Rio de Janeiro trochu inak

2011-11-02 15:30:00 |   |    | 

Z terasy vidno Cukrovú homolu, v rádiu hrá samba a Mária od vedľa sŕka čerstvú ananásovú šťavu. Zdá sa, akoby sme boli v jednom z najkrajších miest na svete, v Riu de Janeiro. Nemýlite sa, naozaj sme tam, avšak nesedíme ani na slávnej pláži Copacabana, ani pri soche Krista na Corcovado, sme vo favele Rocinha, jednej z najväčších v Riu.



Favela je názov pre chudobné štvrte brazílskych miest, ktoré začali vznikať začiatkom 20. storočia hlavne v okolí vtedajšieho hlavného mesta Brazílie, Riu de Janeiro.

Ich prvými obyvateľmi boli vidiečania, ktorí prichádzali do veľkých miest za vidinou lepšieho života. Mnohým sa podarilo splniť si sen a favelu dávno opustili. Tieto chudobné štvrte však z mapy mesta Rio de Janeiro nezmizli, práve naopak, je ich stále viac a viac.

Mesto samby a vášnivého karnevalu je plné kontrastov, azda nenájdete pohľadnicu z Ria, z ktorej by na vás hneď vedľa štvrte plnej luxusných hotelov, obchodných centier a apartmánových domov nežmurkala ktorási z faviel. Aj taká je tvár tohto mesta.

 

Vitajte!

Najrýchlejší dopravný prostriedok po strmých a kľukatých uličkách favely je tzv. mototaxi. Motorka, driečny motorkár a vy. Ak sa tešíte na divokú cestu a vietor vo vlasoch, máte smolu, mototaxikári jazdia opatrne. Až vás to v tých kulisách prekvapí.

Adrenalín prichádza na rad až po zosadnutí z motorky, stojíme uprostred favely obkolesení jej bežnou realitou: po ulici kráča chlapík a v každej ruke má revolver, na sekundu zamrazí aj nášho skúseného sprievodcu Marcela. Potom však pokojným hlasom vysvetľuje, že včera sa vo favele konal veľký žúr a niektorí jeho účastníci sú ešte stále tak trochu v nálade.

Sklenený pohľad mladíka s revolvermi to dokazuje a my, biele tváre, bojazlivo hľadíme do zeme a nasucho prehĺtame. Marcelo sa chápavo usmeje a poradí, aby sme teraz nefotili. Nikomu to ani nenapadne.

Vydávame sa bludiskom úzkych uličiek, sú plné neporiadku, hnedého šťastia a detí. V očkách im síce hrajú šantivé iskričky, ale podľa Marcela vedia byť poriadni huncúti. Detské gangy sa stávajú pohromou nielen chudobných štvrtí Ria de Janeiro a polícia zostáva voči nim často nečinná.

Skutočnými pánmi favely totiž nie je ona, ale drogoví baróni. Zbohatli vďaka bielemu zlatu z Bolívie či Kolumbie a už dávno zabudli, že peniaze a moc nie sú jedinou zárukou šťastia. Šéfujú obrovským neľútostným gangom a spávajú s puškou pod vankúšom.

 

Samba a výstrely

Zastavujeme sa v obchodíku pani Camily, rozvoniava koláčikmi a doňa Camila s úsmevom prikyvuje, že ich piekla všetky sama. Ochutnáme z čokoládového, kokosového a zláka nás aj ananásová pena. Kým nás opantáva sladká chuť Brazílie, pred dverami sa objavuje hlúčik snedých mladíkov, bubnujú na plechovky od oleja a vlnia sa v latino rytmoch.

„Oi!“ žmurknú chalani a ďalej bubnujú. Nechce sa nám veriť, že v týchto istých uličkách môžu svišťať guľky a ležať mŕtvi. Marcelo nám však ukazuje diery v stenách a prikyvuje, že drogové gangy a polícia sa tu môžu dostať do konfliktu, pri ktorom zahynú nevinní, kedykoľvek. Trochu nás strasie.

 

Plné prekvapení

Favely, tak ako socha Krista, Cukrová homola a nekonečné pláže, preslávili Rio de Janeiro po celom svete, hoci možno ho neukazujú v tom najlepšom svetle. Ale počuli ste už o slávnom samba karnevale v Rio de Janeiro, o fantastickej brazílskej kuchyni a o skvelých futbalistoch v žlto-zelených dresoch?

Aj za to všetko vďačí táto krajina svojim favelám. Každá samba škola na obrovskom karnevale, to je jedna favela. Každá typická brazílska pochúťka je výmyslom usmievavej pani z favely a každý tretí futbalista v brazílskej lige sa narodil v niektorej z chudobných štvrtí na kopcoch Ria. Favely jednoducho skrývajú veľa prekvapení.

 

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa