Vianoce s príchuťou exotiky: Kam cestujú Slováci počas sviatkov?

2018-11-21 00:00:01 |   |    | 

Iste, určitou dávkou humoru by sme mohli povedať, že najviac Slovákov cestuje počas vianočných sviatkov z Bratislavy na východ krajiny, pravda je však taká, že mnoho ľudí využíva dlhšie voľno aj na vzdialenejšie výlety. A keďže sa nám najkrajšie sviatky v roku pomaly blížia, možno by ste nad spôsobom ich strávenie mali uvažovať aj vy.



 

Vianoce sú za dverami a mnoho ľudí už plánuje, ako sviatkovať - či zostanú verní oddychu doma pri televízore s rodinou a „papučovej kultúre“, alebo si pre zmenu vyberú exotickú dovolenku. Vianočný čas v kruhu najbližších pri kapustnici, kaprovi a množstvu koláčov je stávkou na istotu, čoraz viac ľudí to však láka niekam úplne inam ako k štedrovečernému stolu.

Možno preto, že neznášajú predvianočný zhon, stresy, prejedanie sa, alebo si iba jednoducho chcú čo najviac užiť voľné dni z práce na dovolenke, ktorú si možno nedopriali cez leto. Nech sú už dôvody na netradičné trávenie Vianoc akékoľvek, do popredia sa čoraz viac dostávajú dovolenky s príchuťou exotiky.

Európsky priestor už na trávenie dovolenky pri mori počas najkrajších sviatkov roka vhodný nie je. Ani Cyprus, Turecko či grécke ostrovy nie sú aktuálne, nakoľko teplota vzduchu sa pohybuje okolo 17 stupňov. Na Vianoce teda treba zájsť trošku ďalej.

 

Preferované destinácie Slovákov na Vianoce

Arabské emiráty – vôbec však netreba jazdiť veľmi ďaleko, stačí zamieriť do neďalekého arabského sveta, kde je síce prevládajúcim náboženstvo islam a Vianoce sa neoslavujú, no tamojší obyvatelia sú k oslavám narodenia Krista tolerantní. Mimoriadne vhodným miestom je Dubaj, najmä ak  patríte k fanúšikom nakupovania, trhov a nákupných centier, pretože sa tu ocitnete skutočne ako v pravom raji. Dekorácie, stromčeky a pozlátka  sú pompéznejšie ako v Európe, pretože koniec roka tu má silnú obchodnú chuť. SAE sú pravým miestom pre extravagantný vianočný večer v duchu exotiky, kde teploty dosahujú stále nádherných 26 stupňov Celzia.

Egypt – na strávenie teplej dovolenky vám však stačí zaletieť aj na sever Afriky. Egypt je síce tiež moslimskou krajinou, počas Vianoc sa ale život v letoviskách úplne prispôsobuje turistom a hotelové rezorty ponúkajú zábavu a výzdobu v duchu najkrajších sviatkov roka. Ak si chcete vychutnať 25-stupňový vzduch a len o stupeň chladnejšie more a nechcete pritom minúť celoživotné úspory, relatívne blízky a dostupný Egypt by mohol byť tou správnou destináciou pre vás.

Maledivy – náročnejšie na čas aj financie sú exotické Maledivy, turisti ich však doslova zbožňujú. Prvá polovica decembra síce býva daždivá, v druhej si tam už však užijete tropické počasie, preto sem prichádza tráviť Vianoce a Nový rok množstvo ľudí. Na pláži si vychutnajú pravú dovolenkovú atmosféru, zároveň však domáci pripravujú počas Vianoc všetko, čo hostia potrebujú a čo si želajú. Hotely ponúkajú špeciálny vianočný program, nechýbajú samozrejme slávnostné večere ani ohňostroj na pláži, ktorý tu už je tradíciou.

Thajsko je budhistickou krajinou, preto tam v uliciach nemožno očakávať veľkolepé oslavy Vianoc. V nákupných centrách a samozrejme hotelových rezortoch sa však vianočnej komercii nevyhnete. Ak vás skôr láka ticho a príroda, v Thajsku je viac ako osemtisíc ostrovov s parádnymi plážami a exotickou prírodou. A nezabudnite – december je jedným z najlepších mesiacov na návštevu tejto krajiny s minimom zrážok, príjemnými teplotami a množstvom slnečných lúčov.

Ďalšie top dovolenkové destinácie pre dovolenku počas Vianoc sú Dominikánska republika, Kuba, Veľké a Malé Antily, Austrália, Juhoafrická republika a iné. Nebojte sa vymeniť vianočnú nudnú klasiku doma za skutočné dovolenkové potešenie v podobe exotickej krajiny a dajte šancu zamilovať si iné krajiny aj počas najväčších kresťanských sviatkov.
 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa