Ozajstný luxus v Turecku? Vydajte sa tam, kde trávila milostné stretnutia Kleopatra

2015-08-31 12:00:00 |   |    | 

Sú ako noc a deň. Jedno vzniklo len pred pár desiatkami rokov a je ukážkou moderného turistického letoviska. To druhé sa môže pochváliť 2500 rokmi histórie. Zatiaľ čo v jednom si dávajú stretnutia milovníci golfu, to druhé bývalo svedkom milostných stretnutí Kleopatry a Marka Antonia. Dnes sú obe neoddeliteľnou súčasťou Tureckej riviéry. A letoviská Belek a Side rozhodne nehrajú druhé husle – i v okamihu, keď sa rozhodnete pre skutočne luxusnú dovolenku.



 

Želáte si hotelovú izbu so vstupom priamo do bazénu? Alebo priamo apartmán s vlastnou slnečnou terasou a bazénom, ukrytý v krásnej záhrade? Turecká riviéra neponúka len priemerné hotely, ale i strediská, ktoré s hrdosťou nosia päť hviezd, poskytujú perfektné služby, ale tiež nestoja pár stoviek euro.

 

V Beleku sa hotelieri bijú a turista smeje

 

Namiesto krivolakých uličiek široké ulice lemované palmami zoradenými ako podľa pravítka – Belek je moderné turistické letovisko v tom najlepšom zmysle slova. Jedno z najmladších letovísk na Tureckej riviére vzniklo v 80. rokoch 20. storočia s jasným cieľom – pritiahnuť turistov, ideálne tých veľmi bohatých.

Luxusných päťhviezdičkových hotelov je tu niekoľko desiatok a ich vysoká koncentrácia núti majiteľov ich služby zlepšovať a zlepšovať a zlepšovať… v prospech turistov, ktorí sem prichádzajú. Pridajte k vysokej kvalite služieb ešte nádherné pláže a máte letný dovolenkový kokteil, ktorému odolá len málokto.

Pláž, ktorá sa pozdĺž letoviska tiahne, má na dĺžku úctyhodných 16 kilometrov a niektoré jej úseky sa môžu pochváliť modrou vlajkou, ktorá je okrem iného symbolom čistoty a kvalitného zázemia. A takými prírodnými garantmi čistoty sú i korytnačky, ktoré v niektorých úsekoch kladú každý rok svoje vajíčka.

 

Zahrajte si hru gentlemanov

 

Pobyt v Beleku však nie je len o krásnych plážach a rozmaznávaní v hotelovom stredisku (hoci i návšteva hotelovej reštaurácie, ktorá servíruje 14 národných kuchýň, môže byť výnimočným gastronomickým dobrodružstvom), ale i o hre gentlemanov. Belek je totiž tureckou golfovou destináciou číslo jedna. Kvalitných golfových ihrísk je tu hneď niekoľko, ale asi každý vám odporučí tunajší National Golf Club, ukrytý v hájoch eukalyptov a borovíc.

„Vznikli sme v roku 1994 a už na prelome milénia sme sa objavili v prvej päťdesiatke najlepších ihrísk Európy,“ hrdo o sebe vyhlasujú na svojich webových stránkach. Aktuálne si udržujú pozíciu v top desiatke golfových ihrísk v Stredomorí. Osemnásť jamiek je tu rozsiatych medzi množstvom prírodných jazierok a cieľovou destináciou všetkých hráčov je reštaurácia Meridiana – s perfektnou kuchyňou a ešte lepším výhľadom.

Mimochodom, povesť Beleku ako výhradne turistickej destinácie potvrdzuje i to, že mimo sezóny v ňom trvale žije asi 750 obyvateľov, ale počas sezóny, ktorá v dobrých rokoch trvá i osem mesiacov, ich počet narastá až na desaťtisíc. Milovníkov čísel a krásneho počasia ešte potešíme údajom o počte slnečných dní – tých je v Beleku zhruba 300 do roka.

 

Side – dovolenka v antických kulisách

 

KleopatraMarkus Antonius si miesto pre svoje romantické stretnutia vedeli vybrať,“ to napadne každému, kto na vlastné oči uvidí západ slnka pri Apollonovom chráme v letovisku Side. Stará časť mesta leží na malom polostrove, ktorý vybieha do priezračných vôd Stredozemného mora, a musí nadchnúť všetkých romantikov.

Posedieť tu môžete v niektorej z príjemných reštaurácií v blízkosti miestneho prístavu pre jachty alebo zamieriť do centra starého mesta, ktoré sa so zotmením premení na veľký trh pod šírym nebom, a vyskúšať si, ako viete vyjednávať. Mimochodom, bez toho to tu nejde – oklamali by ste seba a možno i naštvali obchodníka.

 

 

Turecká riviéra

Stredomorské pobrežie Turecka je jednou z najnavštevovanejších oblastí krajiny. Cestovný ruch sa tu naplno rozbehol v 80. rokoch 20. storočia a dnes na pláže medzi mestami Antalya a Analya prichádzajú v dlhej hlavnej sezóne stotisíce turistov. Čo ich láka? Krásne pobrežie, príroda, ktorú reprezentuje i mohutné pohorie Taurus, historické pamiatky z dôb antiky, ale i vysoká kvalita služieb.

 

 

V starej časti Side sa odráža dlhá história mesta, ktoré bývalo významným trhom s otrokmi, ale i centrom kultúry a umenia. Ešte stále viditeľné sú tu zvyšky mestských hradieb, brán, chrámov a amfiteátru. Paradoxne je to i vďaka tomu, že v stredoveku bolo mesto opustené a nikto preto antické pamiatky nerozobral na stavbu domov. Schladiť sa môžete v jednom z mnohých múzeí, ktoré zaznamenávajú dlhú históriu.

Od starého Side na západ sa tiahne moderná časť s luxusnými hotelmi – hotelový pás je dlhý asi 11 kilometrov. A miestne pláže? Sú krásne – piesok je biely s prímesou okrúhlych kamienkov, vstup do mora len veľmi pozvoľný, voda príjemne teplá a hlavne – priezračná. Vlastne sa ani nie je čo čudovať, že pred mnohými rokmi si toto miesto vybrala i zamilovaná Kleopatra.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

  • Rixos Premium Hotel, Belek : Vychutnajte si sedem nocí v luxusnom päťhviezdičkovom komplexe v letovisku Belek. Hotel leží priamo pri pláži a obklopuje ho nádherná záhrada. Hlavná reštaurácia servíruje pokrmy 14 svetových kuchýň, v areáli nájdete ajírsku krčmičku alebo prvotriedne kúpeľné centrum. Navštíviť môžete i dve kiná, alebo aquapark v štýle starovekej Tróje. V izbe na vás bude čakať uvítací kôš, plazmová televízia, ale i terasa s výhľadom na more alebo záhradu. Vychutnajte si rozprávkovú dovolenku, vydajte sa do hotela Rixos!
  • Sensimar Side Resort & Spa, Side : Čo by ste povedali na dovolenku v exkluzívnom stredisku priamo na pláži 40 kilometrov od mesta Antalya? V tesnom susedstve hotela sú dve veľmi kvalitné golfové ihriská. Vyberať môžete z dvoch hlavných reštaurácií, 6 a la carte reštaurácií, ale i z piatich barov. Súčasťou hotelu je i kino, komplex nádherných bazénov, včítane jedného vnútorného. Rozmaznávať vás tu budú v kúpeľnom centre, vyraziť môžete do sauny, na masáž alebo do vírivky. Pravidelne prebiehajú i lekcie aerobiku, jogy, zahrať si môžete i bowling, minigolf alebo volejbal.
  • Na dovolenku do Saint Tropez : Vydajte sa po stopách bláznivého žandára, ale i na krásne pláže a do malebných mestečiek. Francúzske Saint Tropez je rajom na zemi. Vezmeme vás tam! Aspoň prostredníctvom článku na portáli Cestovinky.cz, ktorý sa venuje aj iným destináciám, do ktorých lieta ESO travel.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa