NA CESTÁCH Mesto, v ktorom sa bohovia cítili dobre

2008-07-10 16:00:00 |   |    | 

GRÉCKO/ video - Atény sú najpríjemnejšie okolo siedmej–ôsmej ráno: po hlavných triedach Akadimias, Panepistimou a Stadiou síce bez prestania prúdia autá, ktorým dominujú žlté taxíky, ale mesto pôsobí čisto a sviežo. Už za pár hodín sa ulice zaplnia ľuďmi všetkých farieb a národností...



Neprehliadnuteľní sú africkí predavači kabeliek a šatov, ktorí si igelity s tovarom rozložia priamo pod nohy sochy Sokratesa pred budovou Akadémie. Je tu dosť zahraničných študentov, skrytých za slnečnými okuliarmi a novinami, ale predovšetkým turisti.

 

Atény sa stali hlavným mestom Grécka náhodou: až do roku 1834 sídlila grécka vláda v Nafpliuse. Keby nebol spáchaný atentát na premiéra Kapodistriasa, významnú osobnosť vojny za nezávislosť, pravdepodobne by sa to ani nezmenilo. Atény boli v tom čase pomerne bezvýznamným mestom. Poznali ho len hľadači dávnej histórie. Keď sa však novým panovníkom stal Oto Bavorský, presunul sa i s dvorom do Atén, ktoré začali okamžite rozkvitať.

 

Rozvíjajúcu sa motropolu zdrvila druhá svetová vojna. – takmer 90 percent mesta skončilo v troskách. Nepekná povojnová architektúra v kombinácii s nádhernými pamiatkami, enormným nárastom obyvateľstva a prudký rozvoj priemyslu vytvorili z Atén nesúrodú zmes predmestských štvrtí s ruinami fascinujúcich klenotov antickej architektúry. Mesto, ktoré poskytlo priestor tretine gréckeho obyvateľstva, polovice gréckeho priemyslu a viac než polovici áut v krajine, patrilo k najznečistenejším mestám Európy.

 

Gréci však svetu ukázali zázrak: nepôvabné, vyprahnuté mesto zmenili na sebavedomú krásavicu. Kompletne zrenovovali hotely, ulice oživila zeleň, skvalitnila sa doprava. Byť v Aténach a nevidieť pamiatky, ktoré spoluvytvárali rodiacu sa európsku civilizáciu? to by bol hriech. Skalnatý vápencový kopček Akropoly s Partenonom patrí k symbolom Atén. Akropolu nechal postaviť štátnik Perikles ako rozsiahly komplex svätýň, v ktorom najvýznamnejšie miesto patrilo bohyni múdrosti, mieru, umenia a remesiel Palas Aténe. Na Akropole môžete stráviť celý deň aj s piknikom pod olivovníkmi na Agore.

 

Potom sa môžete vydať do štýlových obchodíkov atraktívnej štvrte Kolonáki a v najväčšom teple sa skryť do niektorého z bohato zásobených múzeí, predovšetkým do Národného archeologického múzea a Múzea kykladského umenia.

 

Frekventovaný trh Pláka s útulnými tavernami a výhľadom na Akropolu ožíva až večer. V spletitých uličkách, kde vás všetci predavači presviedčajú, že ich tovar je najlepší, ochutnajte ľadové frappé. Potom to už je len kúsok na konštitučné námestie Syntagma. Cestou stretnete zamysleného flašinetára, ktorý krúži okolo predavačov teplých praclíkov. Stánok s orieškami nenápadne bojuje o miesto na slnku priamo pred McDonaldom...

 

Gréci milujú stolovanie a správny gurmán ocení reštauráciu Archeon Gefsis, alebo Staroveké chute. Jedlá sú pripravené podľa receptov z 3.-5.storočia pred Kristom, kedy nepoznali ešte zemiaky, paradajky, kávu alebo cukor a nahrádzali ich krúpy, mletý jačmeň a med. Ochutnajte lahodné kozie mäso, kozí syr, bravčové plnené sušenými slivkami, výborné vína a ovocné šťavy, zeleninové šaláty s plodmi mora, husté jogurty a obilné kaše.

 

A keď sa zotmie, zíďte do prístavu Pireus pozrieť sa na odchádzajúce lode. Smerujú na Krétu, Lesbos a ďalšie Grécke ostrovy, ale aj na Cyprus, do Turecka a Izraela. Pireus bol významným prístavom od klasického obdobia až po rímsku a macedónsku nadvládu. Počas vlády kráľovny Amálie v štyridsiatich rokoch 19.storočia bolo grécke loďstvo zanedbateľné – kráľovná si však zakaždým nechala priviezť vzácne druhy rastlín do svojho luxusného parku, dnešných Národných záhrad, ktoré obklopujú bývalý kráľovský palác a súčasný parlament – strohú pastelovú budovu, dominantu námestia Syntagma.

 

V Pireu sa sústredila veľká časť aténskeho priemyslu a obchodu – dnes je grécka obchodná komora jednou z najväčších na svete. Len na skok od prístavu nájdete park a po uličkách roztrúsené malé obchodíky s medenými a drevenými výrobkami a nedeľný blší trh. Atény ponúkajú ešte oveľa viac – veď nad nimi bdie bohyňa Aténa. Vydajte sa do jej mesta načerpať trochu klasického gréckeho ducha a pohostinnosti – foloxenia...

 

 

 

Zdroj/autor: se,drom

 

VIDEO Atény

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa