Gay Pride v Bukurešti

2008-05-25 10:00:00 |   |    | 

Začiatkom týždňa sa skupina aktivistov obrátila na súd, aby plánovaný pochod zakázal. Opozícia zorganizovala dve demonštrácie. Členovia extrémne pravicovej skupiny počas jednej z nich skandovali heslá "Rumunsko vás nechce." Podľa organizátorov išlo o protest "proti hriechu".

     
Rumunsko dekriminalizovalo homosexualitu v roku 2001, ale homosexuálne orientovaní ľudia musia často čeliť nepriateľstvu v tejto konzervatívnej krajine s 22 miliónmi obyvateľov. Väčšinová pravoslávna cirkev považuje totiž homosexualitu za hriech a chorobu.
     
Podľa policajných zdrojov sa dnešná akcia zaobišla bez incidentov. Minulý rok však poriadková polícia zadržala desiatky protestujúcich, ktorí sa pokúšali narušiť pochod za práva gayov a lesbičiek. Nad tohtoročným podujatím dohliadalo okolo 1200 policajtov a zúčastnilo sa na ňom takmer 200 homosexuálne orientovaných aktivistov.

"Chcem sa poďakovať policajtom, ktorí boli dnes tu, ale mali by sme byť schopní pochodovať a byť sami bez polície pochodujúcej vedľa," povedal aktivistom Michael Cashman, britský poslanec Európskeho parlamentu.
    

Zdroj/autor: reuters,tasr,drom

 

 



Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa