Nebo, Peklo aj pevnosť na mori

2011-08-27 10:00:00 |   |    | 

To všetko nájdete v blízkosti pozoruhodnej dedinky Narlıkuyu na pobreží Tureckej riviéry. Má neopakovateľnú atmosféru. Týči sa nad malou pokojnou zátokou s príjemne osviežujúcim morom, ktoré ovplyvňujú spodné prúdy. V jej okolí nájdete niekoľko turistických lákadiel a romantický skalnatý prístav so skvelými rybími reštauráciami. Napriek tomu nie je ruchom turizmu poznačená tak, ako iné miesta na pobreží. Za návštevu však určite stojí.



Veď kde inde na Zemi by ste našli skalnaté nebo a peklo. Od prístavu ho delí serpentínová dvojkilometrová cesta po úbočí skaly. Lemujú ju citrónovníky, kaktusy, malé miestne penzióny, reštaurácie a tradičné turecké vidiecke domčeky.

Na jej konci vás čakajú jaskyne Nebo a Peklo (Cennet ve Cehennem). Celé toto vápencové pobrežie je prevŕtané mnohými dutinami, no jaskyňa Nebo je zaručene jednou z najkrajších.

Miestni sprievodcovia vám veľmi radi rozpovedia legendu o tom, ako práve v tejto jaskyni väznil najväčšieho boha Dia netvor Tyfón. K jaskyni vedie 452 mohutných schodov, ktoré budete musieť zdolať po ceste dole aj späť.

Chladné útroby Neba sa vám však v horúčavách odvďačia príjemným osviežením. Doprajete si ho už pred vchodom do jaskyne medzi kamennými múrmi ruín byzantského kostola z 5. storočia, zasväteného Panne Márii.

Do Pekla nahliadnete zvrchu. Pohľad do 128 metrov hlbokej rokliny vám nemusí urobiť dobre. Podobne sa vraj podľa legendy cítil Titán, ktorého tu Zeus väznil až dovtedy, kým ho navždy nepochoval pod talianskou Etnou. Niektorí miestni vravia, že Peklo je jedným z niekoľkých vchodov do podzemnej ríše. Hneď pri rokline postáva miestny dedinčan so svojimi ťavami. Ak ste dobrí v zjednávaní cien, prevezie vás za pár tureckých lír.

Pred vchodom do komplexu jaskýň si všimnite zvyšky Diovho chrámu. Najkrajšie sú pri západe slnka. Odtiaľ sa dostanete k ďalšej jaskyni. Má vraj blahodarné účinky pre astmatikov. Len päť kilometrov východne od Narlıkuyu môžete relaxovať na jednej z najkrajších pláží v okolí.

Mestečko Kızkalesi robia magickým dve pozoruhodné pevnosti. Kızkalesi, voľne preložený do slovenčiny Panenský hrad - stojí priamo v Stredozemnom mori asi 150 metrov od miestnej pláže.

Aj jeho romantický názov pramení z legendy. Táto je o princeznej, ktorá bola ohrozená štipnutím hada. Jej milujúci otec dal pre ňu postaviť hrad, v ktorom mala byť v bezpečí. Ani múry pevnosti ju však nezachránili pred osudovou smrťou. Dobrí plavci nemajú problém k pevnosti doplávať a tí slabší si na pláži požičiavajú vodné bicykle.

Hradbami pevnosti sa dá prechádzať a z vrchných častí sa vám naskytne prekrásny výhľad na celé okolie aj hrad Korykos, ktorý stojí na súši hneď oproti. Milovníci adrenalínu si môžu vychutnať paragliding aj bežné vodné atrakcie.

V tomto malom a šarmantnom dovolenkovom mestečku nájdete množstvo hotelov, motelov aj malých penziónov, ktoré v porovnaní s okolitými mestami ponúkajú ubytovanie za výborné ceny. V miestnych reštauráciách vám naservírujú vynikajúce plody mora, ale aj ďalšie turecké špeciality. 

 

Zdroj/autor: Radmila Štelbašská, drom

Foto: autor
 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa