykla je bezplatná, ale odporúča sa spraviť si s časovým predstihom rezerváciu, aby ste sa z kapacitných dôvodov do vlaku s bicyklom dostali, keďže počas letnej sezóny býva údolie Wachau cyklistov plné.

 

Hop-on- hop-off aj svadba vo vlaku

Vlak má kapacitu 59 miest na sedenie, z ktorých môžete pozorovať okolitú krajinu cez veľké panoramatické okná. Ak si zakúpite celodenný lístok, môžete na ktorejkoľvek vlakovej stanici vystúpiť, pozrieť si miestne atrakcie, občerstviť sa a následne nastúpiť na ďalší spoj a pokračovať v ceste ďalej.

Stačí si zakúpiť celodenný lístok, ktorý slúži ako hop-on-hop-off. Dospelú osobu vyjde na 22 eur a deti od 6 do 15 rokov 11 eur. Lístky na vlak sa dajú kúpiť online, alebo aj vo vlaku u sprievodcu bez prirážky. Držitelia dolnorakúskej turistickej karty majú jednodňovú prepravu bezplatnú. Vziať do vlaku môžete aj vášho štvornohého miláčika. Preprava psa stojí 5 Euro a samozrejme musí mať náhubok a vôdzku.

Počas cesty vlakom môžete využiť aj bezplatného audiosprievodcu, ktorý vám vo výklade porozpráva o histórii Wachaubahn a zaujímavostiach regiónu, ktorým cestujete. Stačí si do vášho telefónu stiahnuť bezplatnú aplikáciu Hearonymus, vyhľadať kľúčové slovo „Wachaubahn“ a máte zvukového sprievodcu k dispozícii na neobmedzene dlho.

Wachaubahn ponúka svoje vozne aj na svadby, rodinnú oslavu či firemný večierok. Môžete si prenajať buď jeden vagón, alebo aj celú súpravu na mimoriadnu jazdu, ktorá po celej trase Krems – Emmersdorf - Krems s možnou kapacitou až 170 miest na sedenie vyjde na 2800 eur. A to za ten jedinečný zážitok určite stojí.

 

Mesto šafranu a skvelého vína

Tohtoročnou novinkou vlakovej linky, ktorý má z Kremsu odchod o 13:20 hodine, je možnosť ochutnať niečo jedinečné. V bývalej čakárni na stanici Dürnstein-Oberloiben sprevádzkovali unikátnu šafranovú manufaktúru, kde budete môcť  túto vzácnu koreninu aj ochutnať.

Šafran sa v tejto oblasti pestuje už vyše 700 rokov a aktuálne tu z neho vyrábajú napríklad med či čokoládu a taktiež tu pečú aj chutné šafranovo-čokoládové croissanty, ktoré si môžete zakúpiť a dať si ich tu napríklad ku káve.

V Dürnsteine sa môžete zdržať dlhšie a nastúpiť na ďalší vlak. Mestečko totiž ponúka aj ďalšie atrakcie. Patrí k nim napríklad rovnomenný hrad, kde väznili anglického kráľa Richarda I. Levie srdce. Zrúcanina je voľne prístupná a výstup na ňu trvá asi 20 minút.

Je z nej nádherný výhľad nielen na mestečko so známou modrou vežou bývalého kláštora augustiniánov, ktorá sa považuje za jeden zo symbolov celého Wachau, ale aj na vinohrady a rieku Dunaj, na ktorej premávajú výletné lode.

Ak obľubujete dobré vína, zastavte sa na okraji Dürnsteinu vo vinárstve Domäne Wachau, ktoré patrí k najväčším v tomto regióne so špecializáciou na prémiové vína z odrôd veltlínov a rizlingov. Okrem vinotéky s obchodom, kde si môžete víno popri degustácii aj kúpiť, sa dá vinárstvo aj prezrieť na vopred dohodnutej prehliadke.

V rámci nej navštívite aj malý barokový kaštieľ Kellerschlössel, postavený v rokoch 1714 až 1719, ktorý pôvodne slúžil ako miesto na oslavy a degustácie pre opáta z neďalekého kláštora. Jedinečná budova má  zaujímavú interiérovú výzdobu, ktorej dominujú na stenách polepené humorné karikatúry, ktoré sa dostali aj na etikety tunajších vín.

Pri prehliadke pivníc uvidíte  dozrievať vína tak v dubových sudoch ako aj nerezových tankoch, ale experimentuje sa tu aj so zrením v hlinených amforách či žulových a mramorových nádržiach. Traduje sa, že v jednom z výklenkov pivnice sa pri degustácii vín dohodli vtedajší ministri zahraničia Rakúska a Sovietskeho zväzu Leopold Figl a Viačeslav Molotov na odchode sovietskych vojsk z Rakúska v roku 1955.

 

Krems an der Donau

Ak budete vašu jazdu vlakom začínať či končiť v Kremse, nevynechajte ani jeho prehliadku. Mesto je centrom regiónu Wachau a v 11. a 12. storočí bolo významnejšie a väčšie ako Viedeň. Nádherné meštianske domy, kostoly a pešia zóna, ktorá zaberá takmer celé centrum, vás uchvátia.

Hlavne atmosféra v malých dláždených uličkách v jeho starej časti Stein vás prenesie do dávnej minulosti. V jednom z tunajších domov, ako informuje jeho vývesná tabuľa, sa narodila aj stará mama W. A. Mozarta.

V novšej časti mesta nevynechajte návštevu ultramodernej budovy galérie Landesgalerie, ktorá vystavuje aj diela slávnych umelcov Egona Schieleho, Oscara Kokoschku či Arnulfa Rainera. V jej blízkosti sa nachádza aj známe Múzeum karikatúr, satirickej ilustrácie a kritickej grafiky, jediné v Rakúsku.

V meste nájdete aj viacero kostolov, ktoré vás očaria svojou bohatou, zväčša barokovou, výzdobou. Mesto je známe tiež tým, že tu kedysi vynašli a vyrábali kremžskú horčicu. Dnes sa však jej výroba preniesla do fabriky neďaleko Viedne.

 

Kláštor Göttweig

V podstate hneď naproti Kremsu cez Dunaj sa na kopci vypína mohutná stavba kláštora Göttweig, ktorý patrí k najstarším a najdlhšie fungujúcim stavbám tohto typu v celom Rakúsku. Tento mužský benediktínsky kláštor bol založený už v roku 1083 a svojmu účelu slúži dodnes.

Vo svojej dlhej histórii sa musel vyrovnať s niekoľkými rozsiahlymi požiarmi, drancovaním tureckých vojsk aj totálnou devastáciou v období reformácie. Svojho času tu bolo ubytovaných okolo tritisíc sovietskych vojakov. Po ničivom požiari v roku 1718 predložil cisársky dvorný architekt Johann Lucas von Hildebrandt plány na jeho prestavbu po vzore španielskeho paláca Escorial.

Počas tejto prestavby tu vzniklo aj krásne cisárske schodisko Kaiserstiege v cisárskom krídle kláštora, považované za jedno z najväčších a najkrajších barokových schodísk Európy. Nad schodiskom, ktoré vedie cez tri podlažia, môžete obdivovať nádhernú fresku od Paula Trogera z roku 1739. Nachádzajú sa tu aj sochy štyroch ročných období, kamenné vázy symbolizujúce dvanásť mesiacov a rôzne busty. Za pozornosť stoja tiež obrazové tapety v kniežacích a cisárskych izbách alebo stropná freska v Altmannovej sále.

 

Obľúbené sú tu aj každoročné špeciálne výstavy, predstavujúce väčšinou to najcennejšie zo zbierok kláštora. Kláštorná knižnica ukrýva okrem kníh aj asi 32 tisíc grafických listov, vďaka čomu sa môže pochváliť, že má po viedenskej Albertine druhú najväčšiu zbierku grafík v celom Rakúsku. Bežný návštevník zbierku ale neuvidí, tá býva sprístupnená len k študijným účelom. Od roku 2002 je však táto kolekcia k dispozícii aj v digitálnej podobe. V kláštore, v ktorom dnes žije 38 mníchov, sa nachádza aj hotel a reštaurácia, ktorá ponúka miestne špeciality a vína z produkcie kláštorných viníc. Jej súčasťou je vyhliadková plošina, ponúkajúca nádherný panoramatický výhľad na údolie Dunaja a Krems.

 

Barokový klenot v Melku

Keď vystúpite na konečnej zastávke v obci Emmersdorf, na druhom brehu Dunaja uvidíte klenot svetovej barokovej architektúry, benediktínsky kláštor v Melku.

Kto pozná slávny román Umberta Eca Meno ruže, určite si spomenie na hlavnú postavu, mnícha Adsona z Melku, ktorý ako starý mních spomína v kláštornej cele na dobrodružné udalosti svojej mladosti. Nečudo, že Eca inšpirovalo práve toto opátstvo, pretože je jedným z najkrajších a najväčších v Európe. Rozmery kláštora sú impozantné, napríklad vnútorné nádvorie je dlhé 84 metrov, kupola chrámu je vysoká 64 metrov a celková dĺžka kláštora je 320 metrov.

Najcennejšie priestory kláštora sú ukryté v prelatúre a v cisárskom trakte. Navštívite tiež cisárske izby, kde kedysi prebývala aj cisárovná Mária Terézia či Napoleon. V priestrannej, 195 metrov dlhej cisárskej galérii je možné vidieť portréty rakúskych panovníkov. K najprepychovejším interiérom patrí mramorová sála, knižnica s vyše stotisíc zväzkami vzácnych kníh a taktiež impozantná kláštorná bazilika.

V expozíciách múzea uvidíte mnohé historické artefakty ako opátske rúcha, berly, tiary, obrazy, množstvo monštrancií, krucifixy, rôzne truhlice či staré listiny a knihy. Z kláštornej terasy je nádherný výhľad na mesto a rieku Dunaj.  Za návštevu stojí aj šesťhektárový kláštorný anglický park, kde sa nachádza záhradný pavilón s exotickými freskami.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa