Perníková metropola Saná

2011-10-02 15:00:00 |   |    | 

Domčeky, akoby ich naše staré mamy zdobili. Vo väčšom kamennom a hlinenom rozlíšení ich nájdete v hlavnom a najväčšom meste Jemenu - Saná. Tu mali zmysel pre detail už architekti prvých storočí islamu. Tradičné domy v meste Saná, ktoré sa v dôsledku moderných spoločenských zmien stali zraniteľnými, sú ukážkou jedinečného a tradičného osídlenia v meste. Krásu jeho krajiny si pod ochranné krídla podpísal Zoznam Svetového dedičstva UNESCO.



Situované v horskom údolí, v nadmorskej výške 2 200 metrov nad morom, bolo mesto Saná osídlené pred viac než 2 500 rokmi.

V 2. storočí bolo základňou Jemenského kráľovstva a v priebehu 7. a 8. storočia sa stalo hlavným centrom šírenia islamu.

Dôkazy o tom sa našli vďaka archeologickým výskumom vo Veľkej mešite. Tá je známa ako prvá mešita postavená mimo Mekky a Mediny.

Náboženské a politické dedičstvo týchto čias môžete vidieť a zažiť v stovke mešít. Nájdete ich tu presne 103.

Ako ľudia v meste po stáročia žili, vám načrtne vyše 6 000 originálnych domov a ako relaxovali, môžete sledovať v 14 kúpeľoch. Všetky zo spomínaných stavieb boli postavené ešte pred 11. storočím.

V období osmanskej nadvlády prešlo mesto rekonštrukciami. Ale organizácia priestoru, charakteristická pre prvé storočia islamu, bola zachovaná. A rešpektovaná je dodnes.

Typické domy v starom meste nie sú starými stavbami, no všetky sa im podobajú, keďže stavitelia využívajú tradičnú štruktúru. Svoj bežný život v nich prežívajú viacgeneračné rodiny. Je úžasné, ako si mesto dodnes zachováva svoju identitu. Pomaly ju však ohrozuje výstavba nových moderných hotelov a telekomunikačných veží.

Architektonické majstrovstvo sa pýši kamennými a tehlovými budovami, ktoré sú nápadne a pritom vkusne zdobené rôznymi geometrickými tvarmi. Najpoužívanejším materiálom dobových staviteľov bola pálená tehla a biela sadra.

Okrové odtiene domov, mešít, kúpeľov a minaretov v meste prirodzene splývajú s okolitými skalnatými horami a kontrastujú so zelenými záhradkami. Domáci si ich udržiavajú vedľa svojich domov a pestujú tu rôzne druhy ovocia a zeleniny, ktoré predávajú na trhu. Pohľad z výšky na celé mesto je úžasný.

No a úžasní sú údajne aj domáci. Niektorí vám dokonca radi zapózujú v typickom ošatení s tradičnou dýkou za opaskom. Napriek tomu, že mnohí z nich sú sužovaní chudobou, podobne ako obyvatelia väčšiny arabských krajín aj ľudia v Saná sú veľmi pohostinní a priateľskí.

Preto sa neobávajte prijať pozvanie na šálku čaju, alebo tradičné jedlo. Majú obrovskú radosť z toho, že sa môžu porozprávať s ľuďmi mimo ich mesta a krajiny. A nezabudnite zablúdiť na miestne trhy. Sú preplnené úžasným jedlom, koreniami a výrobkami ručnej práce domácich.

V súčasnosti však viac než výstavba moderných hotelov, mesto už vyše osem mesiacov ohrozujú vlny násilia a celkového nepokoja v krajine. Pouličné boje v meste Saná sa odohrávajú medzi vládnymi jednotkami a demonštrantami, ktorí sa pokúšajú o zvrhnutie vlády prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Boje si v krajine vyžiadali už stovky obetí a zranených.

Ešte viac úžasných fotografií mesta Saná nájdete tu:  www.flickr.com/photos/hollyjean1952/4882450066/

 

Zdroj/autor: unesco.org, rš, drom

Foto: Holly Ladner

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa