Portofino - najbohatší mys Talianska

2011-09-11 10:00:00 |   |    | 

Na severe pokrytý zelenými lesmi, na horúcom juhu krovinami, ktoré skrývajú tie najkrajšie kvetiny talianskeho pobrežia. Dominuje mu hora Monte di Portofino s bohatou faunou, flórou a priľahlé mestá a dediny uchovávajú niekoľko úžasných historických a architektonických skvostov. V mnohých smeroch je mys Portofino asi najlepším „zhrnutím“ čarovnej riviéry Liguria.



Najživším a najkrajším príkladom osídľovania pobrežia celého mysu je dedina Portofino. Práve tu môžete vidieť, ako si pôvab mora podal ruku s kultúrou, ktorú tu vytvorili miestni. Portofino je očarujúca dedinka ukrytá v zátoke a zastrešená priľahlými lesmi. Jej neveľký prístav bol vždy dôležitý vďaka zálivu, ktorý ho chránil pred vetrom. To najzaujímavejšie z Portofina nájdete v jeho uliciach.

Pozorovaním životného štýlu miestnych a v prístave sledovaním lodí a rybárov. Zájdite si do hradu Castello Brown. V 16. storočí bol využívaný na obranu tejto oblasti, dnes slúži ako múzeum. Hneď za prístavom nájdete malý štýlový kostolík Svätého Martina (Divo Martino) z 11. storočia. Portofino samotné sa v posledných dekádach menilo z pokornej rybárskej dedinky na jedno z najexkluzívnejších rezortov v celom Stredozemí.

Celý úsek pobrežia popri dedine je pre turistov nepochybne jedným z najatraktívnejších na riviére. Napríklad pobrežné mestečko Camogli so stredovekým hradom Castello della Dragonara priamo nad plážou v zálive Paradiso. Vďaka svojim vysokým farebným domom, romantickým uličkám a priezračnému moru sa v posledných rokoch teší obrovskej obľube turistov z celého sveta. Je známe najfotogenickejším malým prístavom celej riviéry Liguria. V lete je preplnený návštevníkmi, ktorí sa tu zhromažďujú kvôli množstvu tradičných festivalov.

Rovnako obľúbené je aj mestečko San Fruttuoso. Tiež sa rozprestiera v prírodnom súkromí zálivu. Návštevníkov láka svojím stredovekým opátstvom Abbazia di San Fruttuoso a vyhliadkovou vežou, ktoré sú situované podobne ako hrad v Camogli priamo nad skalnatou plážou. Podobne ako v Camogli, v meste sa koná niekoľko veľkých tradičných festivalov a podujatí, ktoré sú dôvodom príjazdu množstva turistov.

Z mnohých spomenieme napríklad každoročný júlový Stela Maris festival. Vrcholí plavbou mnohých lodí k dlhej skale v mori (Punta Chiappa), ktorá oddeľuje zátoku Paradise od zátoky Tigullio. Ľudia sa tu stretávajú, aby si darmi uctili požehnanú pannu Máriu (Stella Maris), ktorá je ochrankyňou rybárov.

V máji sa na riviéru oplatí prísť kvôli Festivalu rýb. Rekordné dve tony čerstvých rýb sa tu pečú v obrovskej panvici a celý deň ich zadarmo rozdávajú návštevníkom festivalu ako ukážku morského bohatstva.

 

Zdroj/autor: Touring Club Italiano, rš, drom

Foto: sxc.hu

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa