Prečo cestovať do Bordeaux

2011-07-20 12:15:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Bordeaux je prístavným mestom na juhozápade Francúzska a zároveň hlavným mestom regiónu Akvitánsko (Aquitaine), ako aj departementu Gironde.



V júni 2007 bola historická časť Bordeaux zapísaná na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO ako "výnimočný urbanistický a architektonický ansámbel" 18. storočia.

Bordeaux patrí k svetovo významným vinárskym mestám, víno Bordeaux bolo vyrobené v tomto regióne už v 8. storočí.

Mesto nazývajú aj "mestom umenia a histórie", keďže je domovom jednej z najväčších architektonických oblastí 18. storočia v Európe. Aj preto je každoročne cieľom mnohých turistov a filmových štábov.

Za pozornosť stojí tiež miestna univerzita (Université de Bordeaux) a jej študentská komunita, ktorá má vraj viac než 60 tisíc študentov. Areál tejto univerzity patrí k najväčším vo Francúzsku.

V meste nie je núdza ani o množstvo kaviarní, záhrad a múzeí. Tie vás určite dostatočne zamestnajú natoľko, že sa nebudete nudiť ani na malú chvíľu.

Bordeaux je považované za veľmi tolerantné a uvoľnené mesto. Nikoho tu nebude zaujímať vaše politické presvedčenie, vyznanie či sexuálna orientácia. Naopak, to skôr vás bude zaujímať, že toto neustále vibrujúce miesto má veľmi živú kultúrnu, umeleckú a hudobnú scénu.

Mesto nesie prezývku "malý Paríž" a rivalita medzi Bordelais (obyvateľmi Bordeaux) a Parisiens (obyvateľmi Paríža) býva horúcou témou, takže sa nedivte, ak sa náhodou ocitnete v strede takejto diskusie...

Medzi najväčšie turistické atrakcie, ktoré sa jednoznačne oplatí vidieť, patrí most Aquitaine (Pont d'Aquitaine), unikátny architektonický skvost vo Francúzsku.

Ďalej je to La Victoire, starobylá prímestská oblasť Bordeaux, jadro študentského života plné krčiem a barov. Za námahu stojí aj námestie Quinconces (Place des Quinconces), kde je umiestnený pomník venovaný girondistom, skupine revolucionárov počas Veľkej francúzskej revolúcie.

Nevynechajte ani Víťazný oblúk (L'Arc d'Aquitaine) v centre La Victoire, ktorý svedčí o rimanských koreňoch mesta, a tiež Meriadeck (Mériadeck), administratívnu časť Bordeaux, kde sa nachádza jedna z najväčších knižníc vo Francúzsku.

Pre milovníkov umenia budú iste zaujímavé dve významné a pozoruhodné múzeá a to Múzeum moderného umenia (Musee D'Art Contemporain) a Musee D'Aquitaine, ktoré vystavuje najmä rímske sochy a ďalšie exponáty.

Nezabudnuteľná je aj prechádzka po ulici Sainte-Catherine, kde si môžete vychutnať nádherný pohľad na scenériu mesta.

 

Zdroj/autor: wikitravel, bordeauxtourisme, jr, drom

Foto: wikipedia, bordeaux-tourisme.com
 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa