10 dôvodov, prečo je plavba lepšia než klasická dovolenka pri mori

2018-06-16 00:00:01 |   |    | 

Plavba loďou je nesmierne lákavá, dobrodružná a niekedy i adrenalínová záležitosť. Mnohí z nás od nej očakávajú veľa – nové zážitky, destinácie, do ktorých by sme sa inak nedostali, luxusné služby, vynikajúce jedlo a nikdy nekončiacu zábavu. Dôvodov, prečo vyraziť na plavbu je však omnoho viac. Poďme sa pozrieť na desať tých vôbec najzaujímavejších.



 

1. Spoznáte omnoho viac miest – nielen jednu hotelovú pláž

Hotelová pláž je síce fajn, ale tú už zrejme pozná kadekto, či nie? A čo tak vymeniť klasickú dovolenku s hotelom priamo pri pláži za palubu lode? Hoci na mori strávite množstvo dní, budú vám ich kompenzovať luxusné služby, vychýrená kategória a jedinečné prístavy, ktoré počas cesty navštívite. Zvoliť si môžete niektorú z tematických plavieb, prostredníctvom ktorej spoznáte krásy Stredomoria, Karibiku alebo Afriky.

 

2. Uvidíte svetoznáme prístavy z pohľadu námorníka

Námorník, ten tvrdý chleba má? Netrúfneme si odhadnúť, aká náročná je námornícka profesia, jedno je však isté. Keď sa vypravíte na plavbu loďou, môžete si splniť jeden obrovský detský sen. Konečne uvidíte svetoznáme prístavy z pohľadu námorníka a môžete si tak ešte viac vychutnať ich jedinečné čaro. Zaujímavou súčasťou niektorých lodí sú tiež kajuty s plátnom, kde si môžete dať premietať prekrásne obrazy, ale trebárs aj online prenos priamo z kabíny kapitána. Morské diaľavy tak uvidíte doslova z prvej ruky.

 

3. Zakaždým sa prebudíte na inom krásnom mieste

Čas od času sa únave neubránime a i napriek tomu, že nás na palube čaká množstvo zábavy a prekvapení, uchýlime sa do svojej kajuty, kde spíme až do druhého dňa. Aké prekvapenie nás však čaká po prebudení? Večer nebola žiadna zem na obzore, teraz sa nachádzame v malebnom prístave, ktorý čaká len na to, že preskúmame jeho najtajnejšie zákutia, okolité taverny, bary a prenádherné pláže. Navyše sa nemusíte o nič starať, kapitán a jeho posádka zariadia všetko, aby ste sa na lodi cítili doslova ako doma.

 

4. Za výhodnú cenu máte k dispozícii luxusné zázemie

Cenu plavieb ovplyvňuje hneď niekoľko faktorov. Je to nielen termín, ale tiež predstih, s akým palubný lístok kúpite. Najvyššie ceny sú pochopiteľne počas hlavnej sezóny, nižšie vás čakajú mimo sezóny. Cenu ovplyvňuje tiež vybavenosť lode, typ stravovania alebo ďalšie doplnkové služby (napríklad česky hovoriaci delegát na palube). Keď si to však všetko spočítate, dospejete k názoru, že ste za pomerne zaujímavú cenu dostali nepredstaviteľný luxus, na aký by ste na pevnine narazili len ťažko alebo za omnoho vyššiu cenu.

 

5. Objavíte pláže, ku ktorým sa inak než loďou nedá dostať

Klasické pláže, ku ktorým sa dá prísť po značených cestičkách, sú občas preplnené a tak akosi stále rovnaké. Čo tak tohto roku vyskúšať niečo iné a objaviť zapadnuté malé pláže, ktoré sú prístupné len od mora? Môžete si samozrejme vypožičať menšiu loďku, ktorej cena je vzhľadom na čas, ktorý na nej strávite, astronomická. Rozhodnúť sa však tiež môžete pre plavbu na obrovskej lodi, ktorá vás zavezie k tým najkrajším a prísne stráženým plážam planéty, prístupným len od mora.

 

6. Stretnete sa so zaujímavými ľuďmi z celého sveta

Posádka obrovských výletných lodí je medzinárodná, preto počítajte s tým, že na palube stretnete mnohé národnosti. Zaradiť do programu dňa taký nenútený rozhovor s Britom alebo Škótom je niečo úžasné a perfektne vám to plavbu spríjemní a spestrí. Obávať sa medzinárodných hostí a posádky však nemusíte ani v prípade, že neovládate žiadny zo svetových jazykov. Mnohé plavby sú doplnené o česky hovoriacich delegátov.

 

7. Na lodiach môžete nakupovať za duty free ceny

Plavba loďou je výhodná tiež z hľadiska ekonomického a nie je výnimkou, že množstvo turistov sem cestuje spoznávať krásne kúty našej planéty, ale tiež nakupovať. Nakupovať tu totiž môžete za duty free ceny, čo bolo doposiaľ výsadou hlavne duty free shopov na letiskách. Keď však nestíhate odlet a len-len sa stihnete odbaviť, na nejaké nákupy už nemáte silu ani energiu. Na lodi však plynie čas tak nejako inak, a pokiaľ si chcete skrátiť dni na mori, sú nákupy zaujímavým spestrením.

 

8. Zažijete romantiku na lodi i pohodlie luxusného hotela

Orosený pohár so šampanským, čerstvé morské plody, osviežujúci vánok, šumenie mora a očarujúci západ slnka. Dokážete si predstaviť väčšiu romantiku? Keď si toto všetko vychutnávate zo svojej kajuty a zázemia luxusného hotela, dáme ruku do ohňa za to, že by ste túto chvíľu nevymenili za žiadnu z doteraz absolvovaných dovoleniek na súši.

 

9. K dispozícii je vám mnoho športovísk a relaxačných centier

Už vyššie sme spomenuli, že čas plynie na výletných lodiach tak trochu inak. Niektorí by dokonca povedali, že pomalšie. Aby vám však dni na mori utekali čo možno najrýchlejšie, využite všetko zázemie, ktoré luxusná loď ponúka. Oddávať sa môžete vodným radovánkam, posedeniu v luxusných baroch, bistrách a reštauráciách a čas vám skrátia tiež narôznejšie predstavenia, divadlá a kabaretné vystúpenia. Odpočinúť si môžete v lodných kúpeľoch a relaxačných centrách, kde nazbierate množstvo energie pre vylodenie v ďalšom prenádhernom prístave.

 

10. Ochutnáte skvelé jedlá z miestnej i medzinárodnej kuchyne

Čo je základom lodnej kuchyne? Čerstvé suroviny, vynikajúce potraviny a um šéfkuchárov a pomocných kuchárov. Pochutnávať si tu môžete nielen na čerstvých morských plodoch, ale tiež na sladučkom ovocí, chrumkavej zelenine, množstve mäsových pochúťok, ale trebárs tiež pochúťok pre vegánov alebo vegetariánov. Len na lodiach môžete ochutnať miestne i medzinárodné pokrmy i bez toho, aby ste opustili zázemie luxusnej paluby.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Eso Travel / Bigstock, archív
Zdroj: ESO travel

Hodnotenie článku:
4.4/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa