Tip na jesenné prázdniny: Budapešť je pre deti rajom na Zemi

2018-10-17 00:00:01 |   |    | 

Jesenné prázdniny sú tu o chvíľu a my sme pre vás pri tej príležitosti pripravili seriál s tipmi na rodinnú dovolenku v okolitých krajinách. Možno to neznie celkom originálne, ale v Maďarsku sme vybrali hlavné mesto Budapešť. Máme ju neďaleko, takže nebudete strácať vzácny čas cestovaním, predovšetkým ale ponúka také množstvo atrakcií a aktivít pre všetky vekové kategórie, že vám možno týždeň ani stačiť nebude.



 

Často sa stáva, že sa naháňame za niečím vzdialeným a vzácnosti, ktoré máme priamo pod nosom, ani nevidíme. Podobne je to aj s Budapešťou, ktorú mnohí Slováci poriadne nepoznajú. Je to pritom obrovská škoda, hlavné mesto Maďarska je nielen krásne, ale ponúka aj mnoho zaujímavostí, ktoré vám vyplnia program. Vybrali sme tie, ktoré by ste s deťmi rozhodne nemali vynechať:

 

Prechádzka po V. a VI. obvode

Minimálne jeden deň v Budapešti by ste rozhodne mali vyčleniť na spoznávanie jej ulíc a najznámejších pamiatok. Či budete vzdialenosti medzi nimi prekonávať pešo, metrom alebo napríklad električkou, to záleží aj na vašej fyzickej kondícii.

Budapešť totiž nie je malá a najznámejšie miesta delí aj niekoľko kilometrov. Poprechádzať by ste sa však rozhodne mali po V. a VI. obvode so známou budovou parlamentu, bazilikou sv. Štefana a Starou tržnicou. Nevynechajte ani slávny Széchenyiho reťazový most, ktorým sa dostanete na budínsku stranu.

 

Hradný vrch

Samostatnou kapitolou budapeštianskych atrakcií je Hradný vrch. Z neho sa vám naskytne nádherný výhľad na celé mesto, vidieť tu ale môžete aj Budínsky palác, Rybársku baštu so siedmimi vežičkami a nádherný chrám sv. Mateja z 13. storočia. Deti aj dospelých bude zaujímať, že práve tu sa dvakrát ženil Matej Korvín a bol tu korunovaný cisár František Jozef I. a jeho manželka Sisi.

Najväčším zážitkom však je samotný príjazd na Hradný vrch, ktorý zabezpečuje pozemná lanovka. K obľúbeným atrakciám patril aj labyrint podzemných chodieb, v ktorom podľa legendy väznili Drakulu, ten je však podľa oficiálnej stránky momentálne zatvorený.

 

Námestie hrdinov a okolie

Veľmi príjemným miestom na prechádzky napríklad aj s kočíkom je oblasť pri Námestí hrdinov. Tento centrálny priestor, kde sa konávajú aj rôzne verejné zhromaždenia či festivaly, je známy najmä vďaka polkruhovej kolonáde so sochami významných panovníkov a štátnikov, z ktorých mnohí boli aj súčasťou našej histórie.

Na námestí sa nachádza aj Múzeum krásneho umenia (Szépművészeti Múzeum), kde môžete obdivovať diela takých velikánov výtvarného umenia ako je Leonardo da Vinci, El Greco, Dürer, Cranach, Brueghel, Rembrandt, Goya či niekoľko impresionistov. Neďaleko odtiaľ nevynechajte Vajdahunyadský hrad s viacerými zaujímavými súčasťami.

 

Trochu prírody

Za rohom sú aj najobľúbenejšie „zelené“ atrakcie mesta – mestský park Városliget, v ktorom nájdete okrem množstva vychádzkových trás a jazierok aj stály cirkus, zimné klzisko a predovšetkým fantastickú budapeštiansku ZOO, kde môžete pokojne stráviť aj celý deň.

Záhrada je rozdelená na viacero častí (Tropická Amerika, Austrália, Madagaskar, India, savana...), kde uvidíte obrovské množstvo druhov zvierat vrátane takých vzácností ako je napríklad mravčiar či leňoch dvojprstý. Ten dokonca počas našej návštevy opustil svoj vyhradený priestor a pod dozorom zamestnanca ZOO len tak „vegetil“ priamo medzi ľuďmi. Ak sa vám zvieratiek máli, zastavte sa aj v nákupnom centre Campona, kde sa nachádza Tropikárium s množstvom rýb a plazov. Dominuje mu 12-metrový presklený tunel v akváriu so žralokmi a rajami.

 

Margitin ostrov

„Zeleným klenotom“ Budapešti je aj Margitin ostrov, kde sa môžete nielen prechádzať, ale aj vidieť a zažiť mnoho zaujímavého. Nachádza sa tam minizoo, ružová a japonská záhrada, ruiny stredovekých budov, secesná vodná veža, spievajúca fontána, ihriská aj kúpalisko. 2,5 kilometra dlhý ostrov leží medzi mostmi Árpád a Margit a najlepšie sa k nemu dostanete električkou číslo 4 alebo 6. Preskúmať ho pokojne môžete pešo, prenajať sa tam ale dajú aj bicykle, skútre, golfové autíčka alebo roztomilé vozidlá v tvare vajíčka.

 

Niečo pre maškrtné jazýčky

Maďarská kuchyňa je síce známa svojou pikantnosťou, s nasýtením však nebudú mať problém ani tí najmenší. V Budapešti sa samozrejme nachádza aj množstvo podnikov s rýchlym občerstvením či reštaurácií s medzinárodnou kuchyňou, deťom však určite budú chutiť aj lokálne špeciality, napríklad paprikáš. Zážitkom pre ne bude aj dezert v niektorej z historických cukrární, napríklad Szamos Gourmet Ház pri Vörösmarty tér. Komu sa žiada sladkého ešte viac, môže navštíviť Múzeum čokolády. V historickej budove uvidíte rôzne škatuľky či obaly na čokolády a bude sa samozrejme aj vyrábať a najmä ochutnávať.

 

Pre všetkých zvedavcov

V Budapešti sa nachádza množstvo zaujímavých múzeí, niekoľko z nich je špeciálne venovaným deťom.  CSOPA – Centrum vedeckých zázrakov na ploche 5000 m2 hravou formou objasňuje prírodné či fyzikálne javy a malým zvedavcom spraví program na celé hodiny. V 3d Gallery sa zas dosýta zabavíte s optickými trikmi a doslova vstúpite do obrazov. Veľkej popularite sa teší aj centrálne umiestnené Miniversum s množstvom zaujímavých miniatúr známych stavieb. Ak vaše deti zaujímajú lietadlá, potom nemôžete vynechať návštevu Aeroparku, kde vedľa terminálu 2B Medzinárodného letiska Ferenca Liszta spoznáte celú históriu leteckej dopravy, letiskové služby a vyskúšať dokonca môžete aj letecký simulátor. Ak sú vaše deti na prahu dospelosti, možno ich viac zaujme najväčšie európske múzeum pinballu (Flipper muzeum).

 

To najlepšie na záver

Na záver sme si nechali ešte tri  skutočne špeciálne perličky, napríklad za odmenu. V Budapešti totiž nájdete najväčší krytý vodný park v Strednej Európe Aquaworld so 17 bazénmi, 11 tobogánmi, chrličmi, umelými vlnami a množstvom ďalšej zábavy. S vodou sa spája aj náš druhý záverečný tip. Po Dunaji síce pláva aj mnoho klasických vyhliadkových lodí, čo tak ale skúsiť obojživelníka? RiverRide je špeciálna prehliadka mesta na vozidle, ktoré vás prevezie ulicami mesta a z nich plynulo prejde na hladinu rieky. A srdce nejedného dieťaťa napokon zaplesá aj na obrom vyhliadkovom kole. To najväčšie v Európe sa nachádza priamo  v centre Budapešti, takže sa z výšky 65 metrov rozhodne bude na čo pozerať.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa