Dovolenka „na ostro“: Najlepšie európske pláže pre nudistov

2018-06-19 00:00:01 |   |    | 

Patríte medzi ľudí, ktorí sa neboja zhodiť zo seba všetko oblečenie a radi si užívajú deň na pláži v Adamovom a Evinom rúchu? Dostatok súkromia pred zvedavcami a pravú idylku pre opaľovanie sa bez plaviek ponúka aj viacero európskych pláží. Toto sú tie najlepšie.



 

Wenningstedt-Braderup, Sylt, Nemecko

Sever Nemecka je plný pekných menších ostrovov. Tie sú ideálnym miestom na dovolenku pre tých ľudí, ktorí sa síce radi kúpu v mori, ale nemajú radi veľké horúčavy. Na ostrove Sylt navyše nájdete jednu z pláží, kde sa pokojne môžete venovať nudizmu. Wenningstedt-Braderup je rozdelená do niekoľkých častí. Okrem nudistov tam nájdu svoje miesto aj rodinky s deťmi, pre ktoré sú pripravené rôzne atrakcie a taktiež tam nájdete lokality, kde si môžete zobrať k leňošeniu na lehátku aj svojich psov. Vďaka tomu sa môžete na dovolenku vybrať vo väčšej partii a každý si nájde to svoje preferované miesto.

 

Cap d`Agde, Francúzsko

Nudisti označujú Cap d`Agde ako hlavné mesto turizmu. Tam totiž nejde len o opaľovanie sa na pláži, ale o pestovanie určitej životnej filozofie. V jednej z častí Cap d`Agde totiž vzniklo nudistické mestečko. To nemá oficiálne žiadnych obyvateľov a jednotlivé domčeky si môžete prenajať na krátkodobý alebo dlhodobý pobyt. Po celej oblasti sa môžete pohybovať nahí. Je pritom úplne jedno, či ste na pláži, alebo si idete nakúpiť a najesť sa do reštaurácie. Nahota je dobrovoľná a keď vás to omrzí, môžete sa tam prechádzať aj v oblečení. Pravidlá sú voľné, to dôležité je, aby sa tam všetci cítili uvoľnene.

 

Ilha Deserta, Algarve, Portugalsko

Pár nudapláží nájdete na opustených ostrovoch, kde majú ľudia dostatok súkromia. Ilha Deserta je jednou z týchto oblastí. Nachádza sa pri portugalskom pobreží a pozostáva z piatich menších piesočných ostrovov. Nenájdete tam nič iné, len jednu reštauráciu s občerstvením. I keď je toto miesto vyhľadávané aj medzi ornitológmi, často tam prichádzajú aj vyznávači nudizmu. Stačí si nájsť niektoré z pokojnejších miest, kde budete len vy sami a môžete zhodiť všetko oblečenie. K Ilha Deserta sa dostanete vodným taxíkom a ostrovy nie sú obvykle preplnené turistami.

 

Nudistické plavby v Chorvátsku

O niektoré prvenstvá v turistickom priemysle sa vedú tvrdé boje. Tak to je aj v prípade označenia prvej nudistickej pláže na svete. Chorváti sa totiž domnievajú, že prvé oficiálne miesto pre naháčov mali práve oni. V roku 1936 udelili tento titul pláži na ostrove Rab. Nudizmus má v Chorvátsku veľmi silnú pozíciu. Ročne tam kvôli svojim obľúbeným lokalitám cestujú tisíce turistov. Práve kvôli tomuto špeciálnemu dopytu nakoniec vznikli dokonca špeciálne plavby pre nudistov, ktoré sa konajú na väčších alebo menších súkromných lodiach. Počas celej dovolenky sa budete plaviť medzi jednotlivými plážami pre nudistov a takéto voľné pravidlá obliekania platia aj priamo na palube.

 

Guvano Beach, Corniglia, Taliansko

Na túto taliansku nudapláž už dnes nudisti spomínajú iba s nostalgiou. Príchod ku nej mal totiž mierne dramatickú príchuť. Aby ste sa dostali na opustenú pláž Guvano v blízkosti Corniglie, museli ste prejsť bývalým vlakovým tunelom. Ten meral vyše kilometra a bola v ňom úplná tma. Už samotná cesta tak bola veľkým dobrodružstvom. Pred pár rokmi však tento prechod uzavreli a nudisti začali využívať cestičku popri útesoch. No keďže aj tento prístup časom zanedbali, domáci vyznávači nudizmu upozorňujú dovolenkárov, že prechod je už v súčasnosti veľmi riskantný. Usilovne však pracujú na tom, aby aspoň jednu z ciest sprístupnili, pretože pláž ponúka skvelé súkromie a patrí k najkrajším v Taliansku. Nateraz sa tam môžete vybrať iba pomocou prenajatého motorového člna.

 

Plage Linguizzetta, Korzika, Francúzsko

Korzika ponúka jednu z najdlhších nuda pláží v Európe. Plage Linguizzetta poskytuje možnosť ubytovať sa v rezorte Riva Bella, ktorý je jedným z nudakempov v Európe. Bývať budete v štvorhviezdičkej chatke priamo na pláži a v celom areáli platí voľný pohyb bez akéhokoľvek oblečenia. Nahí môžete prísť do reštaurácie, ale aj do oficiálnych budov tohto kempu.

 

Tip:

Nudapláže nenájdete len pri mori alebo oceáne, ale aj pri niektorých jazerách. Na internete existuje niekoľko zoznamov, vďaka ktorým sa vám podarí nájsť tú správnu lokalitu. Dávajte si však pozor, pretože niekedy môže byť na opaľovanie sa bez plaviek určená iba určitá časť pláže. Aby ste sa nedostali do problémov a nemuseli platiť pokutu za obnažovanie, vždy si overte, či ste v správnej lokalite. Na internete nájdete tiež komunity nudistov, ktorí vám presne vysvetlia, kde máte takéto miesta hľadať.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.7/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa