Toskánsko: 10 úžasných dôvodov na návštevu

2014-03-27 10:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Najviac zromantizovaný kraj Talianska, toskánske kopce, rozmanité pobrežie a mestá ako vystrihnuté z pohľadnice už dlho priťahujú vkusných obyvateľov Florencie, bohatých výletníkov z Ríma, jednodňových turistov či dovolenkárov počas leta. Vidina tráviť čas pod toskánskym slnkom robí Toskánsko jedným z najnavštevovanejších regiónov Talianska skoro s 50 miliónmi turistov ročne. Pravdepodobne sa nenájde ani jeden z nich, kto by aspoň na chvíľku nesníval o „dolce vita“ (sladkom živote) v tomto kraji.



Toskánsko zahŕňa desať provincií v centrálnom Taliansku s Florenciou ako hlavným mestom regiónu. Vidiek Toskánska má bohaté kultúrne a umelecké dedičstvo, poprekrižované s vinicami, ktoré produkujú lahodné Chianti, Brunello di Montalcino, super Toskánsko a s alejami olivovníkov a cyprusov, ktoré lemujú červené strechy miestnych kostolíkov.

Toskánsko bolo epicentrom renesančného umenia, a preto maľby, fresky a sochy od umelcov ako Da Vinci, Michelangelo, Botticelli a Donatello sú umiestnené v múzeách vo Florencii a v kostoloch a apsidách menších miest a dedín.

Miestna gastronómia pozostáva z jednoduchých, no vynikajúcich surovín, či je to diviak, steak, biele hľuzovky alebo hojná produkcia zo zelenej a zlatej toskánskej úrody.

No nielen životný štýl, kultúra a miestna kuchyňa priťahujú ľudí do tohto regiónu, ale aj nákupy. Florencia je stále hlavným mestom módy, domovom návrhárov ako Salvatore Ferragamo či Roberto Cavalli.

Centrálna poloha Toskánska je tiež príťažlivá, Benátky ležia len dve hodiny jazdy vlakom na sever od Florencie a Rím menej ako jeden a pol hodiny na juh.

Každý roh Toskánska má svoje zvodné kúzlo - od nepoškodených lesov a pláží Maremma regiónu až po výhľady na Apuánske Alpy v blízkosti mesta Barga. Veľa turistov však dovolenkuje či skupuje nehnuteľnosti v regióne Chianti.

Cestovateľov láka tiež juh Toskánska - južne od Sieny, malebné mestečká na kopcoch Montepulciana a Montalcina.

Pláže v oblasti Punta Ala a stredoveké opevnené mesto Castiglione della Pescaia, ako aj rybárska dedinka Porto San Stefano sú tiež veľmi populárne.

Florencia je hlavné centrum s vlakovými a autobusovými spojeniami do mnohých miest ako Pisa či Siena. Miestne vlaky zas spájajú toskánske menšie mestá cez niektoré z najkrajších trás v krajine.

Jazdiť autom z dediny do dediny je zábavné a je lákavým spôsobom, ako vidieť mestá na vrcholkoch kopcov v celej svojej kráse. Toskánsko má medzinárodné letisko blízko Pisy a regionálne letisko vo Florencii.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Zuzana Fialová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.9/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa